Сваленият главен прокурор Иван Гешев отдавна го играе политик. Доскоро

...
Сваленият главен прокурор Иван Гешев отдавна го играе политик. Доскоро
Коментари Харесай

Политикът Гешев - този филм май сме го гледали

Сваленият основен прокурор Иван Гешев от дълго време го играе политик. Доскоро съвместяваше поста си с тези си щения по забавен метод, сигурно не изключително потребен за страната. Така че вчерашното му заявление, че напуща прокуратурата и се заема с политическата си кариера с упоритостта (поредният с такава заявка), че ще оправи България, не е особена изненада. Даже е някак по-честно.
Поредният кандидат-месия
Още със сюжета с трагичното късане на оставката и последвалата опозиция - вадене на записи, инспекции, и то при авансово изгубена игра, се разбра, че възпитаникът на Симеоновската школа няма да се впише в редицата от почетно „ пенсионирани “ основни прокурори, които си гледат добре „ старините “. Безконтролната власт, с която разполагаше, му задълбочи убедеността, която има още отпреди да стане основен прокурор, че той е определен, той е този с качествата, той е този, който диктува хода на нещата. Съвсем първоначално се разгласи за инструмент на Господа. Той е изявен нарцисист, който откровено се харесва. Вярва в интелектуалното си предимство, което показва по озадачаващи способи - цитатите в туитър и поетичните изяви в последно време са едната страна. По-комично е, когато, до момента в който се пробва да е ядовит, прави учебникарски неточности - бърка Каренин с Каренски (при иронизиране на Христо Иванов през 2020 г.) или неотдавна с обяснението, че Мефистофел продал душата си на дявола... 

По-притеснителни от интелектуалните му искания са тези за морално предимство. Гешев продължава да има вяра, че има мисия (без да признава или осъзнава, че тя напрактика беше институционална бухалка с бурни обществени изяви). В самозаблудата си досегашният основен прокурор в някакво реализирано по сложния метод еманципиране от господарите си, все по този начин настоява да играе основна роля. Затова и сега се самономинира за следващия политически избавител. Това става в обстановка, в която има едно доста изморено и отегчено политически общество, а той самият се радва на деликатно граден през годините извънредно отрицателен имидж. При това е съумял да реализира висоти - да бъде неодобряван и нехаресван (даже от време на време намерено мразен като инструмент на репресии) сред в действителност разнородни прослойки от популацията, както и измежду последователи на извънредно разнообразни политически партии. Така че Гешев има достижение - постоянно е сбирал хората, да, единствено че с негативен знак, сплотява ги против себе си. (И надалеч не става дума за митингите от 2020 г.)

Затова поръчката на новоизпечения герой против задкулисието е много смела. Насиленият му катарзис не дава огромни шансове да трогне действително гласоподавателите. Гешев внезапно заприказва за „ тъмни сили “, против които ще се опълчва, за " мафията ", за „ дълбоката страна “ (по неговата формулировка това е всеки, който работи против него).  Изявлението му прозвуча някак самоиронично, без той да го осъзнава евентуално. Той все така разиграва картата на борбата на положителното (олицетворявана от самия него), отбраната на „ елементарния “ човек (селска престъпност, произшествия, битови проблеми, тематики на които залагаше и като основен прокурор), против злото, тъмната сила, която го е свалила от власт и владее лостовете на ръководство. Този сюжет на ненадейно осъзнаване и прераждане сме го гледали неведнъж през годините с други участници и до момента не е проработвал дълготрайно добре.

Политическият живот в България за 35 година е видял и доста експерименти – в ролята на партийни водачи са влизали цар, телохранител на цар, длъжностен министър председател, шоумен, кой ли не се е пробвал. Само основен прокурор липсваше, само че наподобява Гешев е подготвен да запълни тази празнота.
Този филм сме го гледали
Според много предварителната му поръчка му тя ще е прозападна, дори проамериканска (Гешев доста залагаше на тази карта, с цел да се спаси), само че не прекомерно, ще държи на НАТО и Европейски Съюз, но и традиционалистка, патриотична също, малко консервативна, ще възхвалява фамилните полезности и християнски добродотели – при цялата конвенционалност на всички тези избрания на родна почва. Във всеки случай няма да е демократична. И ще проповядва потребността – повече или по-малко, от здрава ръка, от правдивост, както я предлага и схваща Гешев, ред и правда, ще бъде и социалноориентирана.

Въобще ще е филм, който сме го гледали много пъти. Малко в профила на партията на Цветан Цветанов „ Републиканци за България “. Историята на Гешев дава много догатки, че той може да повтори ориста на Цветанов, тогавашният мощен втори в ГЕРБ, опълчил се на Борисов, или в случай че следваме изразяването на някогашния основен – „ лицето Бойко Методиев Борисов “. Гешев може и е много евентуално и да залитне мощно и към елементарен, добре тестван, популизъм. Той прави работа постоянно, за малко. Вероятно някогашният основен прокурор занапред мисли име за партията си, в което да има „ България “ и заричане за напредък, разцвет, изобщо ярко бъдеще, с цел да подчертае профила си.
Какво може да реализира?
Подобна политическа мощ, въпреки и към момента на стадий Нероден Петко, мъчно може да разчита на протестен избор. По-скоро аморфни гласоподаватели, които обичат да опитват или които са подтиквани да гласоподават. 

Гешев сигурно ще опитва с революционната изразителност, обещанията за ликвидиране на политиката и така нататък Колко ще му се вържат обаче? Може би ще успее да стигне до малко парламентарно посланичество като малка/най-малката мощ в някое последващо Народно събрание. И да се трансформира в следващия " златен пръст ". Тук идва и безконечният за родната политика въпрос за политическия инженеринг и спонсорите на партията на Гешев. И по какъв начин той още веднъж ще влезе в ролята на реализатор, само че до момента в който се заблуждава, че е движещата мощ.

За разлика от водачите в предходни образци за „ спонсорирани планове “ като РЗС или партията на Бареков, или „ Воля “, да вземем за пример, обаче бъдещият политически водач Гешев е уверен, че той е само прав, че е предназначен, посочен. Това е линия на държание, която той следваше от началото на своите обществени изяви. Ще бъде забавно да се следи развиването като партиен водач на  този „ мъж, българин, прокурор " (последното към този момент не е актуално). И то при многократните му поръчки по какъв начин не харесва партиите в България, които рутят стабилността.
Трагичен воин
С партия или без, Гешев се обрисува като драматичен герой – някой, който доста желае да е в основната роля, движеща мощ, само че не се получава. Заблуждава се, че командва, до момента в който извършва поръчки. Кариерата му наподобява преизвестена. Едва ли някой ще му пречи да упражнява свободната си воля като цитира Гьоте или Киплинг във фейсбук, въпреки всичко.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР