Свалените фигури от паметника 1300 години България вече се намират

...
Свалените фигури от паметника 1300 години България вече се намират
Коментари Харесай

Къде са свалените фигури от паметника пред НДК?

Свалените фигури от паметника " 1300 години България " към този момент се намират в работилницата на скулптора Марин Марков. Предстои да бъдат намазани със специфична паста, която ще ги резервира от атмосферните въздействия. Според скулптора по тях има много работа преди да бъдат изложени още веднъж.

Той уточни, че ще бъдат почистени, орязани, където се постанова и ще се повторят някои заварки отвътре.

В Националния исторически музей към този момент имат предложение къде да разположат демонтираните фигури.

„ На една площадка, която имитира площада, където сега се намира монумента. Мястото е удачно, от всякъде има видимост и се намира до входа на музея”, разяснява Мариана Първонаво от Национален исторически музей.

Ако създателят на паметника реши може да избере и друго място в музея. Самият той обаче не вижда нито един подобаващ терен в Бояна. Някои фигури са високи над 10 метра и мъчно ще се впишат в пространството, твърди той.

„ Веднага ще кажат, кой е този безумец, който ги е поставил – те ще конкурират постройката. Тя е доста емблематична, тя си има и своя пластика има си и орнемантика, а те са от различен характер”, разяснява основателят на паметника проф. Валентин Старчев.

От паметника пред НДК следва да бъде демонтирана и последната фигура.

Междувременно се организира следващ митинг в отбрана на монумента. Около 50 души показаха желанието си той да не бъде демонтиран и се разграничиха от палежа на крана, свалящ фигурите от структурата.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР