Студенти от Стопанската академия Димитър А. Ценов в Свищов за

...
Студенти от Стопанската академия Димитър А. Ценов в Свищов за
Коментари Харесай

Свищовски студенти участваха в национално състезание за финансови аналитици

Студенти от Стопанската академия „ Димитър А. Ценов ” в Свищов за поредна година участваха в влиятелното национално съревнование за финансови аналитици „ CFA Research Challenge ”. В надпреварата, проведено от CFA Institute Bulgaria, присъединяване взеха тимове и десетки студенти от икономическите висши учебни заведения и икономически факултети от цялата страна. За следващото мощно показване на тима от свищовски студенти, номиниран от катедра „ Финанси и заем ”, се пребориха третокурсниците от познавач. „ Финанси ” Екатерина Ангелова, Христина Ангелова и Димитър Веселинов, и капитанът на тима Васил Филев – IVк., познавач. „ Стопански и финансов надзор ” (председател на Студентски съвет – организацията, оказала финансова поддръжка за присъединяване на тима в стадия от надпреварата, извършен в София). За наставник от страна на катедра „ Финанси и заем ” бе избран гл. ас. доктор Димитър Костов, а за методически съветник доктор Калоян Петков, участник в надпреварите в предишни години. Организаторите на надпреварата ангажираха за съветник от практиката на свищовския тим Явор Ганев, специалист „ Кредитен риск ” в ING Банк.

Първата среща, в която тимовете получиха заданието си, се организира на 24.11.2017 година в Централното ръководство на ЦКБ в София. Мястото бе подбрано напълно не инцидентно, защото тазгодишната задача беше изключително предизвикателна и изискваше тимовете да оценят холдингът-майка на ЦКБ – общественото сдружение „ Химимпорт “ АД. Съгласно прецизните правила на надпреварата, оценката на съответното сдружение се прави по тъкмо избран метод посредством потребление на набор от аналитични модели. Крайният предстоящ резултат е тимовете да създадат аргументирана рекомендация за акциите на оцененото сдружение с три варианти: BUY, SELL или HOLD с кратковременен капиталов небосвод.

Студентите от СА „ Д. А. Ценов ” приложиха комплекс от аналитични модели и оценъчни техники, изучавани в бакалавърските курсове по „ Финансов разбор ”, „ Финанси на компанията ”, „ Инвестиции ”, „ Управление на портфейла ” и „ Бизнес оценяване ”. Практически подготовката на свищовския тим бе резултат и от устойчива работа на преподаватели и ментори по развиване на университетските курсове с финансово-аналитична устременост. Програмата по образователната дисциплинираност „ Финансов разбор ”, по която се образоват свищовските студенти, е съобразена с програмата за образование на сертифицирани финансови анализатори (CFA) още от 2002 година Тогава пионерно в научен учебник е включен компакт диск с учащи материали, като за съавтор в курса е включен и проф. Джони Холст от университет в Гьотинген. Централно място в работата на тима заемаше метода за оценка на свободните парични потоци към капитала (FCFE), както и способи за относително оценяване, чрез пазарни множители. Наред с това бяха оценени макроикономическата среда, финансовото положение на сдружението посредством общоприети коефициенти и други способи, разрешени от изискванията на надпреварата. Многоседмичният труд на свищовските студенти бе завършен в текстов отчет с размер 10 стр. и изпратен до оценяващата комисия на 17.02.2018 година

Заключителният стадий на надпреварата се организира на 02.03.2018 година в Парк-хотел „ Москва ” в София. Конкуриращите се тимове показаха резултатите си в презентация напълно на британски език за лимитирано време от 10 мин. пред умело жури от CFA асоциацията в България с ръководител Калин Методиев от финансова група „ Карол ”. Отборът от свищовски финансови аналитици още веднъж изпъкна с добра презентация и най-много с изчерпателното проучване, резултат от което беше капиталова рекомендация „ HOLD ” за акциите на „ Химимпорт ”.

„ Отличното показване на нашия тим е поредна оценка както за качеството на образователния развой в свищовската академия, по този начин и за персоналните качества на заелите се с провокациите на надпреварата студенти ”, разяснява менторът на тима от Стопанска академия, гл. ас. доктор Димитър Костов. Той разясни, че съгласно изискванията на надпреварата, няма класиране, а се избира единствено един тим от всички взели участие, който да продължи в интернационалната студентска конкуренция, проведена от CFA Institute. Свищовските студенти, взели участие в това влиятелното съревнование на национално равнище ще получат документ за присъединяване.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР