Светът преживя най-горещия януари в историята си. Това посочва Службата

...
Светът преживя най-горещия януари в историята си. Това посочва Службата
Коментари Харесай

Светът изпрати най-горещия януари в историята си

Светът претърпя най-горещия януари в историята си. Това показва Службата на Европейския съюз за изменението на климата " Коперник ", оповестява " Ройтерс ".

Данните са продължение на серия от изключителни горещини в резултат на изменението на климата.

" Коперник " регистрира, че миналият месец е надминал предходния най-топъл януари - този през 2020 година

Необичайно топлият месец настъпи, след като 2023 година беше измерена като най-горещата година на Земята от 1850 година насам. Причината е, че породените от индивида климатични промени и метеорологичният феномен Ел Ниньо, който затопля водите на повърхността в източната част на Тихия океан, покачиха температурите.

Всеки месец от юни насам е най-горещият в света в съпоставяне със съответния месец през предходните години.

" Не единствено, че това е най-топлият януари в историята, само че също по този начин преди малко преживяхме 12-месечен интервал с повече от 1,5 °C над прединдустриалния референтен интервал ", съобщи заместник-директорът на " Коперник " Саманта Бърджис.

" Бързото понижаване на излъчванията на парникови газове е единственият метод да спрем повишението на световните температури ", уточни тя.

Американски учени оповестиха, че има възможност едно към три 2024 година да бъде още по-гореща от предходната година, както и 99% възможност да се нареди сред първите пет най-топли години.

Феноменът Ел Ниньо стартира да отслабва предишния месец и учените показаха, че по-късно тази година той може да премине към по-хладния аналог - Ла Ниня. Независимо от това през януари междинните температури на морската повърхнина в международен мащаб са били най-високите за всички съответни месеци, откогато се води статистика.

Съгласно Парижкото съглашение от 2015 година страните се договориха да се опитат да предотвратят световното стопляне над 1,5 °C, с цел да избегнат по-тежки и необратими последствия.

Въпреки надвишаването на 1,5 °C за интервал от 12 месеца, светът към момента не е нарушил задачата на Парижкото съглашение, която се отнася до междинна световна температура за десетилетия.

Някои учени са на мнение, че целта към този момент не може да бъде реализирана. Те обаче приканиха държавните управления доколкото е допустимо да подхващат по-бързи ограничения, с цел да понижат излъчванията на CO2, тъй че да лимитират отклонението от задачата - както и смъртоносните жеги, сушата и покачването на морското ниво.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР