Светът отдавна живее на скорост – шеметна и неконтролируема. Динамиката

...
Светът отдавна живее на скорост – шеметна и неконтролируема. Динамиката
Коментари Харесай

Съзерцание- Изложба живопис на Ангел Веселинов

Светът от дълго време живее на скорост – шеметна и неконтролируема. Динамиката към този момент е метод на живот. Какво пропущаме и коства ли си, разбираме прекомерно късно, с цел да върнем лентата обратно. Тогава, когато насъбраните движимости, а с тях и отговорности, ни притиснат и усетим какъв брой малко е това, от което в действителност се нуждаем. Губим връзката с него, затворени зад бетонните си брони, които сами построяваме, Позволяваме нечии упоритости и строителната техника да лишават и последното парченце жива природа, в името на някакво благоденствие, улеснение на живота и подправен разцвет. И даже когато пришпорваме конете на моторите и порим асфалтовите пътища, рядко поглеждаме встрани, рядко стопираме някъде ей по този начин, с цел да докоснем клонче тревица, да усетим аромата на същинско цвете.

04.04 – 23.04.2024 година

„ С Ъ З Е Р Ц А Н И Е ”

Изложба живопис на

АНГЕЛ ВЕСЕЛИНОВ

18.30 часа 04.04./четвъртък/ 2024 година

Варна, ул. „ Охрид ” 22, изложба „ Арт Маркони ”

Тази галерия ни придвижва някъде другаде. Тя е магически свят, в който времето е спряло. Тя е СЪЗЕРЦАНИЕ. Всяка една творба е родена от финото, съвсем въздушно прикосновение на четката с платното. Пренася ни столетия обратно, когато реалистичната живопис е заемала своето почтено място в изложбените салони и домовете ни. Всеки подробност е прецизиран и изкусен до съвършенство: цветята греят с обилната си багреност, стъклото и порцелана блестят в своята уязвима чупливост, снегът е чист и ослепително бляскав, старите къщи, запазили своята достолепност, хвърлят сенки върху огрени от слънце и цялостни с живот улички и площадчета …

Изложбата „ Съзерцание ” е взаимна самодейност на изложба „ Христо Градечлиев ”, град Каварна и изложба „ Арт Маркони ”. Тя е самобитно продължение, на станалите към този момент традиция разменни гостувания сред двете галерии.

Художникът Ангел Веселинов е роден през 1975 година роден във Велико Търново.

Той е правоприемник на надарения великотърновски художник Лалю Минков, който са наричали „ Певецът на Търново “, чието име се подрежда до тези на Борис Денев, Стоян Василев, Иван Христов, Деню Чоканов, Асен Момчев - художници черпили ентусиазъм от красивите гледки на старопрестолния град.

Първите детски мемоари на Ангел Веселинов, свързани с изкуството, са картините на дядо му. Средното си обучение приключва в паралелка по изобразително изкуство в СУ „ Емилиян Станев “ с учител Вельо Митев. Продължава образованието си във Факултета по изобразителни изкуства към ВТУ,,Св.св. Кирил и Методий “, в ателието на проф. Николай Русчуклиев. Дипломира се през 2001 година и оттогава е художник на свободна процедура.

Занимава се с класическа реалистична живопис, рисува най-вече пейзажи, портрети и натюрморти. Възхищава се от остарялата генерация български живописци, отпред с Антон Митов и Иван Мърквичка /патриарх на българската реалистична живопис/.

галерия " Арт Маркони "

гр.Варна, ул. " Охрид " 22
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР