Суша в Европа – континентът остава без вода Рекордно ниските

...
Суша в Европа – континентът остава без вода Рекордно ниските
Коментари Харесай

Суша в Европа – континентът остава без вода 


Суша в Европа – континентът остава без вода
Рекордно ниските равнища на дъждове и поразителната липса на сняг в Европа водят до обезпокоително ниски равнища на реките, каналите и езерата в целия континент, а специалистите предизвестяват, че може да се повторят миналогодишните тежки засушавания.

Пресъхналите речни корита и свитите езера нормално се свързват с летните горещини, а не през зимата. Началото на тази година беше ненадейно изсъхнало и част от Европа, в това число централна и югозападна Франция, северна Испания и северна Италия, изпитва последствията от това, заяви CNN. Съществуват опасения защо може да значи това за водните ресурси.

Според оповестено през януари изследване на откриватели от Технологичния университет в Грац, Австрия, които са употребявали сателитни данни, обстановката с водата в Европа става все по-несигурна.


Посланикът в Съединени американски щати уреди жена си за консул в Ню Йорк?
“Преди няколко години в никакъв случай не бих си показал, че водата ще бъде проблем тук, в Европа, в действителност тук получаваме проблеми с водоснабдяването – би трябвало да се замислим за това. ”, споделя Торстен Майер-Гюр, един от откривателите.

Франция може скоро да вкара ограничавания на водоснабдяването, откакто претърпя най-сухия си сезон от повече от 60 години.
Страната претърпя повече от 32 поредни дни без значими превалявания от 21 януари до 21 февруари, съобщи Симон Мителбергер, климатолог в „ Météo-France “. Според метеоролога това е най-дългият изсъхнал интервал от 1959 година насам. Това се отразява отрицателно на реките и езерата в страната, както и на почвите в страната. Сегашните равнища на мокрота на почвата във Франция нормално се следят едвам в средата на април.

Снеговалежите също изостават. “Ситуацията в Пиренеите е близка до най-ниското рекордно количество сняг за това време на годината ”, споделя Мителбергер. Според изследователската фондация „ CIMA “ в Алпите е имало 63% по-малко сняг от нормалното.

Недостигът на сняг през зимата може да заплаши водните ресурси напролет и лятото, защото снеготопенето не е задоволително с цел да “подхрани ” реките, изворите и езерата. Миналото лято Франция претърпя най-тежката суша в историята си, само че Мителбергер предизвести, че тази година “ситуацията може да се утежни, в случай че през идващите няколко месеца не паднат обилни превалявания ”.


Разследващ Централно разузнавателно управление на САЩ умира в странна злополука
Министърът на екологичния преход Кристоф Бешу назова зимната суша “безпрецедентна ” и предизвести, че страната е в положение на паника.

В Италия някои от най-известните й водни басейни пресъхват. Нивата на водата в езерото Гарда са толкоз ниски, че по част от оголеното му дъно може да се стигне до остров в средата, какъвто допреди няколко месеца не е имало.

Във Венеция също е доста по-трудно да се вземе водно такси, защото някои от каналите са станали прекомерно плитки, с цел да могат гондолите да се задържат на повърхността. Това частично се дължи на неналичието на превалявания. Градът, който от дълго време се опасява от наводнения, в този момент се бори с противоположния проблем.

Реката По, най-дългата в Италия, има 61% по-малко вода от нормалното за този интервал на годината.
Реката минава през земеделското сърце на страната. Миналото лято италианското държавно управление разгласи изключително състояние за региона към река По, който претърпя най-тежката суша от 70 години насам.

“2023 година преди малко е почнала, само че демонстрира тревожни признаци във връзка с рисковите метеорологични феномени [и] равнищата на засушаване ”, споделя Джорджо Дзампети, общоприет управител на „ Legambiente “, италианска екологична група.

През предходната година Испания претърпя най-горещата си година в историята и е загрижена за водоснабдяването.

“Не можем да подсигуряваме снабдяването с вода за питейни потребности или за стопански цели, като разчитаме само на дъждовете ”, съобщи неотдавна на конференция Тереса Рибера, министър на екологичния преход.

Страната е одобрила проекти за вложение на към 24 милиарда $ в ръководството на водите, ограничения за възстановяване на канализацията и пречистването и модернизиране на напояването. От 1980 година насам междинното количество налична вода е намаляло с 12%, като прогнозите са, че до 2050 година може да има в допълнение понижение с до 40%.

Сухото време в Испания заплашва и скъпия за страната Хамон Иберико Белота, тъй като дребното превалявания и повишението на температурите въздействат на жълъдите, които се употребяват от прасетата.


Флотилия от съветски бойни балони дебнат край Аляска
Европа и преди се е сблъсквала със лятна суша, само че специалистите се притесняват, че сушата през последните два месеца може да е сигнал за нова действителност, породена частично от повишението на междинните световни температури.

“Тези условия са били необичайност в предишното, само че изменението на климата трансформира режима на преваляванията над Европа и прави тези рискови феномени по-повтарящи се и по-интензивни. Налице е възходяща угриженост заради неналичието на превалявания през последните седмици, а също и поради сушата през 2022 година Следващите седмици ще бъдат решаващи ”, съобщи Андреа Торети, климатолог в взаимния проучвателен център на Европейската комисия.

Макар че Торети се колебае дали да приписва тези събития на изменението на климата, преди да бъде осъществен финален условен разбор, той съобщи, че “(те) са предстоящ резултат от изменението на климата във връзка с по-честите и интензивни рискови феномени ” bgvoice.bg

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР