Стартът на националната кауза и кампания Да купим и дарим

...
</TD
>Стартът на националната кауза и кампания Да купим и дарим
Коментари Харесай

В Пловдив дадоха старт на една наистина добра кауза

Стартът на националната идея и акция " Да купим и дарим мобилни пунктове за кръводаряване в България " беше разгласен в Пловдив от Районния център за трансфузионна хематология в партньорство със съдружие " Аз имам вяра и оказвам помощ " и компанията за дооборудване " EMS ", предава Plovdiv24.bg .

Миналата година със събрани средства само от дарения е закупен първия в България профилиран мобилен пункт за кръводаряване. Той е дарен през септември 2023 година на кръвния център във Варна. 

" Каузата е добра. Ще помогнем на безвъзмездните доброволни кръводарители като концепцията е да понижим роднинското кръводаряване " - разяснява шефът на РЦТХ - Пловдив доктор Янко Янков.

Пловдивският кръвен център разполага с два мобилни пункта, като първият от 2008 година и съставлява модифициран автомобил. 

" Голяма част от хората не желаят да кръводаряват, тъй като се тормозят от спомагателни болести. В този нов пункт всичко ще бъде на високо хигиенично равнище " - гарантира създателят на благотворителната акция " Аз имам вяра и оказвам помощ "  Владислав Николов.

Мобилният пункт с цялостно съвременно оборудва коства към 150 - 170 хиляди лв.. Набирането на средства става посредством закупуване на артикули с идея - да вземем за пример, солети с идея, или по банков път. Досега 10 компании са предложили свои артикули за акцията, а до края на годината се чака да бъдат привлечени към 100 компании. Другият метод за набиране на дарения е паричен превод по банков път. 

От началото през 2015 година до през днешния ден акцията е събрала и предала за преработване над 322 000 кг пластмасови капачки и е дарила 22 медицински апаратури, съоръжение, техника, неповторимата детска/неонатална кола за спешна помощ и първия в България профилиран мобилен пункт за кръводаряване.

Повече да акцията вижте в прикаченото видео.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР