Светът днес почита паметта на един от най-големите гении в

...
Светът днес почита паметта на един от най-големите гении в
Коментари Харесай

500 години след смъртта си Леонардо да Винчи продължава да вдъхновява

Светът през днешния ден уважава паметта на един от най-големите гении в историята. Преди пет века от този свят си отива Леонардо да Винчи. Той завещава внушителни картини и изобретения, които не престават да въодушевяват 500 години след неговата гибел и даже усъвършенстват връзките сред страните.

 © БГНЕС
Искал да полети като птиците, да промени руслото на реките, да разбере по какъв начин е устроена клапата на човешкото сърце. Занимавал се е с живопис, с инженерни науки, с астрономия, с ботаника..., с цел да разбере по какъв начин е организиран светът.

Изследователите на Леонардо настояват, че тайната на гениалността му е в неговата ученолюбивост. Детското любознание в никакъв случай не напуща Леонардо и до края на живота си той се пробва да разгадае кодовете на Вселената.

Така и не съумява да сътвори летателна машина, задвижвана от човек. Но оставя чертежи, които почитателите му осъществят.

 © БГНЕСКатрин Симон Марион, шеф на замъка Кло-Люсе в Амбоаз: Леонардо е повече от човек с големи познания, който умеел да следи, да основава, да си показва, от време на време да мечтае, и несъмнено да прави неточности. Феноменалното е, че след 500 години той продължава да звучи съвременно.

 © БГНЕС
А изкуството му не стопира да преодолява граници. Дори дипломатически. След месеци на замяна на остри реплики президентите на Франция и Италия участваха в обща гала за Леонардо. Паметта на италианския талант беше почетена във френския град Амбоаз, където той прекарал последните години от живота си.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР