Свалянето на номерата от автомобила заради изтекла шофьорска книжка не

...
Свалянето на номерата от автомобила заради изтекла шофьорска книжка не
Коментари Харесай

Съдът в Пловдив върна свалените номера на Георги

Свалянето на номерата от автомобила поради изтекла шофьорска брошура не може да се прави случайно. С този мотив Пловдивският административен съд анулира акт на полицията и върна регистрационните табели на Георги И. Той бил спрян за инспекция на 19 юни т.г. на междуселски път в община "Марица ". Униформените открили, че документът за дееспособност на лидера е изминал преди седмица. 
Самият той нямал уверение, че е подал заявление в КАТ за възобновяване на книжката си. Имал и неплатена остаряла санкция. Това предиздвикало органите на реда да му смъкват номерата от автомобила и да прекратят регистрацията му за половин година. Водачът завел дело и посочил пред арбитър Мария Златанова, че си е платил наложените наказания. Защитата му пледирала, че книжката е изтекла на 12 юни, само че клиентът му не е лишен от правото да ръководи МПС. 
Съдът е отсякъл, че приключване на периода на книжката не прави водача недееспособен и не го лишава от правото да ръководи кола в съответната категория. Според Златанова изтеклата брошура е неточен документ, а законът планува за това санкция, а не събаряне на номера. "Принудителните ограничения би трябвало да бъдат прилагани единствено в категорично и тъкмо изброени в закон или декрет случаи. Компетентният орган не може да ги постанова случайно ", счита съдът, пише  "24 часа ". Той е отменил наказването и е постановил Министерство на вътрешните работи да заплати разходи от 410 лв. на глобения водач. Решението предстои на обжалване.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР