Суперкондезаторите представляват електрохимични кондензатори с капацитет, достигащ хиляди фарада. Може

...
Суперкондезаторите представляват електрохимични кондензатори с капацитет, достигащ хиляди фарада. Може
Коментари Харесай

Аварийно захранване със суперкондензатори

Суперкондезаторите съставляват електрохимични кондензатори с потенциал, достигащ хиляди фарада. Може да се каже, че това са устройства, комбиниращи характерностите на обичайните акумулатори и кондензаторите в един съставен елемент. Те намират приложения, когато са необоходими бързи цикли на зареждане-разреждане вместо дълготрайно предпазване на сила.

Това прави кондензаторите подобаващи да вземем за пример за сферата на превоза, за осъществяване на системи за регенеративно прекъсване на електрически транспортни средства. Възможностите им за отдаване на доста сила за малко време ги прави удачни за зареждане на влакове, кранове, коли, рейсове, асансьори и така нататък

 Батериите и суперкондензаторите към този момент по-скоро се допълват

По-малки решения на такава база се употребяват за зареждане на така наречен статична памет с случаен достъп (SRAM). Освен това суперкондензаторите се употребяват в слънчеви системи, за спешни зареждания и в джобни устройства.

С оглед на всичко това не е учуващо, че анализаторите от Research and Markets предвиждат, че междинният годишен растеж на международния пазар на суперкондензатори (наричани още ултракондезатори) ще е към 21% през идващото десетилетие. Те допълват, че до 2025 година сумарният оборот от такива артикули да нарасне до 9.88 милиарда $.
Удачно решение за центрове за данни
В момента суперкондезаторите се употребяват в решения за спешно зареждане поради своя дълъг живот и непретенциозни във връзка с поддръжката. Те набират от ден на ден известност като устройства за предпазване на сила в най-различни сфери, една от които са центровете за данни.

Преди време цените бяха им много по-високи от тези на батериите. Технологичното развиване в региона обаче промени този индикатор. Суперкондензаторите оферират надеждна работа и съвсем безграничен брой цикли на презареждане. Днешните раработки са с по-дълъг живот и се нуждаят по-малко поддръжка от трационните оловно-киселинни и литиево-йонни акумулатори.

Едно от преимуществата на кондензаторите е, че могат да работят в по-широк температурен диапазон - от -40 до +65 градуса. За операторите на центрове за обработка на данни това значи по-малко разноски за изстудяване. Също по този начин по-добри индикатори във връзка с оперативните загуби на сила в съпоставяне решенията, употребяващи маховици.
Как работят суперкондензаторите?
Обобщеното название “батерия” най-често се употребява за електрохимичен източник на ток. Реакциите вътре в него освобождават носители на електрически заряди, които основават елекрическия ток. Суперкондензаторът работи по напълно друг метод, съхранявайки заряда в електрическо поле. Последното се основава при делене на проводници с евентуална разлика сред тях.

 Устройство на кондензатор

Работата на елементарен кондезатор е показана на схемата горе. Двете проводими плочи са разграничени от диелектрик (вещество, което едва организира или напълно не организира ток). При използване на напрежение при едната плоча се събират електрони, т.е. се оформя негативен заря, а при другата се образуват “дупки” – позитивен заряд. Това делене на зарядите основава електрическо поле в диелектрика и в него се съхранява силата. При постигане на оптимално електрическо поле кондензаторът е зареден. Електроните се притеглят от дупките и при свързването му във верига се образува електрически ток.

Следва: Устройство на суперкондензатор

Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР