Светът най-вероятно няма да изпълни екологичните си цели за 2022

...
Светът най-вероятно няма да изпълни екологичните си цели за 2022
Коментари Харесай

Светът няма да изпълни еко целите си за 2022 г.

Светът най-вероятно няма да извърши екологичните си цели за 2022 година, споделят учените от Global Carbon Budget - екип, проведен като част от Парижкото съглашение за климата. Учените показват данните си по време на годишната конференция COP27, оповестява CNET.

Според техните калкулации, международните въглеродни излъчвания за 2022 година остават на рекордно високи равнища. Няма " никакви индикации ", че количеството им понижава, което може да се окаже огромен проблем в дълготраен проект.

Това демонстрира, че светът не извършва задачите и към този момент има 50% възможност Парижкото съглашение да бъде провалено в рамките единствено на девет години. То беше признато през 2015 година от 196 участника, като е с правни последствия. Неговата цел е страните, които са го подписали, да работят дружно, с цел да понижат световното стопляне до по-малко от 1,5 градуса по Целзий.

Това може да се реализира с понижаване на нездравословните излъчвания. Идеята е всяка година те да се свиват по малко, с цел да се реализира струпване с течение на времето. Всъщност обаче се случва противоположното.

" Виждаме още един растеж на CO2 излъчванията, а ни е необходим внезапен спад. Има някои позитивни знаци, само че водачите на COP27 би трябвало да вземат смислени решения, в случай че желаеме да имаме някакъв късмет да понижим световното стопляне под 1,5 градуса по Целзий ", споделя Пиер Фрийдлигщайн от Global Systems Institute, който е началник на екипа.

Докладът отбелязва още, че при сегашната траектория на излъчванията, има и 50% възможност да не се извърши даже песимистичната версия на Парижкото съглашение. Тя планува в границите на 30 години световното стопляне да не надвишава 2 градуса по Целзий.

Учените предизвестяват, че стопляне над това равнище ще докара до тежки последствия за цялата планета и надлежно за човечеството. Сред проблемите ще са доста увеличение на броя мощни тропически стихии, несъразмерни превалявания и по-чести топлинни талази, увеличение на морското ниво, по-трудно развъждане на разнообразни култури, повече нездравословни инсекти, внезапна загуба на диви животни и други

От друга страна, по-амбициозната цел е да се реализиран нулеви излъчвания до 2050 година За задачата човечеството би трябвало да понижава CO2 излъчванията с по 1.4 милиарда тона годишно.

Ограничителните ограничения около пандемията доведоха до внезапен спад на излъчванията за няколко седмици. Това даде опция на учените да " погледнат " в бъдещето и да видят какво ще е належащо да се реализиран мечтаните резултати. Пандемията също по този начин подсети, че страните имат друга степен на принос към замърсяването и доста по-различни благоприятни условия за оправянето с него и ограничение на личните си излъчвания.

Преминаването към зелена сила е най-сигурният метод за понижаване на излъчванията, само че е и безценен, което го прави непостижим за по-бедните страни. Споразумението планува финансова помощ за тях, само че тя може да се окаже незадоволителна, а и към момента е осъществена.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР