Студентските съвети на над 20 държавни висши училища се събират

...
Студентските съвети на над 20 държавни висши училища се събират
Коментари Харесай

Студентските съвети на над 20 ВУЗ-а се събират в Пловдив заради исканото увеличение на таксите за обучение

Студентските препоръки на над 20 държавни висши учебни заведения се събират на ексклузивен съвет в събота в Пловдив по отношение на поисканото от управленията на  университетите нарастване приблизително с 20 на сто на таксите за образование от есента.

Проекторешението на държавното управление за нарастване на таксите бе оповестено преди дни и е в развой на публично разискване до 18 април. Увеличението касае главно областите „ Педагогически науки “, „ Хуманитарни науки “, „ Социални-, стопански- и правни науки “, „ Природни науки “, „ Технически науки “ и „ Здравеопазване “. 

Целта на срещата на студентските препоръки в събота е да се разбере дали те са били известени от управленията на университетите за идното повдигане на таксите и дали е потърсено мнението им по тази тематика, обясни за „ Хоризонт “ Даниел Парушев, ръководител на Националното посланичество на студентските препоръки в България: 

„ Тази тематика е дискусионна за нас и, бих споделил, притеснителна, тъй като през последните години нарастването е сред 5 и 7%. В момента приказваме за 20. В някои специалности приказваме за 30, в това число в техническите университети. Ние сме наясно с инфлацията, само че считаме, че такси би трябвало да се усилват, само когато това в действителност е нужно или да се прави с по-малки темпове “.

Коментира Даниел Парушев. Според него нарастването на таксите може да бъде избегнато. И даде образци:

„ Софийския университет и УНСС не усилват своите такси. Таксите на УАСГ също остават непроменени “.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР