Струпване, разполагане на войски на НАТО или на която и

...
Струпване, разполагане на войски на НАТО или на която и
Коментари Харесай

Стефан Янев: Не са взети решения за разполагане на чужди войски в България

Струпване, разполагане на войски на НАТО или на която и да е страна в България няма. Решение на българското държавно управление за подобен вид придвижване, скупчване или разполагане на войски на НАТО на българска територия няма. Това сподели министърът на защитата Стефан Янев в отрасловата парламентарна комисия.

Впечатлението, което оставя сега, военното управление е, че все още е по-важно да има разговор и диалог и дипломация.

Стефан Янев сподели, че част от решенията още не са взети. Като да вземем за пример това за разполагането на сухопътен детайл на НАТО в България. Обсъжданията предстоят. И на днешния Съвет по сигурността при премиера, и на следващия ден в Народното събрание, когато ще има изключително съвещание.

Нека да чуем какво сподели пред депутатите Стефан Янев в този момент в комисията по защита

„ Нито Русия, нито друга страна се кани да атакува България. Ние не чакаме да има инвазия на българска територия. Да успокоим хората. Говорим за вид ограничения, които имат по-скоро проява на този защитителен съюз, в който членуваме – НАТО, и за търсене на първо място на предоставяне на късмет на дипломацията. Дипломацията не е изразходвала всичките си ходове към момента “, сподели Стефан Янев пред депутатите в комисията по защита..

„ Това упражнение със засиления Air Policing е правено и преди години, най-малкото се сещам за две такива ротации на Италия и на Съединени американски щати, които взаимно с българските Военновъздушни сили са изпълнявали този вид задания. В случая испанските, и в вероятност холандските изтребители, за които следва да вземем решение за присъединяване в засиления Air Poliicng. Това значи на първо време подготовка с българските Военновъздушни сили... “

„ И двете изказвания би могло да се одобри, че са верни – от една страна това е „ бизнес както постоянно “, което се е случвало и преди – нищо ново. От друга страна в новата конюнктура, когато говореното – и на Изток, и на Запад, е по-обострено във връзка със скупчването на войски към Украйна, това се употребява в общественото говорене и по този метод “.

И реакцията на депутатите от комисията.

Атанас Славов от „ Демократична България сподели, че има явно мотив за терзание, само че българската реакция не е закъсняла.

„ Очевидно е, че има съображение за терзание. Става дума за сериозна ескалация на напрежението, индикация за това са дейностите по линия на съюзническите начинания на НАТО. Но би трябвало доста ясно да се съобщи, че напрежението идва от страна на Русия, не от страна на НАТО или партньорска страна като Украйна…

Не мисля, че е закъсняла. Реакцията на България се взема съгласно всички процедурни условия на конституцията “.

Христо Гаджев от ГЕРБ отхвърли да отговори непосредствено на въпроса дали България е закъсняла с реакцията си. Той изясни, че всички дейности са били подхванати.

„ От цялата работа има позитивно нещо – на следващия ден ще имаме позиция. Засега явно държавното управление не знае какво прави. Ситуацията в Украйна не се развива от през вчерашния ден, това е от няколко месеца. Впрочем позицията на Руската федерация е от 17 декември. От началото до петък нямаше никаква позиция на български публични лица по тематиката. Отделно – разбираме от непознати медии и непознати публични лица какво се възнамерява да се прави в България, което не е правилно. Най-малкото, с цел да дадем опозицията поддръжка към дейностите на държавното управление. Защото по-важното е по такива неща… да имаме консенсус, доколкото е допустимо. Но без да знаем какво прави държавното управление, няма по какъв начин да изразим позиция “.

Защо не, по този начин отговори ръководителят на Комисията по защита Атанас Зафиров от Българска социалистическа партия на въпроса би трябвало ли Народното събрание да излезе примерно с декларация, която да приканва за дипломатическо решение на обстановката.

Самият Зафиров беше удовлетворен от отговорите на министъра на защитата Стефан Янев и добави.

„ Искам още веднъж да изкажа убеденост, че този спор ще откри своето дипломатическо и политическо решение… Той (оптимизмът – б.р.) стъпва на действителни обстоятелства и на изявления от последните дни… Много пъти сме казвали, аз също, че България не би трябвало да взе участие в никакви нападателни войни, би трябвало да се търси деескалация на напрежението, урегулиране на спора с мирни средства и в последна сметка разговорът с Русия би трябвало да бъде възобновен на е едно ново, по-високо равнище, тъй че крайните решения да бъдат избегнати “

В комисията по защита въпросът за спора сред Русия и НАТО присъстваше в подтекста на настоящите проблеми на защитата.

Стефан Янев сподели, че доставката на самолетите Ф-16 ще се забави с няколко месеца. Такива сигнали към този момент са получили от Съединените щати. А повода била международната световна рецесия на доставките и ковид.

Министър на защитата сподели още, че чака до края на годината да стартира планът за рационализация на Сухопътните войски. МО към този момент има отчет за това по какъв начин да се продължи, като в документа са посочени всички вероятни разновидности, в това число и сделка страна с страна.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР