Светът отбелязва Международния ден на кръводаряването на 14 юни, обявен

...
Светът отбелязва Международния ден на кръводаряването на 14 юни, обявен
Коментари Харесай

На 14 юни отбелязваме Международния ден на кръводаряването

Светът отбелязва Международния ден на кръводаряването на 14 юни, разгласен от Организация на обединените нации, който се отбелязва от 2004 година насам по самодейност на Световната здравна организация (СЗО), Международната организация на Червения кръст и Червения полумесец и Международното сдружение за кръвопреливане. Денят се отбелязва на рождения ден на австрийския биолог и доктор Карл Ландщайнер, изобретател на системата за подредба на кръвните групи " ABO ", съобщи БГНЕС.

В Световния ден на кръводаряването отдаваме респект и благодарим на всички доброволни кръводарители по света. Този ден има за цел и да разпространява и да притегли вниманието на обществеността към доброволното и постоянно обезпечаване на задоволително количества безвредна кръв безплатно, с цел да се поддържа лекуването и да се избави животът на заболели и потърпевши хора.

В България мотото на тазгодишната акция е " Дарете кръв, дарете плазма, споделяйте живота, споделяйте постоянно ".

Във връзка с честването на Световния ден на кръводаряването Националният център по трансфузионна хематология (НЦТХ), взаимно с Българския Червен кръст, провежда тържествено събитие, което ще се организира в аулата на НЦТХ от 12 ч. 15 организации и персони ще бъдат наградени за специфичен принос за кръводаряването.

НЦТХ към този момент раздаде благодарствени грамоти в символ на благодарност за проявена съпричастност, интензивно присъединяване и принос в насърчаването на доброволното кръводаряване в столицата и страната на 150 предприятия, търговски сдружения, неправителствени организации, лечебни и образователни заведения.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР