Суровият петрол приключи седмицата на по-ниски цени, защото перспективата за

...
Суровият петрол приключи седмицата на по-ниски цени, защото перспективата за
Коментари Харесай

Облаците на икономическия хоризонт са сериозна дилема за ОПЕК+

Суровият нефт завърши седмицата на по-ниски цени, тъй като вероятността за закъснение на световното стопанство повлия негативно на търсенето. Американската суровина вид WTI с доставка през октомври загуби 6.7% от пазарната си оценка - до 86.87 щ. $ за барел поради стягането на паричната политика на Федералния запас и възобновените карантини против ковид в Китай. Черното злато вид " Брент " с доставка през ноември падна до 93.02 $ за барел - 24-процентен срив за последните три месеца. Търговците не се впечатлиха изключително от известието на водачите на Г-7, че възнамеряват ценови таван на съветската суровина като поредна ответна мярка против войната на съветския президент Владимир Путин в Украйна.   

Петролните котировки се покачиха за малко на 2 август след изявлението на американския държавен департамент, че последният отговор на Иран за препоръчаната нуклеарна договорка " не е градивен ". Преговорите по тематиката се наблюдават зорко от пазарните играчи, тъй като всяко съглашение за облекчение на глобите против Техеран ще разреши по-високи количества ирански нефт да стигнат до пазара. 

Цените на горивото са паднали с над 20% в интервала от началото на юни до края на август, заличавайки цялата облага, насъбрана след съветската инвазия в Украйна на 24 февруари. Което е съществено предизвикателство за ОПЕК и другари, чиито министри на енергетиката би трябвало да проведат следващото заседание за бъдещата си индустриална политика на 5 септември. И, по оценка на специалисти от сектора, обединението навлиза в непозната територия.

След като в продължение на две години вкарваха последователно в деяние замразените по време на пандемията индустриални мощности, Саудитска Арабия и сътрудниците й се сблъскват с друг пазар. Пазарното въодушевление, основано от натиска на основни консуматори на горивото за преодоляване на инфлацията посредством по-високо редлагане, се сменя с опасения за задаващото се изстудяване на международната стопанска система. И спадът на петролните котировки доста под 100 щ. $ за барел стимулира Рияд да предизвести, че се постанова орязване на добива. 

Мнозинството анализатори на бранша предвиждат, че в изискванията на толкоз доста незнайни ОПЕК+ ще остави без смяна индустриалните квоти на срещата си на 5 септември. Но саудитският министър на енергетиката принц Абдулазис бин Салман, който обича да сюрпризира наблюдаващите и делегатите на картела, уточни, че всички варианти са поставени на масата. Енергийни специалисти на " Джей Пи Моргън Чейз " също разясняват, че ОПЕК+ би трябвало да разиска по-широк кръг сюжети на съвещанието си в понеделник поради макроикономическата неустойчивост, подбудена от данните за търсенето и рецесията, както и поради сериозните ограничавания на предлагането от Либия до Ирак.

Предизвиканите съществени ценови флуктуации предизвикаха принц Абдулазис да съобщи преди две седмици, че фючърсните договори на черното злато са се отдалечили от действителността на търсенето и предлагането и нови ограничавания на доставките биха били най-ефикасният инструмент за възобновяване на салдото. " Пазарът е в положение на шизофрения, която генерира големи пазарни съмнения ", разяснява принцът в изявление на 22 август. И добави, че " ОПЕК+ има подготвеност, еластичност и средства да се оправи с сходни провокации " - обръщение, подкрепено недвусмислено от членовете на групата.  

Въпреки това, 16 от общо 20 търговци и анализатори на пазара - от " Голдмън Сакс груп " до " Шел " - интервюирани от организация " Бумбърг ", считат, че досегашните индустриални нива ще останат в действие. Защото чакат предлагането още веднъж да изостане от търсенето когато Пекин вдигне противовирусните карантини. Предвижда се и сериозен спад на доставките на съветско гориво когато следващият кръг от наказания на Европейския съюз влезе в действие при започване на декември. Вълненията и безредиците в Ирак и Либия също демонстрират неустойчивостта на световния петролен артикул. 

Новоназначеният общоприет секретар на ОПЕК - Хайтам ал Гаис - предвижда скок на търсенето от потребителите, които жадуват за възобновяване на нормалността след две години на COVID-рестрикции. А комитетът на ОПЕК+, който организира заседание през седмицата преди онлайн-срещата на 5 септември, ревизира упованията си за четвъртото тримесечие на " дефицит на предложение ".  

Орязването на производството ще е и много сензитивна от политическа позиция мярка за ОПЕК+ поради знаковата аудиенция на американския президент Джо Байдън в Рияд и срещата му с престолонаследника принц Мохамад бин Салман след години на отричане поради погазването на човешките права. Въпреки че отговорът на ОПЕК+ бе алегорично нарастване на добива с едвам 100 хиляди барела дневно за септември, възможното стесняване ще докара до ново разтягане на връзките с Вашингтон. Във въздуха виси и иранската договорка, която би вкарала на международния петролен пазар над 1 млн. барела дневно, по оценка на Международната организация по енергетика.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР