Светът изглежда все по-несигурно място, рисковете пред икономиките все повече.

...
Светът изглежда все по-несигурно място, рисковете пред икономиките все повече.
Коментари Харесай

Топ рисковете пред икономиките през 2024 г. в световен мащаб

Светът наподобява все по-несигурно място, рисковете пред стопанските системи от ден на ден. Рекордните температури в световен мащаб водят до все по-сериозни въздействия, рецесията с разноските за живот прави всекидневието по-трудно за хората, а ескалиращото напрежение в Близкия изток има капацитета да се разрасне в по-мащабен районен спор.

Кой ще са най-големите опасности за 2024 година на база на годишното изследване на Световния стопански конгрес измежду водачите по света. Ето 20-те най-големи риска за международната стопанска система, основани на изследване измежду 1490 водачи. Графиката е оповестена във Visual Capitalist.

 top global risks 2024 from the world economic forum

Участниците в изследването са помолени да изберат до пет риска, които могат да доведат до основна рецесия в световен мащаб през 2024 година Все по-екстремното време съставлява най-големият риск съгласно интервюираните специалисти. Той се подрежда на второ място във връзка с рисковете през идващите две години.

Икономиките по света, значително, остават неподготвени за следствията от последствията, които носят метеорологичните условия, от въздействието върху реколтите, до големите вреди на инфраструктурата.

Някои проучвания демонстрират, че евентуално необратими промени на планетата могат да бъдат факт до 2030 година, в случай че температурите продължат да се покачват.

Дезинформацията е вторият максимален риск. Освен това има капацитета да подкопае световните избори, които са планувани в Съединени американски щати, Русия, Индия, Мексико и десетки други страни през тази година. Заплахата от дезинформация е изключително сензитивна тематика, поради напредъка в наличието, генерирано от изкуствен интелект. Той се подрежда преди всичко във връзка с риска в целия лист.

Рискът от поляризация на обществото в епохата след пандемията и политическите разделения остава огромен.

Освен това спорът в Близкия изток е съществено опасност за поминъка на милиони хора, а неотдавнашното нахлуване в Ливан повдига въпроси за експлоадирането на по-мащабна война.

Бъдещи световни опасности

Според интервюираните водачи до 2034 година рисковете за околната среда ще бъдат най-съществени и ще са в пет от 10-те най-големи опасности. Технологичните опасности от дезинформация и AI технологиите също остават много преобладаващи.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР