Сутеренната зала в експозиция Мексиканско изкуство“ към Градската галерия в

...
Сутеренната зала в експозиция Мексиканско изкуство“ към Градската галерия в
Коментари Харесай

Астрофотография - дебютна изложба на Климент Трендафилов в „мексиканската“ къща на Градската галерия в Пловдив

Сутеренната зала в експозиция „ Мексиканско изкуство “ към Градската изложба в Пловдив ще се трансформира в нощно небе с наситени цветове и ярки съзвездия от 6 до 28 ноември с помощта на астрофотографиите на Климент Трендафилов. Младият фотограф снима композитни нощни фотоси на небесни тела посредством дълги експозиции, като всяка негова фотография е формирана от няколко фрагмента. След обработката им се получават ефектни живописни картини – по едно и също време действителни и фантазни.

Климент Трендафилов споделя за себе си, че е човек, който обича да мечтае и да е надалеч от шума. Особено обичани са му вечерите измежду природата. Така открива фотографията и се възпламенява по астро жанра. Първоначално даже снима с телефон, само че в този момент е оборудван с пълноформатна фотокамера. Той замисля композициите си, месеци преди да осъществя съответната снимка, а процесът минава през три стадия – обмисляне, снимане и обработка:
“Планирам фрагментите си, като изследвам географските качества на определеното място – височина, направления, по какъв начин да доближи до там, какво може да се снима, има ли светлини наоколо. Отделно проследявам прогнозите за времето, само че то постоянно се трансформира толкоз бързо и ненадейно, че все по-рядко имам религия на този миг. Когато дойде на мястото, без значение по ярко или по мрачно, то ми е толкоз познато от подготвителния стадий, че все едно към този момент съм бил там… ”
Това, което придава характерност и личен жанр на неговите фотоси е характерната цветова обработка.

Откриването на дебютната галерия на астрофотографа е на 6 ноември от 17:00 до 19:30 ч. в Постоянна експозиция „ Мексиканско изкуство “ на ул. „ Артин Гидиков “№11, Стария град.
Защитните маски за лице и спазването на отдалеченост от 1,5 м са наложителни.
Повече за създателя:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР