Светът е изправен пред задаваща се глобална водна криза, която

...
Светът е изправен пред задаваща се глобална водна криза, която
Коментари Харесай

Глобалната водна криза може да „излезе извън контрол“, предупреждава доклад на ООН

Светът е изправен пред задаваща се световна водна рецесия, която заплашва да „ излезе отвън надзор “, защото нарасналото търсене на вода и засилващите се въздействия на климатичната рецесия оказват голям напън върху водните запаси, предизвестява отчет на Организация на обединените нации.

Използването на вода се е нараснало с към 1% годишно през последните 40 години, движено от повишаването на популацията и изменящите се модели на ползване, съгласно отчета на Организация на обединените нации за развиването на международните води, оповестен във вторник, в навечерието на огромна среща на върха на Организация на обединените нации за водата в Ню Йорк.

Очаква се до 2050 година броят на хората в градовете, изправени пред дефицит на вода, да се удвои от 930 милиона души през 2016 година до 2,4 милиарда, сочи отчетът. Търсенето на вода в градовете се чака да нарасне с 80% до 2050 година

Без дейности за справяне с казуса с дефицита на вода, „ несъмнено ще има световна рецесия “, сподели Ричард Конър, водещият създател на отчета, на конференция за представянето на отчета.
Достъпът до вода към този момент е голям проблем. Два милиарда души сега нямат безвредна питейна вода, а 3,6 милиарда нямат достъп до безвредно ръководена канализация, съгласно отчета.

Около 10% от международното население към този момент живее в страни с висок или сериозен воден стрес.
Градският и индустриалният напредък и селското стопанство усложняват съществуващия дефицит, като единствено селското стопанство употребява до 70% от международното водоснабдяване, сподели Конър.

Сезонният дефицит на вода се чака да се усили в региони, където водата сега е в обилие, в това число в Централна Африка, Източна Азия и елементи от Южна Америка. Междувременно дефицитът ще се утежни в Близкия изток и района на Сахел в Африка, където водата към този момент е в дефицит.

Екстремните и продължителни засушавания, станали по-чести и тежки от климатичната рецесия, също оказват напън върху екосистемите, което може да има „ страшни последствия “ за растителните и животинските типове, настояват създателите на отчета.

Контролът на наводненията и замърсяването, шерването на данни и напъните за понижаване на равнищата на замърсяване на планетата би трябвало да „ отворят вратата за по-нататъшно съдействие и да усилят достъпа до водни фондове “, добави Ричард Конър.

„ Съществува незабавна нужда от основаване на мощни интернационалните механизми за попречване на излизането на световната водна рецесия отвън надзор “, сподели Одри Азуле, общоприет шеф на ЮНЕСКО, културния орган на Организация на обединените нации.

„ Водата е нашето общо бъдеще и е значимо да действаме дружно, с цел да я споделяме заслужено и да я управляваме стабилно. “
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР