Сваленият лидер на Каталуния Карлес Пучдемон призова към мирна демократична

...
Сваленият лидер на Каталуния Карлес Пучдемон призова към мирна демократична
Коментари Харесай

Карлес Пучдемон призова Каталуния към демократична съпротива

Сваленият водач на Каталуния Карлес Пучдемон прикани към мирна демократична опозиция против решението на Мадрид да поеме надзор над богатия район, оповестяват международни организации.

 Рахой назова
Рахой назова " закононарушение " решението за разединение на Каталуния

" Противоречи на закона и е незаконно действие "

Това е първото изказване на Пучдемон след свалянето му от власт. Вчера каталунският парламент одобри резолюция за прокламиране на самостоятелност на Каталуния. Минути по-късно Сенатът на Испания даде пълномощия на държавното управление да поеме надзор над района.



Пучдемон акцентира, че хората би трябвало да имат " възприятие на гражданска отговорност ".

 Най-отявлените отцепници в Каталуния зоват за
Най-отявлените отцепници в Каталуния зоват за " мирна опозиция " на Мадрид

Зоват държавните чиновници да не извършват нарежданията на Мадрид

Той прикани да продължат напъните за обезпечаване на " либерален мандат " на отстраненото държавно управление и за " създаване на свободна страна ".

Кабинетът на премиера Мариано Рахой извърши " умишлена офанзива против волята на множеството каталунци ", акцентира Пучдемон. Действията са против демокрацията, добави той и настоя каталунците да продължат да се стремят към самостоятелност " без принуждение и без офанзиви ".

Испанският ефирен канал La Sexta TV по едно и също време излъчи авансово записаното малко послание на Пучдемон и фрагменти онлайн от бар в град Жирона, родният град на сваления водач, където Пучдемон обядваше и позираше за селфита.

Бившият водач на Каталуния се появи пред публичната районна телевизия TV3. Той приказва от подиум с публична емблема на каталунското държавно управление. Зад него бяха сложени знамената на Каталуния и Европейски Съюз, само че не и на Испания.

Стана ясно, че ръководителят на техническия секретариат на испанското външно министерство Хуан Антонио Пучсервер поема ръководството на департамента за вътрешни работи на Каталуния. Длъжността по-рано се изпълняваше от Жоаким Форн.

Каталунската полиция е призовала чиновниците си да останат неутрални в битката за самостоятелност на района.

 Снимка 320511
Източник:

Междувременно съперници на независимостта на Каталуния вземат участие в проява в испанската столица Мадрид. Хиляди се събраха на Пласа де Колон. Много от стачкуващите развяват флага на Испания.

В същото време ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер съобщи във Френска Гвиана, че " няма място в Европа за други отцепвания или други пукнатини. Имаме задоволително от тях ".

 Снимка 320509
Източник:

По думите му Европейски Съюз желае да се " съблюдава испанската конституция и законният ред . Не поддържаме Европа да се развие по този начин, че на следващия ден да имаме 95 страни членки. За момента 28 страни членки са задоволителни ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР