Супермонах от Шаолин може с удивителна точност и невероятна бързина,

...
Супермонах от Шаолин може с удивителна точност и невероятна бързина,
Коментари Харесай

Супермонах от Шаолин пробива стъкло с най-обикновена игла

Супермонах от Шаолин може с удивителна акуратност и невероятна експедитивност, да пробие дебело стъкло благодарение на най-обикновена игла. Невероятното му умеене е било снимано на видео от The Slow Mo Guys, които се пробват да схванат по какъв начин го прави.

Ако можете да хвърлите игла със силата и прецизността на шаолинския духовник Фън Фей, то вие с лекост ще можете да чупите стъкла.

Фей показва по какъв начин хвърля игла по този начин, че тя да успее да пробие дебелото стъкло и да спука, поставения от другата страна, балон, в изумително видео, оповестено в YouTube.

В някои от фрагментите, забавени, с цел да се види по какъв начин се случва придвижването при този ултра бърз трик, наподобява, че иглата в действителност пробожда стъклото. На други обаче, се вижда, че тя просто спуква стъклото с задоволително мощ, с цел да изпрати частици, които да доближат балона.

И в двата случая, това, което шаолинският духовник прави е незабравим героизъм.

Когато The Slow Mo Guys вършат опит да пресъздадат случилото се сами, те съумяват единствено леко да одраскат стъклото.

Но какво се случва?

Без да се знае тъкмо масата, дебелината и химическия състав на стъклото и иглата, мъчно е да се каже какъв брой бързо се движи иглата или с каква мощ е хвърлена. Но това, което знаем, е, че стъклото има някои доста необикновени свойства, поради които да се хвърли иглата към него е нещо напълно друго от това да се хвърли игла към дърво или метал. Този трик кара стъклените молекули да се разместят.

Теоретичният физик Джеймс Сетна от Университета Корнел е отделил доста време да изследва странните свойства на стъклото.

"Изключително мъчно е да се счупи стъкло, в случай че няма цепнатина. Веднага щом се появи цепнатина, то става доста едва и податливо. Това се дължи на неговата странна химическа конструкция ", изяснява той за Live Science и добавя, че с този трик се преодолява началното противодействие на стъклото против строшаване.

"Ако натиснете непокътнато стъкло на прозорец, пръстът ви притиска стъклото, само че връзките в стъклото го задържат на мястото му, макар че бутате част от него ", разяснява физикът.

Стъклото директно под върха на пръста употребява връзките си, с цел да преразпредели част от натиска към своите съседи, които го разпределят към своите съседи и така нататък

Когато стъклото стартира да се пропуква, тази система на разпространяване не работи добре и връзките стартират да се чупят и резултатите могат да бъдат пагубни.

"Ако стъклото, което натискате, има цепнатина, разпределението на напрежението не може да премине оттатък пукнатината. То се движи около пукнатината, до момента в който стигне до върха й, а по-късно внезапно целият товар се концентрира в дребен участък”, изяснява Сетна.

Физикът счита, че с цел да пробие стъклото, иглата би трябвало да е доста твърда и да не се огъва под напън. Тайната на впечатляващото умеене, което монахът показва, е елементарна: в случай че твърда игла, хвърлена задоволително мощно, ще сътвори цепнатина в стъклото. След като един път е направена пукнатината, няма потребност от огромна мощ, с цел да премине през останалата част от пътя си.

"Ако някой хвърли гумена топка по прозореца ви, даже доста, доста мощно, той възможност няма да се счупи. Но един камък със същата маса и хвърлен също толкоз мощно, ще разпредели силата си в дребен сектор на контакт и няма да се огъне при удар, като резултата евентуално ще е разрушено стъкло ", разяснява още физикът.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР