Светът коментира Досиетата от рая – история на измъкване на

...
Светът коментира Досиетата от рая – история на измъкване на
Коментари Харесай

Пет разлики между „Райските” и „Панамските” досиета


Светът разяснява „ Досиетата от парадайса ” – история на изплъзване на огромни интернационалните компании и известни политици от заплащането на налози. В новата партида разобличаваща информация има пет разлики от предходната, която беше направена преди година и половина.

Международният консорциум на проверяващи публицисти (ICIJ) в неделя разгласява първите резултати от разбора на секретни файлове, получили наименованието „ Досиетата от парадайса ” (Paradise papers).

В тях е документирана активността на десетки компании и физически лица в офшорни зони – дребни страни или територии с преференциален данъчен режим. Журналисти от 67 страни, участващи в ICIJ, няколко месеца са проучвали файловете, до които са получили достъп.

Публикацията за изводите им се реализира година и половина след появяването на „ Панамските досиета ”, които до момента бяха считани за най-голямото приключване на информация, с която публицисти са работили. Новата партида разкрития припомня на предходната, само че има и своя специфичност.

[b]Големината на досието[/b]

Обемът на настоящето приключване на информация е по-малък, в случай че се съпоставя като единици цифрова информация: 1,4 против 2,6 терабайта – толкоз „ тежаха ” архивите на панамската юридическа компания Mossack Fonseca, която се занимава с регистрация на офшорни компании. Ако съпоставяме броя на документите, „ Досиетата от парадайса ” са повече: 13,4 против 11,5 милиона.
 В сканадала бе забъркан Бъкингамският замък. В сканадала бе забъркан Бъкингамският замък. / БГНЕС
Затова и броят на публицистите, включени в разбора на информацията е съвсем същият – към 400 души.

[b]Обхват на изтеклата информация[/b]

Разликата сред „ Досиетата от парадайса ” и „ Панамските досиета ” е в това, че сегашните изявления се основават не на архивите на една компания, а на цяла редица източници.

Като цяло, съгласно в. „ Зюддойче цайтунг ”, в основата на материалите са 21 приключвания на информация, които дават визия за активността в 19 офшорни юрисдикции.

Огромна част от документите са от архивите на две компании – адвокатската адвокатска фирма Appleby и компанията Asiaciti Trust, предлагаща доверително ръководство.

[b]Разлики сред Mossack Fonseca и Appleby[/b]

Панамската Mossack Fonseca не се смяташе за компания, която се тревожи за имиджа си и за това да ревизира задълбочено клиентите си. Затова когато преди година и половина избухна абсурдът с „ Панамските досиета ”, последователите на офшорните покупко-продажби опазиха позицията си като споделиха, че става дума за „ черна овца ” в сектора.
 Централният офис на компанията Appleby в Хамилтън, Бермудски острови. Централният офис на компанията Appleby в Хамилтън, Бермудски острови. / БГНЕС
Appleby пък тъкмо противоположното – влиза в „ магическия пръстен на офшорните компании ” – група от най-уважаваните адвокатски адвокатски фирми, предоставящи услуги по вписване на компании в така наречен данъчни оазиси. „ Ако даже в „ магическия пръстен ” нещата не са както би трябвало, цялата офшорна финансова система има проблем ”, цитира „ Зюддойче цайтунг ” Джон Кристенсен от самостоятелната организация Tax Justice Network, която се бори против укриването на налози.

От позиция на съставителите на „ Райските и „ Панамските ” досиета, двете адвокатски фирми не са се старали задоволително да ревизират произхода на финансовите средства на клиентите им, като по този метод са способствали за корупция и пране на пари.

За разлика от Mossack Fonseca, която избра тактиката на мълчанието, адвокатската адвокатска фирма Appleby се пази интензивно и твърди, че не вижда никакви нарушавания на закона в попадналите в пресата документи.

[b]Значение на разобличенията[/b]

На 16 октомври 2017 в Малта от гърмеж на бомба, заложена в автомобил, почина журналистката Дафне Каруана Галиция. Това стана година и половина след обнародването на „ Панамските досиета ”. Дафне не беше член на журналистическия консорциум, който проучва документите, само че въз основата на оповестените материали направи лично следствие за тогавашния министър-председател на Малта.
 Полицията обискира централния офис на Mossack Fonseca в Панама Сити. Полицията обискира централния офис на Mossack Fonseca в Панама Сити. / БГНЕС
Скандалът, който провокираха нейните разкрития, докара до предварителни избори в тази страна членка на Европейски Съюз. Доста страни с омекотен данъчен режим и благоприятни условия за понижаване на налозите като Холандия и Андора, взеха решение да се откажат от редица сходни практики.

Освен това, в Исландия „ Панамските досиета ” доведоха до оставка на министър-председателя и петима други политици, а президентът трябваше да се откаже от желанието си още веднъж да се кандидатира на поста.

Оттеглиха се ръководителите на няколко огромни компании (например на банка ABN Amro), както и министър председателят на Пакистан.

С други думи, обявата на „ Панамските досиета ” не остана без резултат. Едва ли изявления на „ Досиетата от парадайса ” ще има същия резултат. Преди всичко поради това, че описаните в тях обстоятелства в огромната си част не наподобяват като нарушаване на закона.

[b]Критика на офшорната система[/b]

Именно в това, евентуално, е главната разлика при последното приключване на информация: във всички оповестени сведения, на пръв взор няма състав на закононарушение. Описаните практики са известни и законни.

„ Законни, само че несправедливи ” – означи в изявление за „ Дойче Веле ” Зилке Грюнвалд от швейцарското онлайн издание Republik, която взе участие в друго огромно интернационално следствие през 2017 – изложение на схемата за пране на пари от Русия, получила названието „ Руска пералня ” или „ Ландромат ”. По него се води наказателно следствие в Швейцария.

Затова Грюнвалд назовава обявата на „ Досиетата от парадайса ” „ рецензия на системата ”. Според журналистката, основните въпроси в подтекста на новото приключване през днешния ден би трябвало да наподобяват по този начин: за какво е допустимо да има укриване на налози в такава форма, по кое време ще последва политическа реакция и какво е нужно, с цел да стартират политически промени. /БГНЕС

-------

Михаил Бушуев, Роман Гончаренко и Андрей Гурков, ДВ
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР