Стряскащата диагноза ендометриоза хвърля в ужас много млади жени, основно

...
Стряскащата диагноза ендометриоза хвърля в ужас много млади жени, основно
Коментари Харесай

Важно за всички жени: фатална ли е ендометриозата

Стряскащата диагноза ендометриоза хвърля в смут доста млади дами, главно поради проблеми със забременяването. Вярно е, че заболяването е сериозна и основава проблеми и дискомфорт, само че би трябвало да се знае, че тя се управлява много сполучливо и не всяка ендометриоза води до проблем със зачеването. Важното е да се познават нейните признаци, в точния момент да се сложи диагнозата и да се организира съответно лекуване от експерт.

Какво е ендометриоза?

Вътрешността на матката е тапицирана с лигавица /ендометриум/, чиято задача е да приюти и изхрани оплодените яйцеклетки. Всеки месец тя се приготвя за това, само че в случай че не настъпи зачеване отпада под формата на менструално кървене. Тази лигавица със характерен градеж я има само и единствено в матката, и в случай че се открие на други места е патология, по този начин наречената ендометриоза. Което основава много проблеми, защото ендометриумът резервира свойствата си да нараства и кърви, въпреки и отвън матката. Но до момента в който кръвта от матката изтича през маточната шийка и влагалището по време на месечния цикъл, при ендометриозата тя няма от кое място да излезе и стартира раздразнение, болки и проблеми със зачеването /евентуално/.

 ф Thinkstock

Най-често ендометриозата се среща в тръбите, яйчниците, външната страна на матката, само че може да се популяризира, въпреки и по-рядко и по вътрешности, пикочния мехур, даже отвън коремната празнина.

Не се знае точната причина за това положение, за в този момент има единствено няколко теории без сигурни доказателства. Засяга 5-10% от дамите в репродуктивна възраст, не се следи при девойки, които още нямат цикъл. В някои случаи се следи приемственост.

Кои са признаците на ендометриозата? Доста са, само че имайте поради, че множеството от недоволствата са неспецифични и могат да се срещат при десетки други болести. Но при съществуването на множеството от тях е нужен обзор при експерт.

 ф Thinkstock

Болката е постоянно недоволство, само че в някои случаи заболяването може да протече и безсимптомно. Болката зависи от мястото, където се е настанила ендометриозата. Много мощна или по-слаба болежка може да има в долната част на корема, във влагалището, ректума и да се популяризира към кръста, както и при сексуален акт. При хронична тазова болежка би трябвало да се обясни повода. Силни болки при менструация, които не се повлияват от болкоуспокояващи, също могат да са сигнал за ендометриоза.

Продължителна менструация, повече от 7 дни, неточен цикъл, изобилен цикъл, синдром на неспукания фоликул при няколко поредни цикъла са насочващи за диагнозата.

 ф Thinkstock

Нетипичните кръвотечения са сигнал за проблем, когато са сред два цикъла, след сексуален акт, при уриниране.

Диагнозата не се слага елементарно, при гинекологичен обзор и ехография не се виждат огнищата с ендометриоза. На ехограф могат да се видят така наречен „ шоколадови “ кисти и маточни сраствания, които са присъщи за ендометриозата. Сигурна диагноза се слага само с лапароскопия, при която с ендоскопски уреди се оглежда коремната празнина.

Лечението е самостоятелно и нормално медикаментозно, само че когато то не помогне, се постанова оперативно лекуване за унищожаване на ектопичните ендометриозни огнища.

 ф Thinkstock
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР