Сунак обявява обратен завой на няколко политики за нетно нула в Обединеното кралство

...
Обединеното кралство ще смекчи политиките, насочени към постигане на нетни
Коментари Харесай

Обединеното кралство ще смекчи политиките, насочени към постигане на нетни нулеви въглеродни емисии до 2050 г., и вместо това ще преследва „прагматичен“ подход за постигане на целта, каза министър-председателят Риши Сунак каза.

„Можем да приемем по-прагматичен, пропорционален и реалистичен подход за постигане на нетната нула“, каза Сунак на пресконференция в сряда, като каза, че забраната за продажба на бензинови и дизелови автомобили ще бъде отложена от 2030 г. до 2035 г.< /p>

Продължавайте да четете

списък от 4 елемента Водните войни в Ирак – част 1„Няма къде другаде да отидете“: В индийския Асам чести наводнения удрят жителите на речните островиСвлачище в северозападната част на ДР Конго уби най-малко 17 душиДесетки хиляди протестират в Ню Йорк с искане за край на изкопаемите горивакрай на списъка

Това ще го приведе в съответствие със страни като Франция и Германия, каза той.

Премиерът също обяви облекчаване на целите за енергийна ефективност за имоти под наем и се отказа от плановете да накара собствениците на жилища да заменят газовите котли с термопомпи.

Този ход идва на фона на нарастваща загриженост относно потенциалната финансова цена на обещаното от правителството нетно нулево обещание.

Очакват се общи избори догодина и Консервативната партия на Сунак изостава в социологическите проучвания зад лейбъристката опозиция на фона на кризата с разходите за живот, която доведе до спиране на разходите за храна и жилища.

Тясната победа на кандидат от консерваторите на междинните избори в Западен Лондон през юли – до голяма степен отдадена на кампания срещу разширяването на таксуваната зона за превозни средства от кмета на Лондон Садик Хан от Лейбъристката партия – предизвика призиви в рамките на партия за преосмисляне на ангажиментите за климата.


„Вярвам в нетната нула“

Подчертавайки, че „никой не може да се съмнява“ в реалността на изменението на климата, Сунак каза, че твърдо вярва както в нетната нула, така и в способността на Обединеното кралство да я постигне.

Но той добави, че „твърде често мотивирани от краткосрочно мислене, политиците са избрали лесния изход, казвайки на хората частите, които искат да чуят, и не непременно частите, които трябва да чуят.

„Отдавна не сме водили честен разговор по тези проблеми. Не е достатъчно просто да обявим тези цели – страхотни заглавия в краткосрочен план – за да се случи това нещо. Това не е правилно“, каза той.

Обединеното кралство имаше свобода на действие да облекчи целите, тъй като беше постигнало „най-бързото намаляване на емисиите на парникови газове в G7“, каза той.

Но преосмислянето предизвика гняв сред опозиционните депутати, борците за околната среда, автомобилната индустрия и някои консервативни депутати, създавайки възможен разрив в партията на Сунак.

През юли Сунак одобри стотици нови лицензи за нефт и газ в Северно море край източния бряг на Великобритания, разгневявайки еколозите.

Бившият министър-председател и привърженик на нетната нула Борис Джонсън предупреди, че „не можем да си позволим да се поклатим сега или по някакъв начин да загубим амбицията си за тази страна“, докато президентът на COP26 и депутат от Консервативната партия Алок Шарма добави, че „която и да е партия да се съпротивлява този дневен ред няма да помогне икономически или изборно.”

Докладите предполагат, че някои депутати може дори да подготвят писма на недоверие в знак на протест.


„Пълен фарс“

Депутатът от Зелената партия Каролайн Лукас нарече хода „икономически неграмотен, исторически неточен и екологичен безсмислен“, докато Ед Милибанд, говорител на лейбъристите за енергетиката, каза, че това е „пълен фарс от правителство на торите, което буквално не знае какво прави правят ден за ден”.

Лейди Парминтър, председател на Комисията по околната среда и изменението на климата към Камарата на лордовете, също разкритикува хода на Сунак, като каза, че е „ужасена“ от съобщението и ще очертае опасенията си и ще потърси разяснения.

Критиката дойде и от индустрията, като Майк Хоус, главен изпълнителен директор на Асоциацията на производителите и търговците на автомобили, каза, че Обединеното кралство трябва да бъде „лидер в мобилността с нулеви емисии“, но от правителството се изискват „ясни, последователни“ съобщения потребителите да искат да преминат към електрически превозни средства.

„Объркването и несигурността само ще ги задържат“, добави Хоус.

Зелените активисти също бяха разгневени.

Ребека Нюсъм, ръководител на политиката в Грийнпийс Великобритания, каза, че този ход „само ще ускори отслабващото ни влияние на световната сцена“.


Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР