Светът на видео игрите започна да се променя, когато различните

...
Светът на видео игрите започна да се променя, когато различните
Коментари Харесай

Какво постигна заглавието World of Warcraft за 16 години – от звездни мигове до политически скандали

Светът на видео игрите стартира да се трансформира, когато другите студиа осъзнаха, че всяка последваща година компютрите стават по-бързи и могат да понесат по-сериозни натоварвания. През 2004 година студиото Blizzard е на път да пусне сензацията, която ще промени вечно света и геймърите.

Тяхното заглавие World of Warcraft ще завоюва връх в Гинес, само че най-важното е, че преди 16 години се слага началото на игрите, които умерено ще свързват хора от целия свят. Малцина биха признали, само че в същото време World of Warcraft или WoW, както е известно измежду самите играчи, съумява да свърже повече играчи, в сравнение с Skype и други чат клиенти. Тази игра се трансформира в институция, която самоуверено въздейства директно, както на почитателите, по този начин и на света оттатък цифровите прекарвания.

От стартирането на играта до този миг са калкулирани към 14 милиона продадени физически копия, като никой не брои цифровите копия в Азия, където желанията за закупуване са напълно цифрови. Тенденцията по отношение на цифровите покупки стартира да набира скорост на европейския пазар, само че дано обърнем внимание на всички достижения, които тази игра съумя да реализира за времето си. Желанието на Роб Пардо, Джеф Каплан и Том Чилтън е да основат игра, в която да слагат всички допустимо всекидневни занимания, както и разнообразни задачи, които да се извършват освен от самостоятелен състезател, само че и от група. Социалният фактор до този миг е изключително стеснен на пазара, затова методът им ще се счита за иновация, която в идващите години ще се повтаря от всички.

 gettyimages-1020765216-594x594

Разбира се, такива заглавия са участвали и в предишното, по-конкретно можем да насочим вниманието си към играта Ultima, която за времето си е шедьовър и дава цялостна независимост на играчите да строят домове, да се занимават с разнообразни занаяти, единственият проблем е, че е с двуизмерна графика, само че това са били опциите на компютрите. В следствие триото взема решение да направи един съвременен прочит на жанра MMORPG и в резултат на доста часове проучване и подготовка, както и логическо разтрошаване на всички ходове, играчът от 2004 година получава в ръцете си една нова галактика.

Самото заглавие е посрещнато с изключително внимание от феновете на жанра, само че в същото време става и обект на насмешки. Мнозина си спомнят епизода на South Park, други са прекарали часове в разглеждането на най-различни неточности, довели до съществени и комични провали в осъществяването на дадена задача. Blizzard търпят рецензии те и постоянно вършат забавни промени, демонстриращи необикновен професионализъм в това отношение. И не можем да чакаме нещо друго, имайки поради количеството играчи, които участват в сървърите им.

Погледнато от статистическа позиция, в някои от високите пикове, WoW има повече популация от действителни страни. Споделянето на информация за самата игра, както и нейните благоприятни условия дава опция да се напишат упътвания с размер от близо 100 000 страници. За мнозина виртуалният свят се трансформира в място за дешифриране на секрети, способи по които даден състезател да развие своя воин доста по-бързо и още доста други. Написаните страници демонстрират, че един добър състезател може да прекара няколко години в четенето на голяма библиотека.

Имайки поради опциите, цялото виртуално пространство е с размери от близо 207 квадратни километра. И до момента в който играчите могат да се изгубят или да прекарат времето си във виртуални разходки, изключително по време на пандемията, когато всички прекарваха дните си вкъщи, мнозина от старите почитатели се върнаха назад, с цел да създадат дългите дни малко по-вълнуващи. Програмистите от другата страна на платформата са прекарали много време в писането на близо 5.5 милиона реда код и в случай че би трябвало да го разпечатат на хартия, най-вероятното число би било 100 000 страници. WoW се трансформира в една независима единица и въпреки и мнозина да се пробват да повторят този триумф, Blizzard постоянно ще бъде преди всичко в основаването на план с такива размери. Най-големият триумф е, че играчите постоянно основават големи формирования – наричани гилдове.

 gettyimages-671777422-594x594

Мнозина се пробват да слагат връх от тази големина, само че триумфът идва за Германия. Само една година по-късно можем да видим, че към 900 немски играча се уговарят да изпълнят тази задача, като подготовката им лишава почти месец. До през днешния ден този връх към момента не може да бъде строшен, не тъй като няма толкоз играчи, а тъй като няма кой да ги провежда. В течение на времето, някои фенове се отдръпват от сензацията и не престават напред.

През октомври се декларира, че играчите в сървърите са към 5.5 милиона, само че към момента няма публична информация за играчите към сегашния миг. Шансът всеки да се придвижи в един приказен свят, скоро стартира да печели вниманието освен на средностатистическите играчи, само че и на разнообразни звезди.

През 2010 година Вин Дизел ще показа, че е играл WoW със своя сътрудник Пол Уокър. Двамата употребявали псевдоними, с цел да не се разкриват, само че декларират, че прекараното време било изключително прелестно. Мила Кунис също е решила да види каква е огромната фикс идея в WoW и надлежно основала воин, с който да играе. Само след няколко месеца ще признае, че е била изключително пристрастена и се наложило да спре да играе вечно. Описва манията към играта като нещо, което доста съществено припомня на наркотична взаимозависимост. Blizzard обаче правят оценка искреността на дамата и основават неин компютърен облик, който може да бъде открит в играчите. Същият е наличен в един от всички спомагателни пакети на играта. Оказва се, че и други холивудски величия закупуват играта след време.

Комикът Робин Уилямс прекарвал толкоз време, че даже кръщава щерка си Зелда. Комикът не спирал да забавлява своите играчи и постоянно се шегувал с всички в груповия чат. Когато новината за неговата гибел доближава до Blizzard, програмистите бързо прибавят негов монумент, който има една съществена задача – да се майтапи с всеки състезател, който реши да гостува. Актьорът Крисчън Наир, който всички познават от Game of Thrones, където изигра ролята на Ходор, признава, че е играл тази игра, с цел да се приготви за ролята си.

Очевидно мистичният свят на Wow е дал задоволително, с цел да го придвижи в една друга галактика. Ако приказваме за величия, не би трябвало да забравяме, че Чък Норис също е част от звездния тим. Актьорът постоянно се шегувал, че участва индиректно, даже и откакто спрял да играе, само че по-забавното е, че през 2011 година е нает като рекламно лице и негово цифрово копие участва в сървърите.

Феновете на Роки сигурно си спомнят емблематичната роля, изиграна от Мистър Т. За 5-тия рожден ден, Blizzard подписва контракт с артиста и дава специфичната прическа на своите играчи. Излишно е да загатваме какъв брой бързо всички са се възползвали от тази смяна. В следствие WoW стартира да пораства толкоз стремглаво, че рано или късно всеки съумява да откри неточности, които да употребява.

 gettyimages-591097760-594x594

След като епизоди на Simpsons с огромна акуратност предсказват разнообразни събития, какво да кажем за WoW. Един забавен глич на играта разрешава всеки воин вътре да се заразява и в следствие да почине от странна болест. Разпространението на цифровия вирус се оказва изключително дейно и скоро заличава цели градове – виртуални. Въпросният бъг се назовава „ Corrupted Blood “ и в следствие насочва вниманието даже на учени. В Blizzard е належащо изключително малко време и смяната на код, с цел да стартира да работи вярно, само че в следствие се стига до там, че доктор Ран Балисер ще показа своите наблюдения на база WoW и счита, че точно това заглавие е дало концепция за разглеждане на методиката на вирусите и метода на тяхното разпространяване.

В своята обява в журнала „ Епидемология “, той приказва за SARS вируса (предшественика на коронавируса), както и за птичия грип. И до момента в който сме на тематиката на китайските вируси, дано не забравяме, че за мнозина WoW се трансформира в заглавие, което може да изкарва и действителни пари. Много играчи продават своите герои и печелят пари, други се занимават най-вече с това, спестявайки ненужно време на тези, които желаят незабавно да стартират играта и да пропуснат времето за основаването на задоволително конкурентен воин.

Китай обаче има напълно друга и още по-интересна позиция по въпроса. Докато множеството фенове идват за развлечение, китайската затворническа система дава компютри на огромна част от провинилите се, дава копие на играта и ги кара да стартират да добиват злато, което да продават по-късно в интернет против действителни средства. Разследване на The Guardian демонстрира, че началниците в пандиза са изкарали повече пари по този метод, в сравнение с с ръчен труд, както най-често ги употребява системата.

 gettyimages-578236272-594x594

Нека не забравяме, че тази игра съумява да доближи нови висоти, когато се оказва, че даже политици са решили да видят какво толкоз има в тази сензация. Като член на демократичната партия, дамата бързо била открита под псевдонима Santiaga – женски орк, който прекарва времето си в ликвидиране на други играчи. Републиканците се пробват да употребяват тъкмо този коз, само че за изненада на всички, феновете на играта гласоподават точно за нея. Все още няма информация дали Тръмп е бил в сървърите на WoW, няма информация и за Байдън.

За 16 години надали има човек, който да не е чувал за тази платформа и този тип развлечение. Мнозина считат, че триумфът мъчно би могъл да се повтори, само че пък можем да бъдем сигурни, че и до през днешния ден хиляди играчи откриват и преоткриват опциите на това заглавие. Дизайнерите на играта не стопират да прибавят нови благоприятни условия за почитателите, стремейки се да запазят положителния звук и възприятието за комизъм, а това несъмнено е сложна задача.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР