Светът на виното е огромен, а символът му е Франция.

...
Светът на виното е огромен, а символът му е Франция.
Коментари Харесай

Шардоне, твоето име е Chablis

Светът на виното е голям, а признакът му е Франция. Толкова доста места, типове виновност и сортове грозде, толкоз традиция има там, че несъмнено цялостен живот може да не стигне, с цел да се научат всички забавни истории. Една от тях е историята на Шабли.

В северна Бургундия има един по-специален  район – толкоз специфичен, че е единствен и несравним. Шабли е богат на лозя, само че безпаричен на слънце. Малко по-хладен климат и малко по-бедна почва. Не звучи по никакъв начин обещаващо за грозде и вино, само че се оказва, че е тъкмо противоположното. В Шабли отлично пораства сортът шардоне, който се употребява за едноименното вино. Поради по-суровия климат това вино е оскъдно на плодови аромати, което го прави и по-особено – кристално нежно, леко и свежо. Климатът на Шабли в действителност се приближава повече до изискванията за развъждане на лозя в Шампан, в сравнение с до тези в южната част на Бургундия. А близостта до река Serein прибавя специфична нотка топлота, което също способства за производството на единствени по рода си виновност.



В Шабли се създава вино от времето на Римската империя. По-късно с производството на Шардоне са се занимавали главно монаси, които са осигурявали вино за потребностите на църквата при разнообразни обреди. Постепенно славата на Шабли нараства и винопроизводството се популяризира из цяла Бургундия. Винопроизводството в този регион процъфтява до 1950 година, когато зараза от филоксера унищожава голяма част от лозята в Бургундия. Районът на Шабли към момента не се е възстановил напълно от този удар.  В същото време обаче регионът е предпазен по този начин, че там в никакъв случай да не се създава различен тип грозде с изключение на шардоне.

Виното от Chablis има предпазено название за генезис (АОС) и оптимално е насърчена чистотата на производството без потребление на дъбови бъчви за ферментация или стареене. Традиционната винификация разрешава на виното да бъде свежо и да показва отчетливо главното преимущество на това характерно място – минералността.

Седмицата на Chablis в Craft ще продължи до 19 май с дегустации на 10 от най-хубавите виновност Chablis, показани в България. 

Chablis са виновност, които се отличават с лека текстура и киселинност. Цветът им е от транспарантен до наситено златист. Вкусът е освежителен и напомнящ плодове (зелени ябълки например). Ето за какво тези вина са отлични за утоляване на жаждата в горещите летни вечери.

Има четири типа виновност: Petit Chablis, Chablis, Chablis Premier Cru и Chablis Grand Cru . Повечето производители основават виновност в две от тези категории, а мнозина вършат в три. Само няколко производители представят виновност от всичките четири типа в региона.

И несъмнено, лозята са ситуирани на някой от крайбрежията на реката и по скатовете над нея. Всички лозови масиви с категория Grand Cru се намират на стръмен скат на десния бряг на река Serein да вземем за пример, а Premier Cru  насаждения има по скатовете на двете страни на реката и така нататък

Вината Chablis хармонично допълват месни блюда, изтънчено акцентират усети на риба и морски блага и " звучат " отлично с меки сирена, салати или аспержи на грил. Пият се охладени до 12 – 14 градуса. 

И в случай че към този момент се питате къде можем да ги опитаме, имаме подобаващото събитие, на което можете да се запознаете с Chablis . До 19 май можете да опитате 10 от най-хубавите Chablis , които се оферират на българския пазар –  те са от три категории: Chablis, Chablis Premiere Cru и Chablis Grand Cru и от 8 области. Всички детайлности за събитието можете да прочетете тук. 

Craft се намира на ул. " Цар Асен " 53 в София.



С поддръжката на Craft
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР