Студентските обединения навремето бяха голяма сила, но от доста години

...
Студентските обединения навремето бяха голяма сила, но от доста години
Коментари Харесай

Бюджетът плати 7200 лв. за хавлии на студентските лидери

Студентските обединявания преди време бяха огромна мощ, само че от много години славата им поувяхна. Въпреки че на открито нищо не се чува за тях, и през днешния ден правата на хиляди студенти би следвало да са предпазени от студентските препоръки и техния народен орган - националното посланичество на студентските препоръки. Оказва се обаче, че вместо за правата на студентите националното посланичество се грижи повече за личните си привилегии. В. " Сега " опита да надникне зад завесата на тази организация. Ето какво демонстрираха инспекциите на отчети, уеб сайтове, фактури, както и диалозите ни със студенти  -членове на НПСС.

............

КАКВО Е НПСС?

В националното посланичество всеки студентски съвет на висше учебно заведение (общо 51) взе участие с един представител, без значение размера на вуза. Председател на организацията от 2016 година насам е Яна Вангелова. Основните цели на съвета са да построява и поддържа деен разговор с държавните институции, да осъществя правата на студентското самоуправление, да пази обществените ползи на студентите и други То би трябвало да създава мнения и оферти по проблемите на висшето обучение и науката, да дава мнение по плана на държавния бюджет в частта му за обучение и просвета, да спомага за включването на учащите се в просветителни, научни, културни, спортни и други действия тук и в чужбина. Естествено, органът предстои и на годишен доклад за осъществените разноски, а бюджетът му следва да е обществен. Дали всичко това се случва?

Много студенти считат, че сдружението не съставлява никого, минимум техните ползи. Проверка в уеб страницата на Народното събрание не демонстрира НПСС да е взело отношение по плана на държавния бюджет. Няма и мнение по горещия сега законопроект за промени в закона за висшето обучение, с които се прокарват съществени промени в бранша, в това число и за увеличение на таксите за някои специалности, което непосредствено би бръкнало в джоба на студентите.

Кои са тогава " просветителните, научните, спортните и други действия ", които НПСС предизвиква и провежда? От уеб страницата на организацията научаваме, че измежду плановете й са: приз " Студент на годината ", приз " Носители на култура ", Летен и Зимен университет, както и център " Кариери " и ресурсен център. Ползата от всички тези действия за редовите студенти клони към нула, демонстрира одит на сдружението и работата му през 2018 година, осъществен от Министерството на образованието. Летните и зимните университети например са нещо като първокласен тиймбилдинг, отворен единствено за членове на студентски препоръки. В одита на МОН са представени любопитни разноски за тези прояви - 7239 лева за хавлии, 2003 лева за медали и купи, 7246 лева за грамоти, плакети, флашпамет за летния университет, 5550 лева за грамоти, термочаши, баджове и плакети за зимния университет, 8409 лева за рекламни материали за " Студент на годината " и други

 

УТВЪРДИ, БЕЗ ДА ГЛЕДАШ

 

МОН има право и обвързване да ревизира по какъв начин се изразходват дадените от страната средства, само че не и активността и решенията на организацията. Органът, който би трябвало да ръководи финансите на представителството и да взема решения за оправдано разходване на средствата, е изпълнителният съвет. На процедура обаче ръководителят се употребява с съвсем цялостна автономност да харчи парите на сдружението, а ИС просто утвърждава направените разноски постфактум.

Информация що за разноски са това, съвсем няма, няма и нормалните документи, които ги потвърждават. Така да вземем за пример проверяващите откриват, че разноски за командировки, консумативи и разнообразни контракти се гласоподават, като събранието ги получава в екселска таблица, без да се разглеждат същинските касови бележки и фактури за тези разноски. " Понякога запознаването с разходите и тяхното одобряване се случва и в затворена интернет група на същия принцип - без действителни документи, а единствено по систематизирана информация и/или таблици ", написа в одита. Протоколите от съвещанията стоят заключени в касата на НПСС и за запознаване с тяхното наличие се изисква авансово координиране с ръководителя. С други думи, членовете на изпълнителния съвет настояват, че не са осведомени със съдържанието на протоколите. Нещо повече - някои от тях не са знаели и за подписани към този момент контракти от Вангелова и осъществени разноски по тях (например за договор с " Албена тур " за Летния лагер на НПСС и за заплащането на 7700 лева за наем на зала в НДК за " Студент на годината " за 2018 г.).

 

НЕПОЗВОЛЕНО

 

НПСС е юридическо лице, като приходите му включват три пера - дотация от държавния бюджет в размер на 0.03 на 100 от средствата за прехрана на образованието (98 895 лева за 2018 г.); спомагателни средства от бюджетите на студентските препоръки на планов принцип (за м.г. НПСС е разполагало със 189 хиляди лева доходи от импортирани такси за проведени мероприятия и 25 хиляди лева целеви средства от университети за мероприятия), както и от дарения - за м.г. те са 2500 лева Т.е. общо 316 хиляди лева Разходите за 2018 година пък са били 317 хиляди лева От тях 62 хиляди лева (20%) са административни разноски, 250 хиляди лева (78%) - за национална активност, и 5733 лева (1.8%) - за интернационална активност. В закона за висшето обучение са изчерпателно посочени дейностите, за които могат да се употребяват приходите на НПСС - финансиране на национални стратегии за просветителна, научна, културна, спортна и друга креативна активност на студентите, както и за осъществяване на интернационална активност. В тях не са планувани средства за административни разноски, а в това време те заемат забележителен дял от близо 20% от разноските на структурата, безапелационни са инспекторите.

 

КОМАНДИРОВКА ДО ВКЪЩИ

За 2018 година НПСС е направило разноски за 13 425 лева за 98 командировки. " Председателят на НПСС се командирова еднолично, като по едно и също време издава заповедта за командировка, регистрира се, утвърждава отчетните разноски и прави заплащанията по тях ", даже без отчет за осъществена работа, пишат инспекторите. Освен това в НПСС не е одобрен размерът на квартирните пари при командироване на чиновници на НПСС, което е довело до отчитане на разноски за нощувка в ценови диапазон от 18 до 120 лева дневно на човек.

Одиторите са прегледали всички 38 заповеди за командировки на ръководителя в страната, за които са изплатени над 5000 лева 20 от тях са с потегляне от София, където е седалището на НПСС, а в останалите 18 случая ръководителят се е командировал от Бургас (където учи), до София/Варна/Русе и назад до Бургас с право на пътни и дневни квартирни пари. За тези пътувания са изплатени 2719 лева, (1519 лева пътни, 1160 лева дневни и 40 лева квартирни). Вангелова е обяснила, че е докторант в Бургаския университет " Ас. Златаров ". В качеството си на член на борда на шефовете на " Студентски столове и общежития " тя употребява общежитие в Студентски град, където нощува, до момента в който е в София, заради което не регистрира квартирни разноски. През 2018 година са изплатени и 1787 лева за 9 командировки на Станислав Иванов - член на контролния съвет на НПСС и представител на Бургаския свободен университет, който е командирован както от Бургас, по този начин и от София, за присъединяване в срещи и със задания, които не са свързани с присъединяване му в Конституционен съд на НПСС.

Особено любопитен миг съставлява заключението на инспекторите за открита " спорна процедура по отношение на началната точка на командировките в страната " - от една страна, от седалището на НПСС в София, от друга - от местоживеенето/местопребиването на Вангелова - в Бургас. " По този метод се изплащат дневни, а от време на време и квартирни разноски и в двата случая, което крие риск от непозволено разходване на бюджетни средства ", споделят специалистите. На това госпожа Вангелова е възразила с претекста, че местоработата на една национална организация е на всички места, където има университети и дела, свързани с провеждането на мероприятия и решаването на студентски въпроси, макар че седалището й е в София. Одиторите смятат, че следва да се обсъдят и одобряват правила за реда, метода и изискванията, при които се командироват лица за сметка на НПСС. " Практиката за командироване на ръководителя и в седалището на НПСС, и в обитаемото място на местоживеенето му може на процедура да докара до перманентна командировка ", безапелационни са специалистите.

 

ТАКСИ ДО РАБОТА

 

За да не закъснява за значима работа, председателката е сключила контракт с " Йелоу такси ", по който са изплатени 1335 лева Решението за сключването на контракта е утвърдено от ИС на НПСС, откакто са изложени претекстове, " че в някои случаи се постанова оптимално бързо напредване от една точка на града до друга, което неведнъж затруднява ръководителя и води до закъсняване при значими срещи ". Плащанията са регистрирани по банков път като административни разноски за сметка на получената държавна дотация от МОН, показват инспекторите. За одитирания интервал са изплатени и 356 лева за работни обеди от пици " Доминос ", които са регистрирани като представителни разноски за административната активност на НПСС. Разходите обаче са платени в брой и не са обсъждани и одобрени от ИС според протоколите от извършените съвещания.

За НПСС не важи и законът за публичните поръчки. Два контракта са подписани непозволено без конкурс макар забележителния размер на средствата по тях - общо 174 хиляди лева Договорите са за настаняване на участници в летен и зимен лагер на сдружението. Разходите за първия са били 106 хиляди лева, а за другия - 97 хиляди лева При инспекция на осъществяване на договорите е открито, че липсват приемо-предавателни протоколи с детайлна информация за осъществяването на контракта с " Рила Боровец " АД. " От показаните документи не може да се извлече информация за ценовата категория на стаите, както и какъв брой индивида са настанени гратис, заради което не може да се направи точна параленост на изплатените средства и предоставените услуги ", споделят инспекторите.

 

ЗАЩИТА

Пред " Сега " Вангелова разяснява, че офанзивите против нея идват тъкмо в този момент, тъй като предстоят избори за нов ръководител. " Това провокира серия от рецензии, с цел да завоюва " подобаващият "  кандидат. " Структурата беше 4 година транспарантна, в този момент стана непрозрачна, сами си направете изводите за какво ", споделя тя. По думите й всеки разход се регистрира от нея до " стотинката ", като даже имало рецензии, че се регистрира толкоз детайлно. " На уеб страницата на НПСС е разполагаем и докладът за активността ми, в който са разказани всички разноски по счетоводни сметки ", разяснява още председателката. За съществуването на административни разноски тя твърди, че няма по какъв начин да няма такива, в случай че организацията се нуждае най-малкото от секретар. Относно командировките тя показва, че рецензиите на МОН са във връзка нощувка от 100 лева за зам.-председателя на НПСС, когато той е командирован от Пловдив в София. Това е било по време на европредседателството, когато всички хотели били заети и скъпата стая се оказала единствена опция. " Може да се вкара оптималната граница за нощувка, само че не считам, че това ще е най-работещо ", споделя тя. Освен проведените от НПСС мероприятия съгласно Вангелова по-важни са другите действия на организацията и реакциите й на сигналите от студенти, по които се е работило интензивно. НПСС е съдействало за нарастване на докторантските стипендии, алармирало е за проблем с изплащането на стипендиите в НХА, реагирало е по сигнали за полово принуждение, корупционни практики в университетите, задължаване за пазаруване на учебници и така нататък, регистрира тя.

 

КОЯ Е ЯНА ВАНГЕЛОВА?

Яна Вангелова приключва приблизително обучение в ПГТО „ Добри Желязков ” в Сливен. След това става студентка в университета „ Проф. доктор Асен Златаров ” в Бургас, където се образова и досега. Бакалавър е по стопанска система, компетентност маркетинг и магистър по стопанско ръководство, компетентност интернационален бизнес. В момента тя е докторант по „ организация и ръководство на производството ” и магистър по „ ръководство на европейски планове “. Работила е в банка, била е координатор на кариерния център към бургаския вуз, а все още се занимава професионално със събитиен мениджмънт, маркетингови консултантски услуги, промоутърска активност и PR.

Между 2014 и 2016 година Вангелова е част от ИС на НПСС и зам.-председател на органа. Начело е на НПСС от 6 февруари 2016 година Понастоящем завършва вторият й мандат, който ще бъде и финален, защото има право единствено на два поредни 2-годишни мандата. Слуховете вещаят, че през февруари 2020 година тя ще съобщи поста на приятеля си, за когото внимателно приготвя почвата, обикаляйки  университетите из страната, всеки от който ще има един глас при избора на новия началник.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР