Светът може да изпита недостиг на литий още през 2025

...
Светът може да изпита недостиг на литий още през 2025
Коментари Харесай

Недостиг на ценен метал може да промени изцяло света до няколко години

Светът може да изпита дефицит на литий още през 2025 година , защото търсенето на метала избухливо пораства, сочи изследване на BMI, изследователското поделение на Fitch Solutions, оповестява CNBC.

A worldwide lithium shortage could come as soon as 2025
— CNBC (@CNBC)
В неотдавна оповестен отчет BMI отдава вероятния недостиг най-много на търсенето в Китай, което доста надвишава доставките.

Според данните на центъра годишният растеж на търсенето на литий в Китай в интервала 2023-2032 година ще възлиза на над 20 на 100.

В същото време доставките ще порастват с едвам 6 на 100 годишно.

Китай е третият максимален производител на литий в света.

Металът е необятно употребен при производството на акумулатори за електрически автомобили.

През 2021 година в света са създадени 540 000 метрични тона литий,

а съгласно Световния стопански конгрес до 2030 година търсенето ще доближи 3 милиона метрични тона.

Прогнозите на S&P Global Commodity Insights сочат, че

продажбите на електрически транспортни средства ще доближат 13,8 милиона през 2023 година, само че след това ще продължат да порастват до над 30 милиона до 2030 година

" Сигурни сме в дефицита на литиевата промишленост. Разбира се, предвиждаме растеж на предлагането, само че търсенето ще нараства с доста по-бързи темпове ", споделя Корин Бланшар, шеф на отдел " Литий и чисти технологии " в Deutsche Bank.

До края на 2025 година Бланшар вижда " непретенциозен недостиг " от към 40 000 до 60 000 тона еквивалент на литиев карбонат, само че предвижда по-широк недостиг, възлизащ на 768 000 тона до края на 2030 година

Други анализатори не считат, че дефицитът ще настъпи толкоз скоро, само че въпреки всичко предвиждат дефицит до края на десетилетието.

Въпреки че стартирането в употреба на повече литиеви мини и планове за изследване на минни залежи би могло да подкрепи възходящото търсене, съгласно оценките на Rystad Energy това ще удължи безоблачните вероятности единствено с още няколко години, написа още CNBC.

Според компанията за енергийни проучвания стотици планове за рандеман на литий сега са в развой на проучване, само че сложността на геологията и продължителният развой на издаване на разрешителни към момента съставляват предизвикателство.

По данни на Refinitiv сега в света има едвам 101 литиеви мини.

Вицепрезидентът на Rystad Energy Сюзън Зоу прави оценка, че общото предложение на литиеви мини ще се усили с 30% и 40% на годишна база през 2023 година и 2024 година, както и че на фона на " световния подтик за електрифициране на превоза " доставчиците ще продължат да създават както съществуващи, по този начин и нови планове.

И макар че това може да докара до остатък на литий пред 2024 година в международен мащаб, дефицитът може да стартира да тормози веригите за доставки през 2028 година

" През идващите няколко години, макар че предлагането на литий може да остане съответно на международно равнище, районният дисбаланс в предлагането към момента е неминуем ", добавя Зоу, като отбелязва, че районните потенциали за рандеман и преправка в Съединени американски щати и Европа може да не са в положение да отговорят на търсенето на акумулатори за електрически транспортни средства.

" Световната верига за доставки на акумулатори може още веднъж да се окаже в дефицит на литий към края на това десетилетие, когато растежът на предлагането може да не е в крайник с този на търсенето ", безапелационна е тя.

При сходен сюжет цените на лития ще се повишат до историческия си връх от 2022 година, което от своя страна ще усили разноските за произвеждане на акумулатори. През ноември 2022 година цените на литиевия карбонат скочиха до рекордно високите съвсем 600 000 юана за звук, което е повече от 12 пъти над цените от януари 2021 г.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР