Структурата на новото правителство напомня на британска сватба - нещо

...
Структурата на новото правителство напомня на британска сватба - нещо
Коментари Харесай

Новото правителство: Нима преходът най-накрая свърши? |

Структурата на новото държавно управление припомня на английска женитба - нещо ново, нещо остаряло, нещо назаем и нещо синьо. Колко дълго ще устои тя?Анализ на Георги А. Ангелов за.

Мандатът за сформиране на 99-ото държавно управление на България бе връчен през вчерашния ден на Кирил Петков - номинацията за министър председател от първата политическа мощ " Продължаваме промяната ". Петков незабавно върна мандата на президента Румен Радев със лист на състав на кабинета. Очертава се още в понеделник Народното събрание да утвърди държавното управление.

Свърши ли преходът?

При воденето на обществената част от договарянията сред представителите на четирите партии - Политическа партия, " ИТН ", " Демократична България " и Българска социалистическа партия, които бяха модерирани от Кирил Петков и Асен Василев, феновете видяха нещо невиждано за българската политическа реалност: 4 партии, намиращи се на диаметрално противоположни позиции една от друга на политическия компас, съумяха да намерят воля, общи правила и цели, които да ги съберат. Основна заслуга за това имаха Кирил и Асен и технократският им бизнес жанр на водене на договаряния. Те разрешиха по едно и също време всеки да си " каже болката " без това да става мотив за опълчване и спор, само че и в същото време намираха най-малкото общо кратно, с цел да могат да продължат напред в името на смяната и против статуквото.

Някои политолози още от изборите през април настояват, че преходът е приключил. Сега с намирането на компромис сред дълговечните политически врагове, обединени в името на битката с корумпираното статукво и водени от ново и в действителност образовано потомство в лицето на Политическа партия, това умозаключение наподобява като добра метафора за бъдещия кабинет.

Обаче.

Не едно, а няколко " Обаче " -та изскачат, в случай че човек даже незадълбочено се разноски по биографиите на новите министри, от които се чака да доведат по този начин предстоящата " смяна ".

Българска социалистическа партия ще има четирима министри: вицепремиер и министър на стопанската система Корнелия Нинова, министър на труда и обществената политика Георги Гьоков, министър на туризма Христо Проданов, министър на земеделието Иван Иванов. Те мъчно могат да бъдат лице на новото.

Нинова също така има странна обвързаност към дезинформацията. Тя е Ковид песимист, националист и последовател на тайни теории, включително е и герой против " джендъра ". Има петна в биографията ѝ на приватизатор, след абсурда с " Булгартабак " беше освободена от поста на заместник-министър на стопанската система в мега министерството на Румен Овчаров по време на Тройната коалиция. С нея си отиде и Делян Пеевски, който пък беше зам.-министър по бедствията и повредите.

Иван Иванов беше освободен като зам.-министър на Министерство на вътрешните работи часове откакто бе назначен от Пламен Орешарски, защото от 1995 година е шеф на клона на групировката СИК в Шумен. Сега от Българска социалистическа партия се оправдаха, че нямал нищо общо със СИК, а продавал застраховки.

Номинираният за министър на енергетиката Александър Николов от квотата на " ИТН " беше уволнен като зам.-министър в същото министерство без претекстове от служебния министър председател Стефан Янев през август.

Номинираната от Има Такъв Народ за министър на външните работи Теодора Генчовска има биография като специалист по защита и въоръжени сили в МО и президентството, само че няма дипломатически опит.

И тъй наречените и така нататък...

Кабинет на правилото на английската женитба

За това оповестяването на прехода за приключил с този кабинет е преждевременно. Оптимистичният прочит е, че този кабинет има шансове да бъде един от последните " преходни ". Метафората, която повече му подхожда, е поверието, на правилото на което се провеждат английските сватби. Можем да го перифразираме по този начин:

Нещо ново (министрите на ПП), нещо остаряло (министрите на БСП), нещо назаем (служебните министри) и нещо синьо (Гроздан Караджов - вицепремиер и министър на районното развиване и благоустройството).

Най-важните задания и слабите звена

Бъдещият министър председател Кирил Петков дефинира първите си задания по този начин: Запазване на цените на енергоносителите от 1 януари както за битовите потребителите, по този начин и за бизнеса, и недопускане на нова вълна на разпространяване на ковид.

Решаването на казуса с основния прокурор и правосъдната промяна няма по какъв начин да не бъде друга първостепенна задача. Във външнополитически проект огромната задача е излизането от омагьосания кръг с ветото, спиращо Северна Македония към Европейски Съюз.

Най-голямото предизвикателство обаче е европейската Зелена договорка, чиито условия могат да трансфорат България в екологично чиста страна и новаторски водач или да я заковат на дъното на Европейски Съюз поради изостаналата софтуерно с десетилетия енергетика и промишленост.

Точно тези задания и провокации вещаят пай интервал на ръководство за тази коалиция, а главната причина са партиите в нея. Въпреки декларациите, в предходния парламент Има Такъв Народ се демонстрираха като високомерен и непредсказуем сътрудник, а зависимостите на Българска социалистическа партия лъснаха при основни гласувания за правосъдната промяна. Надали от пролетта насам конците на кукловодите са скъсани и характеропатиите са излекувани.

Има Такъв Народ не просто се построи като партия на Ковид скептици, антиваксърски послания и популяризирал на дезинформация, само че и депутатите ѝ с готовност и жар се хвърлят на парламентарната естрада всякога, когато се заприказва за потребността от стягане на ограниченията против ковид.

Позицията на Нинова за Северна Македония е ясна, а връзките на Българска социалистическа партия с огромните играчи в областта на енергетиката и тяхната обязаност с Русия са добре позната социална загадка. При гласуването на закони за правосъдната промяна в предходния кабинет Българска социалистическа партия не беше изключително градивен сътрудник. И това са единствено част от образците.

Кое ги сплотява?

Това, което сплотява четирите партии, е разбирането, че ГЕРБ и Движение за права и свободи би трябвало да бъдат отстранени от властта. Към момента ГЕРБ са се окопали по общини и " изчегъртването " и свалянето на резултата им на парламентарни избори минава през загуба на локални избори.

Кирил Петков към този момент насочи сходен намек към кметицата на София Йорданка Фандъкова. За това партиите в тази коалиция има смисъл да създадат всичко допустимо да устискат тази коалиция най-малко още две години до есента на 2023 година

Естествено, Петков сложи като цел 4-годишно ръководство. Ако качествата за намиране на взаимни отстъпки, които с Асен Василев демонстрираха на договарянията, сработят толкоз дълго - това би било повече от отлично. Но да не забравяме, че въпреки всичко " политиката е изкуство на възможото ", както е споделил Ото декор Бисмарк.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР