Сваленият с военен преврат лидер на Мианмар Аун Сан Су

...
Сваленият с военен преврат лидер на Мианмар Аун Сан Су
Коментари Харесай

Военната хунта в Мианмар вкара в затвора бившия лидер на страната

Сваленият с боен прелом водач на Мианмар Аун Сан Су Чи е наказана на четири години затвор за подстрекаване и нарушение на рестриктивните мерки против разпространяването на Covid-19, предава в. ``Гардиън``. 76-годишната Аун Сан Су Чи е упрекната в поредност от закононарушения – от нелегално владеене на уоки-токита до нарушение на Закона за служебните секрети. Нейният юрист дефинира обвиняванията като ``абсурдни``.

Обвинението в подстрекаване е обвързвано с изказване, оповестено онлайн след февруарския прелом, което приканва интернационалните организации да не си сътрудничат с хунтата. Във втория случай се твърди, че Аун Сан Су Чи е нарушила рестриктивните мерки, въведени поради ковид, до момента в който е водила своята акция преди изборите предходната година.  Присъдата е била произнесена по време на закрито дело и не е ясно дали 76-годишната носителка на Нобелова премия за мир, която е държана на незнайно място от февруари, ще излежава наказнието си в пандиза или под домакински арест.

След преврата в Мианмар са починали над 1200 души, а хиляди чакат присъдите си в пандиза след всеобщи митинги против военната хунта. 

Междувременно стана ясно, че няколко души са били ранени в неделя, откакто боен камион се е врязал в група протестиращи в комерсиалната столица на Мианмар, Янгон, оповестява БГНЕС. Очевидци описват пред локални медии, че по-късно бойците са разкрили огън по някои от бягащите протестиращи и са пребили други. Военните обявиха, че са арестували 11 души по време на последния митинг. Трима от тях са ранени, като положението на единия е сериозно. Военните не потвърдиха дали камионът се е врязал в групата преднамерено, само че обявиха, че са разпръснали " бунтуваща се навалица ”.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР