Светът се приближава до праг на затопляне, който международните споразумения

...
Светът се приближава до праг на затопляне, който международните споразумения
Коментари Харесай

Учените: Светът е на прага на адска жега

Светът се доближава до предел на стопляне, който интернационалните съглашения се пробват да предотвратят, като вероятността Земята краткотрайно да го доближи през някоя от идващите пет години е 50 на 50, съобщи Асошиейтед прес, базирайки се на метеоролози от целия свят.

С продължаващото изменение на климата, породено от човешка активност, вероятността междинната годишна температура на земното кълбо да доближи 1,5 градуса Целзий над прединдустриалните равнища от края на 19-и век има 44 %. Това може да се случи най-малко през една от идващите пет години до 2026 година - яркочервен сигнал в договарянията и науката за изменението на климата, предвижда за Световната метеорологична организация (СМО) екип от 11 профилирани центъра, цитира Българска телеграфна агенция.

Шансовете се повишават дружно с термометъра. Миналата година вероятността беше оценена на 40 %, а преди десетилетие тя беше едвам 10 %.

Екипът, съгласуван от английската Метеорологична работа, в своята петгодишна обща прогноза показва, че има 93 % възможност до края на 2026 година светът да сложи връх за най-гореща година. Експертите също така предвиждат, че има 93 % късмет петте години от 2022 до 2026 да бъдат най-горещите в историята. Според прогнозите на синоптиците мегасушата в югозападните елементи на Съединени американски щати, която крие риск от пожари, ще продължи.

" Ще продължим да следим стопляне в сходство с това, което се чака с изменението на климата ", споделя Лион Хермансън от английската Метеорологична работа, който координира отчета.

Тези световни и районни прогнози за климата в годишна и сезонна времева канара, основани на дълготрайни междинни стойности и най-съвременни компютърни симулации, съставляват " огромната картина ". Те се разграничават от все по-точните прогнози за времето, които предсказват какъв брой парещ или мокър ще бъде избран ден на избрани места.

Дори в случай че светът доближи този предел от 1,5 градуса Целзий над прединдустриалните времена, земното кълбо към този момент се е затоплило с към 1,1 градуса от края на 19-и век. Това не е напълно същото като световния предел, избран за първи път от интернационалните договарящи по Парижкото съглашение от 2015 година През 2018 година огромен теоретичен отчет на Организация на обединените нации предвижда трагични и рискови последствия за хората и света, в случай че стоплянето надвиши 1,5 градуса.

Временното прекосяване на този предел за една година обаче не значи трайно превишаване в смисъла на Парижкото съглашение за климата. Неговата цел е да ограничи повишението на междинната световна температура до под 2 градуса Целзий над прединдустриалните равнища и по опция до 1,5 градуса.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР