Сушене на плодове и зеленчуци на слънце по различни начини

...
Сушене на плодове и зеленчуци на слънце по различни начини
Коментари Харесай

Сушене на плодове и зеленчуци на слънце по различни начини

Сушене на плодове и зеленчуци на слънце по разнообразни способи – това беше един от главните способи за предпазване на плодове и зеленчуци в близкото минало. Нашите баби подреждаха нарязани ябълки, кайсии и круши на терасите на къщите. Също по този начин връзваха на връв зелен боб, чушки и други зеленчуци, които желаеха да бъдат изсушени. Получаваха се тъй наречените сушѐлки !

Те покриваха плодовете с марля срещу прахуляк и мухи, само че в случай че нямаше марля, ги изсушаваха по този начин. По принцип даже и в този момент никой не оспорва този способ, само че въпреки всичко е доста по-приятно да получите чиста годишна продукция, без прахуляк и без следи от мухи. Ето за какво практичните градинари са измислили доста типове слънчеви сушилни за зеленчуци и плодове , които не е мъчно да извършите сами. Да разгледаме няколко хрумвания:

Сушене на плодове и зеленчуци на слънце благодарение на нагревателен панел

Предлагаме да стартираме от моделите на най-модерното устройство. Принципът на деяние е много елементарен. Сушилната камера (№1 на фотографията вляво) съставлява кутия с врата, в която се слагат тави с плодове. За да поддържа допустимо най-висока температура вътре, той е оборудван със слънчев панел (№ 2 на фотографията вляво).

Панелът е плоска кутия с отвори в крайните елементи, през които въздухът влиза в камерата. Горната част на панела е направена от железен лист или от стъкло. Вътре в кутията е инсталиран някакъв нагревателен детайл с висок топлообмен. Например боядисана в черно ламарина.

Боядисаните в черно детайли се нагряват доста бързо под слънцето!

Това е може би най-простият (основен) модел, който всеки градинар може да направи. Работата не изисква специфични умения и комплицирани калкулации, скъпи материали и в допълнение съоръжение. Като цяло има безчет разнообразни модификации на тази сушилня: с температурни датчици, автоматизирано включване/изключване на вентилатора, двукамерен сушилен долап и така нататък

Ако желаете да намерите в детайли изложение на всеки модел в мрежата, не е мъчно. Между другото, в случай че съумеете да постигнете надзор на температурата в сушилната камера, можете да се поздравите – станахте притежател на дехидратор! Не единствено, че спестихте доста (дори простите модели на това устройство костват много пари в магазините), само че и ще получите най-полезните артикули!

Факт е, че е съвсем невероятно да се контролира равнището на температурата в сушилните: колкото топлота даде слънцето, толкоз ще получите. А в дехидраторите тя се задава на несъмнено равнище, което автоматизирано се поддържа от началото до края на процеса на сушене. Така в продуктите се резервират най-много потребни субстанции, като те остават „ живи “.

Но да се върнем към нашите сушилни. Не би трябвало да се обвързвате с размерите дадени в образците, вие сте свободни да изберете размерите на шкафа по свое убеждение и потребности. Ако събирате някои зеленчуци и плодове по този метод, за какво да вършиме триизмерна конструкция?

Изборът на размера на сушилнята зависи от вас

Като материал ще пасне съвсем всичко – от дърво до полиетилен. Разбира се, външният тип на устройството надалеч не е внушителен, само че в безнадеждна обстановка такава сушилня е по-добра от никаква, нали? Дървото е повсеместен материал.

Има даже картонени експресни варианти за сушилни, които елементарно се вършат за половин-един час. Разбира се, те няма да устоят дълго, само че ще оказват помощ, когато няма време или материал за по-солидни артикули.

Искаме да ви предупредим за допустима неточност. Разстоянието сред решетките не би трябвало да бъде по-малко от 7 см. Така че влагата, изпарена от продуктите на долния пласт, да не кондензира върху тези, ситуирани нагоре.

Сушене на плодове и зеленчуци на слънце – модели без панел

За доста градинари дизайните с прикован панел наподобяват ненужни. За тях има по-компактни модели, които също се оправят съвършено със сушенето. Например, можете да поставите нагревателни детайли на една от страните на домашно направената сушилня.

Моделите от мрежа са също подобаващи!

Що се отнася до нас, ние към момента избираме да сушим плодове и зеленчуци навън. Гледаме елементарна висяща сушилня отдавна: тя е евтина, много просторна и заема малко място за предпазване. Може би това е един от най-хубавите разновидности.

Честно казано, тъпо е да харчите пари, в случай че аналогът не лишава доста време, с цел да го извършите със личните си ръце. За да създадете сходно нещо, ще ви е нужен обръч или рамка (те могат елементарно да бъдат сменени с дебела тел или гъвкави пръти), малко връв и мрежеста тъкан. Половин час работа и страхотната сушилня е подготвена! Ето една по-сложна като модел, само че схващате концепцията:

Също по този начин рафтовете за книги , покрити с мрежа, са доста комфортни. Рискът пирамидата да се срути от внезапен ентусиазъм напразно е редуциран до най-малко. Би било добре да оборудвате обемистите артикули с колела, с цел да не се напрягате, влачейки сушилнята на определено място.

Ако няма налични дървени летви, потърсете за непотребни железни ъгли или полипропиленови тръби: те вършат чудесни основи. Следните модели сигурно ще стоплят душите на спестовните градинари, тъй като тези артикули са върхът на практичността и рационалното потребление на наличните запаси. Погледнете ги по-отблизо:

Под стъкло

Мрежата е добра за всички, само че въпреки всичко има един минус: пропуща прахуляк през нея. Ясно е, че сушенето се измива усърдно преди готвене, само че въпреки всичко … Сушѐлките несъмнено ще бъдат по-чисти, в случай че се изсушат под стъкло. Кутиите могат да се създадат на практика херметични или да се пробият отвори за достъп на въздух в горната и долната последна страна.

Ако пък нямате безусловно никакво време за създаване на какъвто и да е тип сушилня, обърнете се към опита на вашите предшественици. Разпръснете нарязаните плодове и зеленчуци върху чиста повърхнина, покрийте ги с мрежа и умерено си действайте по другите задания. Не се тормозете, всичко ще изсъхне, тествано от повече от едно потомство!


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР