Сухата коса обикновено е без блясък и груба на допир,

...
Сухата коса обикновено е без блясък и груба на допир,
Коментари Харесай

Домашни средства за здрава и лъскава коса

Сухата коса нормално е без искра и груба на досег, защото не получава задоволително влага, с цел да поддържа блясъка и текстурата си. Ако желаете лъскава коса, вярната грижа с хидратация е ключът.

Сухата коса освен няма искра, само че е и по-чуплива и склонна към косопад. Причините могат да бъдат разнообразни, като хранителни дефицити, прекалено излагане на слънце, несъответстваща грижа или несъразмерна приложимост на сешоар и преса за коса. Неадекватната грижа постоянно е причина за неналичието на цвят и искра или т.нар сухота. Достатъчно е, че боядисвате косата си прекомерно постоянно, без да й осигурите съответна отбрана или не я предпазвате от външни фактори. Какво да извършите, с цел да запазите косата си блестяща? Ще научите от тази публикация!

Лъскава коса – съществени правила за грижа

На процедура постоянно се оказва, че е задоволително да премахнете няколко неща или да измененията ежедневните си привички и косата ще възвърне блясъка си.

Какво не обича сухата коса?

1. Твърда вода

Една от аргументите за коса лишена от искра може да е неприятното качество на водата. Твърдата вода съдържа огромно количество плака и варовик, които се натрупват върху косата, утежняват я и я лишават от искра. Затова постоянно се предлага филтрирана или преварена вода за измиване на косата. Необходимо е и провеждането на т.нар хелатиране на косата за оптимално облекчение и разчистване.

2. Топлина обработка

Горещият въздух въздейства неподходящо на косата, изсушава я и може да я направи скучна и чуплива. Силата на въздуха е значима – доста по-добре е косата да се суши с студен въздух и да се заобикаля претопляне на косата.

3. Ежедневно измиване

Мазната коса не наподобява добре, само че това не значи, че би трябвало да я миете всеки ден. Загубвайки естествения себум, косата става суха и без искра. Много по-добре е да ограничите миенето, а когато се случи, използвайте подобаваща козметика, в това число меки шампоани за измиване на косата, с цел да не отмиете естествения предпазен пласт. Не забравяйте, че честото миене може да утежни още повече казуса, защото ще насърчи мастните жлези да създават повече себум, когато скалпът е изсъхнал.

4. Измиване на косата с гореща вода

Косата е скучна, тъй като кутикулите са прекомерно отворени. Препоръчително е да миете косата си с хладка вода с причина, а последното изплакване е най-добре с хладка (но не леденостудена!) вода. Благодарение на това ще пандизите разграничените кутикули на косата и ще изгладите кичурите по цялата дължина.

5. Пропускане на балсама за коса

Бързането, неналичието на време или просто незнанието могат да влошат косата ви, в случай че пропуснете идващия стадий от грижата, който е балсамът. Задачата на балсама е да изглади структурата на косъма и да улесни разплитането. Благодарение на него получавате отбрана против увреждане, в допълнение възстановяване външния тип, в това число и лъскава коса.

6. Злоупотреба със стилизираща козметика

Стилизирането може да усъвършенства външния тип на косата ви, като да вземем за пример прибавяне на размер или искра, само че това е краткотрайно положение, което ще продължи единствено до идващото измиване. Използването на артикули като пяна, лакове, гелове построява филмообразуващи полимери и силикони. И в случай че не ги измиете добре, косата ви ще стане тежка, матова и груба.

Внезапната загуба на искра на косата може да е знак за претоварване със стилизиращи артикули. Спасението тук е да употребявате мощен почистващ шампоан един път седмично и да не употребявате тежки стилизиращи сътрудници.

Грижата за коса  без искра е да я изгладите. Правилото е просто: колкото по-гладка е косата, толкоз повече тя отразява светлината.

Домашни средства за лъскава коса

Обикновено употребявате домашни средства за лъскава коса, когато забележите, че косата ви е суха и безжизнена. Някои от продуктите и козметиката би трябвало да се употребяват постоянно, като меки шампоани и леки балсами, тогава ще избегнете неприятни изненади и косата ще резервира красивия си тип. Въпреки това, в случай че желаете неотложно да придадете искра на косата си, коства си да употребявате методите по-долу!

1. Омазняване на косата, изключително когато е топло

Топлото омасляване на косата включва нанасяне на загрято масло върху косата, в това число масажирането му в скалпа. Можете да го извършите по няколко метода, т.е. нанесете маслото върху суха коса или я измийте преди процедурата и нанесете маслото върху влажни кичури. Защо си коства? Омазняването възвръща естествения предпазен пласт на косата – тя става по-здрава, блестяща и по-устойчива на външни фактори

Какви масла за коса ще й придадат искра:

  • кокосово масло
  • арганово масло
  • бадемово масло
  • рициново масло
  • масло от жожоба
  • масло от авокадо

Горните масла са богати на витамин Е, антиоксиданти и високо наличие на мастни киселини, които могат да оказват помощ за навлажняване на суха коса. В резултат на това те оказват помощ за запечатването на външния пласт на косъма или кутикулата, като по този метод възвръщат вредите.

2. Изплаквания с оцет и лимон

Киселите изплаквания са натурален метод да придадете искра на косата си, защото запечатват кутикулите, правейки кичурите гладки и блестящи. Освен това улесняват и разплитането, а самите кичури след третирането са рехави, не се заплитат и четката минава безпроблемно през тях.

Нещо повече, киселата реакция на изплакването с оцет потиска растежа на гъбичките, виновни за причиняването на пърхот. Изплакването с лимон стабилизира pH на скалпа и защищава косата от твърда вода, изсъхнал въздух и нечистотия, които могат да се утаят върху нея.

За да приготвите изплакване с оцет или лимон, задоволително е да смесите 1 супена лъжица от продукта в 1 литър вода. Изплакнете косата си с тази примес след измиване. Достатъчно е да употребявате изплакването 1-2 пъти седмично.

Не забравяйте, че всички съставки би трябвало да са на стайна температура. Ако решите да вземете лимон, сокът би трябвало да е прясно изцеден. И двете изплаквания се предлагат, откакто косата влезе в контакт със солена или хлорирана вода, с цел да се отървете от неподходящото струпване.

3. Бирата като еликсир за коса

Един от домашно приготвените и много постоянно срещани способи за искра на косата е да употребявате бира като мъгла върху косата си без изплакване или с изплакване. Бирата съдържа огромни дози витамин B, малтоза и захароза, както и протеин, който оказва помощ за възобновяване на кутикулите на косъма, като по този метод прави косата красиво изгладена.

За да се сдобиете с лъскава коса, просто напръскайте няколко капки бира върху косата си. Оставете да изсъхне естествено.

Можете също по този начин да приготвите изплакване от бира. Всичко, което би трябвало да извършите, е да изсипете кутия бира в купа и да я разредите с преварена вода. Накиснете косата си в приготвената примес и задръжте за няколко минути. След това изсушете косата си и я оставете да изсъхне естествено.

4. Желатиново ламиниране на косата

Обикновеният желатин на прахуляк е много постоянно срещан способ за лъскава коса. Желатинът е добър източник на протеини, също така покрива нишките с лек пласт, предпазвайки ги от изсушаване. По този метод дава резултат на навлажняване, изглаждане и искра.

5. Домашна маска за лъскава коса с яйца и майонеза

Отново богати на протеини артикули, които оказват помощ за подсилване на косата и възобновяване на хидратацията на чуплива, скучна или доста суха коса. Яйчните жълтъци съдържат пептиди за напредък и спомагат за възстановяване на цялостното положение на косата. В допълнение, наличието на мастни киселини в яйцата оказва помощ за поддържане и навлажняване на косата, придавайки й искра.

Как да приготвите маската за коса:

  1. Белтъкът се разрушава с 2 супени лъжици хладка вода;
  2. Нанесете сместа върху косата и скалпа;
  3. Масажирайте с върховете на пръстите си с кръгови придвижвания за няколко минути;
  4. Изплакнете косата си с хладка вода, по-късно измийте с мек шампоан;

Можете да си приготвите и по-обилна и хидратираща маска за коса – просто към три яйца прибавете 2 супени лъжици зехтин и 1 супена лъжица мед. Нанесете готовата примес върху косата и скалпа и я оставете под шапката за към 30 минути.

6. Маска от кисело мляко с масло

Киселото мляко и олиото дружно могат да бъдат ефикасна домашна маска за лъскава коса. Киселото мляко единствено по себе си е превъзходен метод да подобрите типа й, защото съдържа витамини и мастни киселини, които освен усъвършенстват типа на косата, само че и отстраняват пърхота или сърбежа по скалпа.

Всичко, което би трябвало да извършите, е да имате кисело мляко вкъщи и да го нанесете като всяка маска за коса, с цел да се насладите на страхотни резултати. Добавките са самостоятелен въпрос, само че си коства да добавите няколко капки от обичаното си масло.

Универсален метод е да добавите зехтин към киселото мляко, което се счита за едно от най-здравословните масла за коса. Тази композиция ще ви даде примес, която е идеална за навлажняване и грижа за всички видове коса. Къдравата и сложна за оформяне коса може да хареса домашно приготвена маска от кисело мляко, кокосово масло и мед, защото такава примес ще има мощно овлажняващо деяние и ще ви помогне да извадите естествени къдрици.

За коса, лишена от жизнеспособност, се предлага маска от кисело мляко, лимон и мед – тук лимонът подкрепя почистващите функционалности и разрешава на питателните субстанции да доближат до космените фоликули.

7. Паста от авокадо

Един от методите да придадете искра и поддържане на косата си е да употребявате авокадо. Авокадото е богато на витамини А и Е, наситени мазнини и минерали, които подхранват повредената и суха коса, оказват помощ за нейното навлажняване и подсилване.

  1. За да извършите пастата от авокадо, намачкайте зряло, обелено авокадо с едно яйце и нанесете сместа върху мокра коса за 20 минути;
  2. След това изплакнете косата няколко пъти.

8. Домашна бананова маска

Бананите са богати на калий, витамини А, С и Е и имат високо наличие на влага, което ги прави подобаващи за грижа за суха коса. Благодарение на потребните си свойства те могат да предотвратят цъфтящите краища, да омекотят косата и да подобрят еластичността.

  1. За да приготвите бананова маска, намачкайте един банан и деликатно го нанесете на косата си от корените до краищата;
  2. Оставете за 1 час и изплакнете с хладка вода.

Банановата маска е същински шлагер в грижата за коса без искра. Дава сходни резултати като омазняването на косата, изключително в случай че обогатите пастата с 1 чаена лъжичка мед и/или 1 чаена лъжичка зехтин. Тази процедура улеснява регенерацията и подхранва косата от корена до краищата.

Домашни средства за здрава и лъскава коса – обобщение

Най-простата домашна маска за блестяща коса е с това, което имате у дома – кисело мляко, мед, плодове или масла, даже и кухненски.

Не забравяйте, че грижата за лъскава косата не би трябвало да завършва с горните способи. Ще получите страхотни резултати, като им осигурите цялостна поддръжка – от потреблението на подобаващи и меки шампоани и балсами, до нежно разресване, нежно оформяне и грижа за постоянното им поддържане с маски за коса.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР