Свързваме плъховете най-вече с болести и мръсотия и вероятно не

...
Свързваме плъховете най-вече с болести и мръсотия и вероятно не
Коментари Харесай

Магауа, плъхът герой от Камбоджа, който спаси хиляди животи

Свързваме плъховете най-много с заболявания и нечистотия и евентуално не ни е идвало мислено, че тези животинки могат да избавят човешки животи. Затова и историята на Магауа успя да ни изненада.

Плъхът от Камбоджа стана знаменит тази седмица, когато пристигна новината, че е умрял на осемгодишна възраст. Той е именуван " плъхът воин ", тъй като години служи правилно и има орден за смелост.

Твърди се, че е разкрил повече от 100 мини и други експлозиви, с което е избавил доста човешки животи. Той е обучаван от неправителствената организация APOPO, която осведоми за неговата гибел.

" С доста болежка оповестяваме, че HeroRAT умря този уикенд. Магауа беше в положително здраве и прекара по-голямата част от предходната седмица, играейки с нормалния си възторг, само че към края стартира да понижава темпото и да се храни по-малко. Той отпразнува рождения си ден през ноември, достигайки напреднала възраст от осем години ", оповестяват от организацията.

По думите им, Магауа е оставил  " трайно завещание в животите, които е избавил ". От предходната година плъхът е бил в заслужена пенсия. А от APOPO, които образоват плъхове от години, са безапелационни, че това е най-успешният им " възпитаник ". Сега пък има не един, а десетки почтени наследници, предава CNN.

Той е от породата африкански великански плъх, известна със своята просветеност, необикновено подушване и поддаване от дресировка. Неправителствената органзация обучава плъховете да откриват миризмата на избухливите химикали, употребявани в противопехотните мини, и да ги показват на техните чиновници.

По този метод са разчистени повече от 225 000 квадратни метра земя в Камбоджа, където десетилетията спорове оставиха големи територии, осеяни с рискови, невзривени устройства.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР