Сватбените тържества са сред най-емблематичните изживявания за всяко едно семейство.

...
Сватбените тържества са сред най-емблематичните изживявания за всяко едно семейство.
Коментари Харесай

Кризата удари сватбите, но не засегна любовта

Сватбените тържества са измежду най-емблематичните преживявания за всяко едно семейство. Този ден се чака от младите и родителите им с години и се споделя още по-дълго по-късно.

Браншът и у нас обаче търпи провали от международната финансова рецесия, в която се намира целият свят. И това се усеща най-много от експертите с дълготраен опит и процедура.



 

Един от главните притеснителни фактори е внезапното стесняване и осезаемо изтъняване на модерния булчински портфейл. Все по-рядко може да се види в небето заря, да се насладиш на българска фолклорна стратегия или да си направиш селфи с някой прочут естраден или фолк артист. Докато единствено преди две години 90% от сватбените тържества бяха готови от сватбени организации, изпълнени с стратегии, танцови обединения, сформира, обилни образни и театрални резултати, то днешният дансинг е в пъти по-свит като численост посетители и като бюджет, счита известният пловдивски фотограф Димитър Дардов.

Интересен фактор е

повишаването на празничната декорация на заведението,

която в случай че до преди две години беше извънредно леко перо за всяка младоженка, през днешния ден задминава даже цената на сватбения куверт. " От 10 000 до 20 000 лева приблизително излиза модернизиране на множеството пловдивски заведения за хранене, някои от които не са виждали сериозен интериорен ремонт повече от 40 години.



 

Може би това е повода множеството клиенти да кажат своето " да " в култивиран център или след природа, където могат да намерят естествената декорация, която е доста по-евтина от обличането на стени, тавани и подове с вносни цветя от Турция или Китай, споделя Дардов. В друго отношение една женитба е доста по- жива, когато се направи в светлите свежи месеци на годината. Така старите соцресторанти дават път на новите култивиран центрове, направени измежду природата и даващи на клиентите повече независимост и шир, в това число и за тези от гостите, които са пушачи.

" Тенденцията е, че

стартира да понижава ролята на сватбените организации

като координатори и уредници на едно встъпване в брак с нахлуване на всички съвременни интернет платформи. Младоженците все по-често модулират и персонализират своята женитба, без да имат потребност от мениджмънт и съвет, както беше преди години ", добавя Димитър Дардов.

Другото, което прави усещане, е че все по-често се подписват смесени бракове. За тази година той и неговите екипи са отразили общо 12 от 50 сватби, в които младоженците са били непознати жители. Това единствено по себе си приказва за големия имиграционен поток на млади и кадърни българи. За 2023 година на половината от записаните сватбени тържества още веднъж цялостната организация се води отвън територията на България, по телефон или интернет, без ходатайство на сватбена организация.

 



Разбира се, контрастност постоянно са били високобюджетни сватби, които не жалят запас в нито един стадий. Този вид сватбени тържества тази година се заемат напълно и единствено от младоженци, при които една от страните е лекар или работи в добре налагащия се в 21-ви век IT бранш.

2023 година ще започне за сватбения отрасъл много по-рано заради по-сигурната здравна обстановка в България. " Ако тази година при нас стартирахме месец май,

идната година записванията стартират от началото на април,

което приказва за доста по-спокойното обмисляне и картографиране на сватбеният календар в целия отрасъл ", съобщи Дардов.

Интересен е фактът, че сега няма ресторант, който може да ти даде автограф и куверт за 2024 година, до момента в който преди две години самоуверено се продаваха перспективни сватбени дати. Сега има голяма тишина измежду целия отрасъл и никой не смее да дава гаранция каква ще бъде цената на неговата услуга след предстоящото приемане на еврото.

----------------------------------------------- 



Разточително
На всяка маса - печено прасе
Тази година през обектива на Дардов и неговите екипи са минали младоженци от всички браншови структури като чиновници в Министерство на вътрешните работи или данъчен, сграбчил необикновено красива фризьорка и направил обилна женитба с 200 посетители.

Известен пловдивски монтьор с три автосервиза споделил " да " на именита докторка. Заради тях отключили за първи път от три години Виенския павилион, като събрали вътре 250 посетители. Имало и женитба, в която българка споделила " да " на американски брокер. Тя заменила първокласната лимузина със селска каруца пред очите на цяла Хисаря. Други две доста обилни и богати брачни тържества тази година са направени от зърнопроизводители.



Пловдивчанка се врекла във честност в полите на Пирин планина на английски инструктор по плуване от Лондон. Софийска бизнес дама пък паднала в плен на сръбски ловец и създали необикновено разточителна женитба в най-скъпия столичен хотел, като на всяка маса имало печено прасе - подарък от младоженеца.

Зачестилите интернационални сватби изискват от ден на ден англоговорящи в целия брачен бранш, започвайки от координаторите на сватбения график, преминавайки през снимка и видеооператори и най-важното перо - сватбения водещ. Вече все по-често се желае добър британски от тези експерти.

 

Как е при съседите
В гръцкия обред има наложителен танц на парите
 

В деня на гръцката женитба в дома на младоженеца се устройва огромен празник. Там не крещят „ горчиво “, тъй като тамошните младоженци не се целуват обществено. В някои региони сватбите не престават до три дни, доста се танцува, като имат един специфичен танц на парите! Според традицията той е наложителен.

Храната е доста богата, има морски деликатеси, маслини, узо. Основно гостите са до 500 индивида, безусловно има жива музика и реализатори. Украсата е обилна и богата. Сватбата е огромен празник и подготовката се прави дълго  време, като оказват помощ и двете фамилии.

 
Очаквайте - коя дата всеобщо резервират пловдивчани за 202„ 3 година
 

 

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР