Студеното време неминуемо се увеличават и т.нар. настинки. Какво всъщност

...
Студеното време неминуемо се увеличават и т.нар. настинки. Какво всъщност
Коментари Харесай

Ето как да разпознаем симптомите на грипа

Студеното време неизбежно се усилват и така наречен настинки. Какво в действителност е настинката? „ Някакъв грип “?; „ Простуда “? – в действителност нито едното, нито другото. Това, което назоваваме простуда са разнообразни стотици типове вируси (риновируси, аденовируси, COVID-19, ехтене вириуси, парагрипни вируси, RSV, метапневмовируси, грипен вирус и други), които предизвикват зараза на горни дихателни пътища, бронхити, бронхиолити, някои и пневмонии, споделя старши лейтенант доктор Диляра Маринова, част от екипа на Катедрата по инфекциозни заболявания на Военномедицинска академия (ВМА).

Защо студеното време подготвя за това?

Когато лигавицата на носа или устата са изложени на изсъхнал и леден въздух, те стават елементарно раними и податливи на инфекции с вируси, защото се нарушават естествените очистителни механизми, кръвоносните съдове се свиват и става по-трудно за клетките на имунната система да доближат там. Затова, когато се разболяваме, доста постоянно кихаме – това е механизъм, по който носната лигавица „ изхвърля “ дразнителите (вируси, дребни прахови частици и други). Което естествено води до извода – да заобикаляме кихащи и кашлящи хора, а в случай че ние сме един от тях, да предпазим другите като стоим далеко, носим маска и кихаме в пазвата си да вземем за пример.

През зимните месеци всекидневно е хората да се струпват по повече и за по-дълго време в затворени пространства, което улеснява предаването на болести извънредно доста. Затова е значимо, макар студа, постоянно да проветряваме общите пространства, припомня експертът.

Грипът е остра респираторна зараза, която може да протече доста тежко и с затруднения. Най-рискови са дребните деца, възрастните с съпътстващи болести и хората с доверчив имунитет, т.е не са се срещали скоро с вируса. Дори и здрави хора могат да боледуват тежко, с висока температура и тежка изнемощялост. Мъчителната кашлица е доста присъща за грипа и е причина за посещаване при доктор.

Грипът има лекуване – в случай че се стартира на време и с няколко хапчета дневно, се понижават доста признаците и редуцират времето на боледуване, което другояче може да продължи седмици.
За грип има ваксина. Най-добре е да се направи през есента, преди сезонът да е почнал, само че даже и в този момент – не е късно. Подходящи за имунизация са всички рискови групи. Можете да попитате персоналния си доктор за ваксина.

За грип има бързи проби, които можете да извършите и вкъщи

До какви затруднения може да се стигне:
Дълго и тежко боледуване
Вторична бактериална пневмония, налагаща антибиотично лекуване
Енцефалит, менингоенцефалит (възпаление на мозъка и неговите обвивки) – рядко, само че доста тежко усложение
Главоболие – може да продължи със седмици
„ Отслабване “ на имунната система и влизането в „ циничен кръг “ от повтарящи се вирусни инфекции – въпреки и не тежко – извънредно неприятно затруднение
Редки и тежки неврологични затруднения като синдром на Гилен-Баре
Постинфекциозен миозит (възпаление на мускулите, по-често при деца)
Какви са признаците на грипа?

Заболяването стартира в множеството случаи (за разлика от другите респираторни – риновируси, парагрип, аденовируси) внезапно, трагично с висока температура, която може да доближи и 40 гр С, съпроводена с тежка изнемощялост, болки в мускулите, ставите, в очните ябълки, постоянно има главоболие и зачервяване на очите. Гърлото нормално не боли и няма хрема. На втория-третия ден от болестта може да се появи суха, мъчителна кашлица, която отминава постепенно, разяснява доктор Маринова. Добавя, че при настинката се следят хрема, гърлобол, главоболие, изнемощялост.

Как да отличим COVID-19 от Грип?

Понякога това е съвсем невероятно. Добра концепция е при тестване да се употребяват комбинираните бързи проби. Отрицателен резултат не постоянно значи липса на зараза и за това опитният доктор може да ви назначи терапия срещу грип съгласно признаците и прегледа.
Най-важното е, че заловен в точния момент, грипът се лекува и минава по-леко. Препоръчително е да си дадете време за отмора след прекосяване на признаците, с цел да може да се възвърне възпалената лигавица и имунната система, поучава експертът от ВМА.

Съветите на експерта:

От изключителна значимост е постоянното миене на ръце – колкото и тривиално да звучи. Важно е в случай че се разболеем, да предпазваме другите – когато кихаме, е добре да не го вършим в лицето на някого или даже и в дланта си – може да вземем за пример да покрием лице с дреха или цяла ръка.

От позиция на хранене – няма нещо характерно – хубавата, мощна, разнообразна храна е задоволителна да доставя организма със всичко належащо за войната със сезонните вирусни инфекции.

В дома, на работното място, в детските градини е добре да се поддържа топло и да се проветрява постоянно, с цел да няма застояване на въздуха, защото в затворени колективи това са условия за пораждане на дребни епидемии.

Най-добрата отбрана дава противогрипната ваксина. От витамините и минералите са значими цинкът (има противовирусно действие), вит D3, витамините от групата B 1-12. По-предпазливи би трябвало да бъдат хората с хронични болести (диабет, сърдечни проблеми, астма, ХОББ, хронични бронхити, първоначални или вторични имунни дефицити и т.н.) и дребните деца.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР