Новооткрита планета в далечна звездна система изглежда е изригнала с

...
Новооткрита планета в далечна звездна система изглежда е изригнала с
Коментари Харесай

Учени: Странна, светеща в червено планета може би се топи отвътре

Новооткрита планета в далечна звездна система наподобява е изригнала с толкоз доста вулкани, че свети в огненочервено, когато се вижда от Космоса. Изследователите настояват, че до момента не е следена сходна планета и че ще са нужни следващи наблюдения, с цел да се удостовери съществуването на странния свят.

(Във видеото може да научите повече за: Откриха нова планета отвън Слънчевата система)

" Новооткритата планета, наречена TOI-6713.01, е най-вътрешният свят в известна планетарна система с два други свята, обикалящи към оранжева звезда джудже на към 66 светлинни години от Земята. Скалистата планета е малко по-голяма от Земята и обикаля към 5-милиардната звезда на всеки 2,2 дни ", оповестяват астрономите в проучване, оповестено в The Astronomical Journal през април.

Наблюденията с ловния сателит на НАСА за проучване на директни екзопланети (TESS) демонстрират, че повърхността на скалистата планета е покрита с разтопена лава от стотици вулкани, изригващи на повърхността ѝ. Температурата там надвишава 4200 градуса по Фаренхайт (2300 градуса по Целзий).

" Това значи, че планетата безусловно свети в оптичните талази. Това беше един от тези моменти на изобретение, в които си мислиш: " Уау, необикновено е, че това може в действителност да съществува " , споделя пред Universe Today Стивън Кейн, астрофизик от Калифорнийския университет в Ривърсайд, който е началник на откритието. 

Астрономите настояват, че прилежащите планети, които обикалят към звездата от по-далечно разстояние, гравитационно са смалили орбитата на нажежения свят от окръжност до овална форма. Така, в късата си орбита към звездата, TOI-6713.01 е непрекъснато привличана и изтласквана от гравитацията на двете прилежащи планети и централната звезда - създавайки това, което астрономите разказват като " съвършена приливна стихия ". Тази война на изтегляне провокира голямо вътрешно търкане и топлота в новооткритата планета, която тя освобождава посредством експлодиращи вулкани на повърхността си, пишат откривателите.

Възможно е светлината от фоновите звезди да имитира присъщите признаци на пламтящото кълбо, следено от TESS. Въпреки това, в случай че наличието на TOI-6713.01 се удостовери с следващи наблюдения, тя би могла да бъде забавна цел за проучване на рисковите приливни резултати, изпитвани от планетите. Подобна динамичност до момента не е била във фокуса на проучванията на екзопланети.

" Това ни учи на доста неща за крайностите на това какъв брой сила може да се вкара в земната планета и какви са следствията от това. Има няколко случая на земни планети, които са покрай звездата си и се нагряват от силата на звездата, само че доста малко случаи, в които приливната сила разтопява планетата от вътрешната страна ", споделя Кейн в изказването си.

В нашия личен джоб на космоса най-вътрешната луна на Юпитер Йо е в сходна битка сред голямата гравитация на газовия колос и по-малките притегателни сили на двете прилежащи луни Европа и Ганимед. Рутинното прегъване е довело до експлоадирането на стотици дейни вулкани на повърхността на Йо, евентуално през цялата 4,57 милиарда годишна история на Слънчевата система. TOI-6713.01 обаче усеща 10 милиона пъти повече приливна сила от Йо, откри новото проучване.

" Това е земна планета, която бих описал като Йо на стероиди " , споделя Кейн в изказването си. 

През идващите месеци Кейн и екипът му ще измерят масата на излъчващата планета, което ще им покаже какъв брой материал е разполагаем за изригване на вулкани и ще разкрие улики за това по какъв начин се е формирал и еволюирал този сипещ се свят.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР