Студеният въздух, който ще постъпи по източната периферия на задаващия

...
Студеният въздух, който ще постъпи по източната периферия на задаващия
Коментари Харесай

Георги Рачев обясни какви още поразии ще направи "Катя" и обори мита за глобалното затопляне: То не е толкова лошо!

Студеният въздух, който ще постъпи по източната външна страна на задаващия се антициклон " Катя ", малко ще лабилизира атмосферата. Това съобщи климатологът Георги Рачев в изявление за в. " Стандарт ". Вижте какво друго показа той: - Господин Рачев, да се надяваме ли на леко разхлаждане тази седмица?
- Студеният въздух, който ще постъпи по източната външна страна на задаващия се антициклон " Катя ", малко ще лабилизира атмосферата. И през днешния ден (вчера - бел.ред.) и на следващия ден (днес - бел.ред.) ще има облачета, които предходната седмица търсехме с лупа, само че не можахме да ги открием. Слънцето грееше от заран до вечер. Сега ще имаме малко по-ниски температури - могат да се намалят до сред 1 и 3 градуса. Но времето ще остане не просто топло, а доста горещо. В следобедните часове през днешния ден и на следващия ден има опция за формиране на купесто-дъждовна облачност и слаби превалявания. Те обаче ще бъдат на изолирани места, в множеството случаи в региона на планините, в Северна България. Валежите ще бъдат с нестопански темперамент - това са превалявания на доста дребна повърхност и нормално са под 7-8 литра. Те не могат да подобрят значително почвената влага, нито пък ще доведат до захлаждане.

Докато трае този дъжд, могат да се намалят температурите с пет-шест градуса, след което се връщат трайно над 30 С. А от сряда до събота ни чака още веднъж горещо време. Голямата вяра е, че в събота следобяд до среднощ в Западна и Централна България ще има дъжд. Напълно допустимо е тук-там количеството превалявания да надвиши 10 литра. Това ще бъде и глътката въздух, в случай че се реализира. Защото става дума за шестия-седмия ден от прогнозата, а точността е нормално за три дни по-рано. Засега шансът е доста огромен и има опция в неделя и понеделник да се радваме на малко по-свежо време с температури сред 28 до 32 градуса. След което ни чака нов интервал на топло и горещо време. Към 20 август температурите още веднъж ще доближат и трайно ще надминат 35 градуса, изключително в равнините и низините.

- Т.е. още веднъж има възможност за оповестяване на жълт и оранжев код за горещина...
- Да, несъмнено е по този начин. В този средносрочен проект на прогнозите топлото време ще продължи най-малко до 22-24 август. Може би не с такива рискови температури, само че нищо чудно живакът да доближи до 38-40 градуса. Но за август месец това не е нещо феноменално и извънредно.

- С други думи, тези температури не са ненормални за този месец за България?
- Категорично не са ненормални. През 2000 година, 2007 година и изключително през 2012 година температурите са били и по-високи. Не приказвам за отминалите времена на бабите и дядовците ни, даже не загатвам предишния век, когато също е имало такива температури. Нормално е през август живакът да доближава такива стойности. Ненормалното е следното: че се обрисува много нескончаем интервал на доста високи температури. Това не е доста типично и нормално се случва един път на 10-20 години. Ако прогнозата, която ви дадох, се сбъдне, ще имаме съвсем триседмичен интервал на доста високи температури. В този интервал няма да има феноменални върхове, само че ще има доста висока междинна месечна температура.

- На какво се дължи тази дълготрайност?
- На характерната циркулация над европейския континент. Над Западна Европа времето е обикновено, т.е. температурите са естествени за сезона, до момента в който Южна Европа непрестанно се намира под въздействието на дъха на Африка и транспорт на доста топъл въздух - от Пиренеите през Апенините и Балканският полуостров. Особено неговите най-южни региони - България, Гърция, Южна Италия и Южна Испания, както и Португалия.

- Възможно ли е да се приказва, че тази наклонност ще се резервира?
- Не е допустимо. Чета деликатно медийни изявления по тематиката - сходни изказвания са безусловно неправилни и запълват медийното пространство. Вменяването на индивида, че той е отговорен за всичко, е безусловно неправилна концепция. Такава е и вменяването, че човек употребява природата. Вижте, екология не може да съществува сама по себе си. Екологията е от индивида за индивида. Ако нас ни няма, няма да спасим нито един тип, нито едно животно. Човечеството се развива напред и нагоре. Никога човечеството не е било толкоз решето, в никакъв случай смъртността измежду децата не е била толкоз ниска. Земята може да понесе и 15 млрд души. Въпросът е в по-малкото природоползване, т.е. да не изхвърляме храна, да рециклираме - всичко това, което до момента сме правили противоположното. Само индивидът може да опази природата и в частност да опази климата. Климатът в никакъв случай не е бил стационарен, той непрестанно се е променял. И това, че в този момент сме в интервал на малко по-топло време, това не значи, че и след 100 години ще се резервира същото състояние. Продължават да се появяват лъжливи информации, които вменяват възприятието на виновност и боязън в хората, това не би трябвало да се позволява.

- Как се трансформира времето поради световното стопляне?
- 95% от изявленията върху тази тематика настояват, че световното стопляне е само и единствено неприятно. Няма такова нещо. Това е втълпяване на виновност. Глобалното стопляне е реалност. Спорен е обаче въпросът какъв брой индивидът интензивно взе участие в това световно стопляне и каква е ролята на естествените фактори. Защото такива стопляния е имало и в предходни интервали. Когато хан Аспарух минава Дунава, той влиза в една китна градина, където е имало всичко в обилие.

Топло и влажно място, където всичко е растяло - каквото се бодне, то избуява. След това през междинните епохи - 1600-1700 година, в Европа има студено и влажно време, ниски реколти, апетит, мор и чума. Тогава не може да се приказва за човешко въздействие. Така че климатът непрестанно се променя - и към по-топло, и към по-студено.

- Възможен ли е модел за цикличност на тези промени?
- Много е сложен сходен модел, тъй като всичко е построено на математическата логичност. Ние преглеждаме един интервал от 20-50 година и го екстраполираме, свободно го пренасяме напред. Например, в случай че се прочетат първите отчети на Междуправителствения панел по промените на климата към Организация на обединените нации, те вещаят, че към този момент е трябвало Бургас да го няма и да е залят. После внезапно се сетихме, че морският лед не може да увеличи равнището на океана, а само ледът в Гренландия и Атлантида, в случай че се стопи, може да усили морското равнище. В продължение на няколко хиляди години морското равнище непрестанно е сменяло стойностите си. Това е натурален развой. Ние изживяваме последните стадии от един ледников интервал и вървим към стопляне.

Веднага желая да ви кажа, че индивидът съществено вреди на атмосферата. Всеки знае за моторите с вътрешно горене и какво съставлява България зимно време. В дребните градове въздухът не се диша. Чрез стопанската си активност ние променяме непрестанно химическия състав на атмосферата, увеличавайки въглеродния диоксид, серен диоксид и така нататък Точно тук е нашата задача - човечеството, което посредством Споразумението за климата от Париж, осъзна, че въздухът е един за безусловно всички. Това съглашение е неповторимо във всяко едно отношение. С други думи, хората се стараят да поправят към този момент направените неточности.

- Как измененията в климата трансформират индивида и природата?
- Аз съм от поколението, което израсна без климатици. Като студент се чудех по какъв начин е допустимо максимумът на потреблението на сила в Съединени американски щати да е през лятото. После разбрах за какво. При всички положения има промени. Разбира се, няма да тръгнат жирафи, маймуни и камили нито в София, нито в Пловдив. Земята към този момент е по-зелена. В наши проучвания виждаме във високата част на Пирин по какъв начин горната граница на гората се качва все по-нагоре. Т.е. става по-топло. И отсам огромната илюзия - световното стопляне и смяната на климата са единствено неприятни. Това е по този начин, тъй като незнайното постоянно е плашело индивида. А стоплянето напълно не е толкоз неприятно.

Ако в Сандански имат проблеми с доматите при 40 градуса, ще садят ранни домати, както и вършат.

Нямаме такава фрапираща смяна на времето и на климата в България, че тя да докара до изгубването на някои култури. Напротив, през дъждовната 2014 година България отгледа 10 млн тона зърно. Тази година, поради доста топлия юли месец с 2,5 междинна температура над естественото и преваляванията, още веднъж ще достигнем 9,5 млн тона зърно. Малка България създава феноменални количества зърно и то с помощта на този леко изменен климат.

Красимира Темелкова, в. " Стандарт "
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР