Светът чака да види дали Конгресът на САЩ и американският

...
Светът чака да види дали Конгресът на САЩ и американският
Коментари Харесай

Сатя Надела има решение за монопола на Apple върху приложенията в операционните ѝ системи

Светът чака да види дали Конгресът на Съединени американски щати и американският съд ще подхващат ограничения против монополната мощ на софтуерните колоси и по какъв начин двата органа ще решат бъдещето на магазина за приложения App Store на Apple. Тези събития са идеални за конкурентни компании като Microsoft да стартират агресия със личните си магазини за приложения и различни услуги за снабдяване на програмен продукт до потребителите. Нека не забравяме, че това е компанията, която през 90-те години на предишния век беше съдена поради това, че интегрира Internet Explorer, личния си браузър, по дифолт в операционната система Windows, като съгласно регулаторите тогава, това лимитира конкурентността за останалите браузъри на пазара (интересно, че Internet Explorer обаче в никакъв случай не стана изключително употребен браузър). Някои от вас може би даже ще кажат, че компанията се връща към старите си трикове с новата си Windows 11, в която ще интегрира по дифолт приложението Teams, което може да ограничи опцията за конкуренция на играчи като Zoom и Slack.

Но в днешния епизод на подкаста The Verge’s Decoder ръководителят и изпълнителен шеф на Microsoft Сатя Надела допуска, че има фундаментална разлика сред визията му и това, което Apple и Гугъл вършат. Той твърди, че те са оплели операционните си системи и магазините си за приложения дотам, че вършат неприятна услуга на разработчиците. Това е моментът, в който Microsoft може да се намеси, счита Надела, казвайки, че сега съзира действителна опция за компанията му, тъй като съгласно неговите думи това, което се случва на пазара сега, е, че двата други софтуерни колоса са отстранили дистанцията сред личните си приложения и операционните си системи, а също така са монополизирали пазара и се възползват от този факт, увеличавайки облагите си и ограничавайки приходите на съперниците си.

Какво има поради Сатя Надела? Първо, Apple и Гугъл имат условие разработчиците им да заплащат до 30 % комисионна от приходите си и да употребяват наложително системата за разплащания на двете компании, като нямат опция да употребяват своя опция за приемане на потребителски такси. Докато магазинът за приложения на Windows 11 ще даде опция, най-малко през първите години, разработчиците да получават 100% от приходите от приложения, които получават, без никакви комисионни.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР