Структурирането на новия бизнес на Ахмед Доган продължава с пълна

...
Структурирането на новия бизнес на Ахмед Доган продължава с пълна
Коментари Харесай

Доган регистрирал нова фирма за пристанището си край Варна

Структурирането на новия бизнес на Ахмед Доган продължава с цялостна мощ. На 12 юни почетният ръководител на Движение за права и свободи е записал като дъщерна компания на Топлоелектрическа централа " Варна " сдружението " Пристанище Топлоелектрическа централа Езерово ". Както излиза наяве от името му, то ще ръководи бъдещото комерсиално пристанище, което Доган има намерение да построи на мястото на въглищния терминал на ТЕЦ-а във варненския залив, написа в. " Капитал ".
Очаквано за шеф на новата компания е назначен Данаил Папазов, който от 2001 до 2013 година управлява държавното " Пристанище Варна ", а в края на 2017-а купи посредством компанията си " Сигда " Топлоелектрическа централа " Варна " и няколко месеца по-късно трансферира на Доган мажоритарния дял. Папазов бе министър на превоза в държавното управление на Орешарски. Портът " Топлоелектрическа централа Езерово " ще бъде уголемен и съгласно капиталовия проект се кани да изземе бизнеса за 60-70 млн. лева на година с износа на зърно и контейнерите от " Пристанище Варна ". Капиталът на новата компания е близо 63,8 млн. лева Той е под формата на непарична вноска от страна на едноличния притежател Топлоелектрическа централа " Варна " - апорт на недвижими парцели и уреди. Става дума както за терена, постройките и техниката на въглищния терминал на централата, по този начин и за новопридобити парцели, посредством които ще бъде осъществено уголемение на пристанището.
Нотариалните актове за огромна част от терените са били издадени през 2018 и 2019 година, като обяснението за това е, че те не са били актувани от предходния притежател - чешката компания CEZ, макар че при приватизацията на Топлоелектрическа централа " Варна " са били отделени от активите на НЕК. Освен въпросните парцели за разширението на пристанище " Топлоелектрическа централа Езерово " Доган е купил и един частен терен от " Минстрой холдинг " на Николай Вълканов. Става дума за земя с повърхност 10,5 хиляди кв. м в непосредствена непосредственост до Топлоелектрическа централа " Варна ", която има и изход към Варненското езеро. Сделката е станала още на 17 април 2018 година, като платената от сдружението на Доган цена е единствено 9900 лева Или по 94 ст. на квадрат. В същото време наетите от самата Топлоелектрическа централа " Варна " движимости лица са оценили след това добития парцел 64 пъти по-високо - за 635 930 лева
Инвестиционно предложение за новото пристанище на Доган включва удължение на кея, отделяне на нови корабни места и увеличение на дълбочината до 12,50 м, което е повече от опциите на държавното " Пристанище Варна ". Партньор на Доган в употребата на новия порт ще бъде страната в лицето на Държавното дружество " Пристанищна инфраструктура ", което е притежател на кейовата стена, само че непринудено е разрешило на Топлоелектрическа централа " Варна " да я употребява.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР