Студентите се връщат за присъствено обучение във висшите учебни заведения

...
Студентите се връщат за присъствено обучение във висшите учебни заведения
Коментари Харесай

Студентите се връщат в университетите при първа възможност, учениците – не


Студентите се връщат за присъствено образование във висшите образователни заведения при първа опция, за учениците все още няма решение. Това заяви проф. Николай Денков при представянето на екипа си и целите си на работа.

Той заяви, че за студентите има реализирано единогласие сред Министерството на образованието, Съвета на ректорите и обществените сътрудници да се върнат още веднъж присъствено в университетите. Николай Денков посочи, че те ще се върнат при първа опция значи, което значи, когато министърът на опазването на здравето издаде заповед за това.

Не по този начин обаче стоят нещата с учениците от горните класове, които не вървят на учебно заведение от края на октомври 2020 година, а от средата на април учат по график избрани класове. За тях няма единогласие по въпроса, макар че им предстоят матури, стана ясно от обясненията на проф. Денков. Той отхвърли да заяви каква позиция ще пази на срещата със обществените сътрудници и Министерството на здравеопазването във връзка с връщането на учениците от гимназиален и прогимназиален стадий още веднъж в класните стаи. Уточни обаче, че персоналният контакт сред възпитаници и студенти с преподаватели дава по-добро обучение, а също така има и образователен резултат.

Учители са срещу връщането на учениците в класните стаи, като аргументът им е, че не може да се рискува провеждането на зрелостните изпити и Националното външно оценяване, в случай че някое дете се разболее. Причината е, че то няма да може да се яви на изпит. Карантинираните възпитаници имат право да положат изпит в същия ден, когато се организират матурите, само че не и болните.

Иначе първостепенна задача на новото управление на просветителното министерство е сполучливо привършване на образователната година. Това включва умерено осъществяване на държавните зрелостни изпити, националното външно оценяване и приема след главно обучение, уточни проф. Денков. За отговорник на тази задача той уточни заместник-министъра на образованието Мария Гайдарова, която е шеф на учебно заведение и отговаряше за същия сектор в предходния политически кабинет на проф.Денков.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР