Св. Александър е константинополски патриарх, живял по времето на император

...
Св. Александър е константинополски патриарх, живял по времето на император
Коментари Харесай

30 август - св. Александър

Св. Александър е константинополски патриарх, живял по времето на император Константин Велики. Като млад замества прекомерно остарелия и болен тогавашен патриарх Митрофан и взема присъединяване в Първия космополитен събор. След гибелта на Митрофан е възведен в ранг патриарх и ръководи Константинополската черква от 325 до 340 година Той бил ревнив бранител на вярата и паството си от коварството на еретици и езичници.

Св. Александър защитил вярата в спор с езически философи. За това свидетелства историкът Созомен. Езичниците говорели в един глас, само че Александър ги призовал да излъчат един представител, с който да организира разногласието. Александър се обърнал към оня, който бил определен за надпреварата, и с неотстъпчивост му споделил: “В името на Господа Иисуса Христа повелявам ти да мълчиш! ” И философът незабавно мълчалив. Това знамение обърнало самия мъдрец и мнозина други към Христовата религия.

Св. Александър умрял в 340 година на 98-годишна възраст.

Александър значи " мощен, неустрашим " и в името се влага още значение на " бранител на мъжете ".Имен ден честват Александър, Александра, Сашка, Алекс, Алеко, Александрия!
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР