Светът надхвърля ключов праг на затопляне със скорост, която тревожи

...
Светът надхвърля ключов праг на затопляне със скорост, която тревожи
Коментари Харесай

Светът надвишава ключовата граница на затопляне от 1,5C за рекорден брой дни

Светът надвишава основен предел на стопляне със скорост, която тревожи учените, откри разбор на BBC.

В към една трета от дните през 2023 година междинната световна температура е била най-малко с 1,5C по-висока от прединдустриалните равнища.

Задържането под този маркер в дълготраен проект се смята за извънредно значимо за отбягване на най-вредните въздействия от изменението на климата.

Но 2023 година е „ на път “ да бъде най-горещата година в историята, а 2024 може да бъде по-гореща.

" Това е знак, че доближаваме равнища, които не сме били преди ", споделя доктор Мелиса Лазенби от Университета на Съсекс.

Това последно изобретение идва след рекордните септемврийски температури и лятото на рискови метеорологични феномени в огромна част от света.

Промените в климата изиграха съществена роля в наводненията в ЛибияЛедът на Антарктика при „ умопомрачително ” ниски аларми ЕкспертиООН приканва за радикални промени за закъснение на стоплянето

Когато политическите водачи се събраха в Париж през декември 2015 година те подписаха съглашение да задържат дълготрайното повишение на световните температури през този век „ много под “ 2C и да положат всички старания да го задържат под 1,5C.

Договорените ограничавания се отнасят до разликата сред световните междинни температури в този момент и това, което са били в прединдустриалния интервал, сред 1850 и 1900 година - преди необятното потребление на изкопаеми горива.

Нарушаването на тези парижки прагове не значи прекосяването им за ден или седмица, а вместо това включва прекосяване оттатък това ограничаване през 20 или 30- средногодишно.

Тази дълготрайна междинна цифра за стопляне сега е към 1,1C до 1,2C.

Но колкото по-често се надвишава 1,5C за обособени дни, толкоз по-близо светът се приближава до надхвърлянето на тази граница в дълготраен проект.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР