Супер вторникът - най-важният ден досега в надпреварата за Белия

...
Супер вторникът - най-важният ден досега в надпреварата за Белия
Коментари Харесай

Супер вторник в САЩ - 15 щата гласуват кой ще се бори за Белия дом

" Супер вторникът " - най-важният ден до момента в конкуренцията за Белия дом през 2024 година, пристигна.

5 март е датата, на която гласоподаватели в 15 щата гласоподават на предварителните избори по едно и също време, с цел да посочат кандидатите за президент на страната за вота през ноември. Сред щатите са и най-населените Калифорния и Тексас.
Останалите щати са: Алабама, Аляска, Арканзас, Калифорния, Колорадо, Мейн, Масачузетс, Минесота, Северна Каролина, Оклахома, Тенеси, Тексас, Юта, Върмонт, Вирджиния и американската територия Американска Самоа.
Всички погледи ще бъдат ориентирани към резултатите от Северна Каролина - това е един от щатите, които евентуално могат да решат общите избори през ноември. През 2020 година Тръмп завоюва там с малко повече от един процентен пункт.

На предварителните президентски избори Демократите и Републиканците не избират единствено собствен претендент, само че и делегати.

Определен брой делегати е нужен за формалното издигане на кандидат-президента на партийните конгреси през лятото.

Очаква се единственият конкурент на Тръмп в Републиканската партия - Ники Хейли, да се откаже от акцията, в случай че още веднъж не успее да вземе победа против Тръмп.

Само ден по-рано Върховният съд на Съединени американски щати единомислещо гласоподава, че щатът Колорадо не може да изключи Тръмп от президентската конкуренция. Върховният съд в щата взе историческо решение преди няколко месеца с 4:3 гласа, като извади някогашния държавен глава от предварителните избори. Мотивът: съпричастността на Тръмп за безредиците при нахлуването на негови симпатизанти в Капитолия на 6 януари 2021.

Решението се базира на рядко употребена наредба в 14-та корекция на американската Конституция, която не разрешава на длъжностни лица, взели участие в " протест или въстание ", да заемат каквато и да е обществена служба, цивилна или военна, на федерално или щатско равнище. Примерът последваха още два щата.

Сега решението на Върховния съд на Съединени американски щати анулира възбраната и Тръмп участва в бюлетините за предварителните избори.

Шест месеца преди президентските избори настоящият държавен глава на Съединени американски щати Джо Байдън, който се кандидатира за втори мандат от Демократическата партия, изостава с към 5 процентни пункта след Доналд Тръмп, съгласно настоящите социологически изследвания в страната.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР