Свалиха седмица по-рано изложбата на Златю Бояджиев в Дом Витгенщайн“

...
Свалиха седмица по-рано изложбата на Златю Бояджиев в Дом Витгенщайн“
Коментари Харесай

Б. Петранов: Свалянето седмица по-рано изложбата на Златю Бояджиев в Дом Витгенщайн“ – Виена е скандално

Свалиха седмица по-рано изложбата на Златю Бояджиев в „ Дом Витгенщайн “ – Виена. Това е меко казано скандално, разяснява в „ Хоризонт до обед “ Борислав Петранов – шеф на Културния институт „ Дом Витгенщайн “ във Виена от 2002 година до 2013 година.

„ Може би за доста хора да бъде съкратена изложбата на доста от класиците на българската модерна художествена просвета е обикновено. За мен е тъжно и факт, който меко казано е абсурден “, сподели той.

Шедьоврите на популярния занаятчия, както и съпътстващата експозиция със статуи и живопис на известните пловдивски автори Васил Маргаритов и Димитър Воденичаров, бяха свалени още през предходната седмица, макар че трябваше да бъдат разполагаем на феновете на изобразителното изкуство до 30 март т.г. Изложбата с платна на именития български художник беше открита на 8 февруари.  Представянето на „ изобразително изкуство от Пловдив ” е част от „ огромната взаимна стратегия на Дом „ Витгенщайн ” и Градската художествена изложба ”, в границите на която бяха показани изложения на Цанко Лавренов, на живописеца Васил Стоев и на художника Стоян Куцев.

„ Да свалиш Златю Бояджиев от галерията, каквото и пояснение да има, аз не намирам то да бъде съответстващо. Българският културен институт разполага с няколко галерии и постоянно може да се откри вид къде да бъде изложено нещо друго, в случай че е толкоз незабавно, само че Златю Бояджиев е Златю Бояджиев, не може да си позволим да го свалим една седмица по-рано. Друг е въпросът, че нямаше никаква реклама за тази галерия “, разяснява Петранов.

Интервюто на Савелина Савова с Борислав Петранов можете да чуете в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР