Светът се надява пандемията да отминава през следващата година, но ...

Светът се надява пандемията да отминава през следващата година, но

Пандемията може и да приключи, но ефектът на дългия Covid ще остане

Светът се надява пандемията да отминава през следващата година, само че милиони хора, които са преболедували Covid-19 откриват, че цялостното възобновяване e влудяващо мъчно.

Седмици или даже месеци откакто са оздравели от видимо леко протичане на заболяването, доста пациенти страдат от необятен набор от казуси със здравето. Докато учените се пробват да проучат продължителността и дълбочината на по този начин наречения "дълъг Covid ", към този момент отварят специализирани клиники за хора, които са развили тежки признаци на заболяването. Мащабът на пандемията и устойчивостта на някои от отрицателните резултати на вируса значат, че източването на здравни запаси може да продължи и откакто болестта бъде овладяна, написа. Още по темата17 окт 2021 07:0525516 окт 2021 07:45330 1. Какво знаем за "дългия Covid "?

Повечето пациенти, които се разболеят от Covid-19 се възвръщат изцяло, само че някои хора остават с дълготрайни белодробни, сърдечносъдови и психически казуси, както и такива засягащи нервната система. Тяхната поява не зависи от сериозността на признаците ви, само че се случват по-постоянно при дами, хора на междинна възраст и тези, които в началото развият повече признаци на вируса. Въпреки че повечето признаци на дългия Covid не наподобява да заплашват живота, изследване оповестено през април 2021 в журнала Nature посочва, че страдащите от такива признаци имат 59% повишен риск от гибел 6 месеца след излекуване. Това значи към 8 спомагателни смъртни случаи на 1000 пациенти с Covid, което усилва скритите опасности на пандемията.

2. Какво е определението?

Според Световната здравна организация (СЗО), хората с по този начин нареченото "пост-Covid положение " нормално имат признаци 3 месеца откакто са се преборили с заболяването, които не престават най-малко 2 месеца и не могат да бъдат обяснени с друга диагноза. Най-постоянно срещаните от тях са отмалялост, дефицит на въздух и когнитивна дисфункция – всички те пречат на нашето всекидневие да протича обикновено. Тези казуси може да се появят след възобновяване от тежка форма на Covid, даже в случай че тя е протекла безсимптомно или да продължат доста откакто пациентът се е излекувал. Тези признаци може и да връщат с друга мощ и до избран срок от време. Според СЗО определението може да е смени с появяването на нови доказателства и да е нужна нова формулировка за децата. Други формации са предложили различни избрания, които се основават на множеството признаци, които засягат такива хора.

3. Колко постоянно се срещат дълготрайните резултати?

Изследователите към момента не са проучили задоволително дълъг срок от време, с цел да преценяват цялостния набор от резултати, каква част от заболелите страдат от тях и за какъв брой време. Няколко оповестени изследвания показват, че сред 10 и 20% от хората страдат от остатъчни признаци в протежение на седмици или месеци откакто се разболеят. Първоначалните резултати показват, че търсенето на специализирани клиники, които оказват помощ на оздравели от Covid да се борят с провали по дробовете, хронични сърдечни казуси, отмалялост и други сходни признаци са се увеличили. Близо 1,1 милиона души в Обединеното кралство са докладвали за дълъг Covid до началото на септември, съгласно Бюрото за национална статистика. От тях:

706,000, или 65%, споделят, че признаците изобилно са се отразили на ежедневните им дейности;

211,000, или 19%, показват, че способността им да правят ежедневните си действия е била „ изобилно “ лимитирана.

4. Със сигурност ли Covid-19 е провокирал признаците?

Не е наложително – огромно изследване, учредено на данни от американски проект в опазването на здравето през май открива, че към 14% от хората инфектирани с ковид са развили едно или повече свързани положения, които са претендирали здравна грижа и след тежката фаза на заболяването. Но това се отнася и за 9% от хората от контролната група. Някои признаци може да се появят инцидентно или да бъдат отключени от напрежение и тревога. Социалните лишения, възбраните за излизане, затворените учебни заведения и фирми, загубата на прехранване, понижаването на икономическата интензивност и смяната в приоритетите на управляващите могат да се отразят изобилно на психологичното здраве, съгласно изследване оповестено в научното списание „ Lancet. “ То открива, че пандемията е провокирала и 53,2 милиона случаи на тежко депресивно разстройство и с изключение на тях още 76,2 милиона случаи на обезпокоително разтройство по света. При някои сериозни случаи на Covid, самото животоспасяващо лекуване може да провокира други казуси. Такава неустановеност от време на време води до това, което пациентите назовават „ здравна операция “ от лекарите, които не взимат съществено недоволствата на пациентите си, характерно в случай че са дами.

Едно от най-големите изследвания на хора с дълъг Covid доказа нещо, което доста лекари са подозирали. Много пациенти освен страдат от голям брой здравни проблемни 6 месеца след заразяване, само че при тях рискът от гибел е изобилно завишен.

5. Какви са по-огромните последствия?


Някои откриватели споделят, че пандемията може да докара до огромен брой дълготрайни здравни казуси, като синдром на хроничната отмалялост, деменция, Паркинсон, диабет и бъбречна непълнота. Ръст в случаите на меланхолия, тревога болежка са провокирали опасения от повишаване на самоубийствата и злоупотребата с опиоиди. Американските центрове за надзор и предварителна защита на болесттите са отчели скок в умрелите от свръхдоза през 2020 година. По-ниският брой работни часове, които 69% от пациентите рапортуват показват, че пандемията се отразява върху продуктивността на труда. При 240 милиона открити случаи на заболяването в световен мащаб до октомври, даже в случай че дребен % от хората получат дълготрайни увреждания, това може да има големи обществени и стопански последствия.

6. Останалите вируси провокират ли дълготрайни казуси?

Да, по този начин наречените пост-вирусни синдроми се получават след заразяване в това число от обикновена простуда, грип, ХИВ, заразна мононуклеоза, дребна шарка и хепатит Б. Диабет и други дълготрайни последствия са следени и при преболедували тежък изострен респираторен синдром (ТОРС), който е породен от вирус обвързван със SARS-CoV-2.

Канадско изследване открива, че 21 здравни служащи от Торонто са имали пост-вирусни признаци до 3 години откакто са боледували от ТОРС през 2003 и не са могли да се върнат към нормалния си работлив темп. Проучване измежду 55 пациенти оповестено през 2010 година посочва, че някои хора признати в болница с ТОРС в Хонконг са имали провали по дробовете 2 години по-по никое време. Но към момента не знаем наистина ли можем да използван уроците научени от ТОРС към Covid-19.

7. Какви ограничения се взимат?


В Съединени американски щати, Конгресът обезпечава 1.15 $ за Националните здравни институти, с цел да поддържа изследвания за дълготрайните резултати от Covid. Проучванията се надяват да схванат неща, като главните биологични аргументи и по какъв начин могат да се лекуват или предотвратят. Някои учени приканват държавните управления да насочат вниманието си освен към инфекцията, само че и към имунизацията, само че и възможните дълготрайни вреди върху органите. Например, откривателите са доказали, че вирусът може да засегне тъканите в панкреаса, които създават инсулин, което може да отключи диабет и той да продължи и след края на инфекцията с Covid.

Това е предиздвикало австралийския университет Монаш и Кралския лицей в Лондон да основат указател за изследване на новите случаи на диабет. Някои хора страдащи от дълъг Covid са посочили, че положението им се е подобрило след имунизация против болестта. Това пък е предиздвикало учените да прегледат този феномен и наистина ли имунизациите могат да оказват помощ за лечението на казуса. Авиндра Нат, клиничен шеф на Националния институт по неврологични разтройства и сърдечни удари в Съединени американски щати споделя, че ваксини, в това число противогрипните оказват помощ на пациенти с хронична отмалялост, само че облекчението съвсем постоянно е било краткотрайно.

Източник: dnes.bg