Строят многоетажна сграда с подземни паркинги, ателиета за преподаватели и

...
Строят многоетажна сграда с подземни паркинги, ателиета за преподаватели и
Коментари Харесай

Студенти от Търново изработват витражите на катедрала

Строят многоетажна постройка с подземни паркинги, ателиета за преподаватели и студенти

 14_4  14_2  14_1  14_6  14_7  14_3
Половин век чества тази година Факултетът по изобразителни изкуства към Великотърновския университет „ Св. св. Кирил и Методий “. Той е един от първите факултети при основаването на висшето учебно заведение в остарялата столица дружно с Историческия, Педагогическия и Филологическия факултети.

„ През 1963 година даже първият декан на Историческия факултет е художник. През 60-те години в остарялата столица пък са поканени видни български създатели и преподаватели в Художествената академия като проф. Васил Стоилов, проф. Никола Кожухаров, които да образоват фрагменти. Веднага от студентската пейка от София тук идват като млади асистенти Никола Гелов и Александър Терзиев, които след това образоват генерации студенти и се утвърждават като едни от доайените в университетския състав “, споделя деканът на Факултета по изобразително изкуство проф. Борис Желев.

Той споделя, че в тези години над 20 създатели от София идват да живеят, преподават и творят във Велико Търново, а културният живот в болярския град се възражда.

През 70-те и 80-те години на предишния век, факултетът стартира да основава свои преподаватели, а сега университетският състав наброява 40 индивида, от които половината са хабилитирани.

До 90-те години „ Педагогика на образованието по изобразително изкуство “ е единствената извънстолична компетентност. Сега във факултета са признати студенти по 6 специалности – „ Живопис “, „ Скулптура “, „ Стенопис “, Графичен дизайн “, „ Графика “, „ Рисуване и интермедия “. Младите хора се образоват в трите степени на висше обучение – бакалаври, магистри и доктори.

„ От 35 години факултетът се обитава в постройката на бившето девическо учебно заведение в центъра на Велико Търново и разполага с доста добра материална база. Ателиетата за компетентност „ Скулптура “ са в региона на Ректората, като се смята, че те са най-хубавата база по тази компетентност в България. Там са обособени ателиета по металопластика, гипсолеене, изобразяване, работа с глина. Много добра база е основана и за витраж, който е част от образователната стратегия по „ Стенопис “, показа проф. Желев, който е началник на тази катедра.

Във факултета има студио за горещо стъкло. И тази година през октомври се провежда уъркшоп за горещо стъкло. Той ще се организира от 5 до 7 октомври, като студенти и искащи да се допрян до това изкуство, ще ваят произведения от стъкло под управлението на Борис Шпейзман, учител в Академията Базазел в Йерусалим, и доктор Анастасия Андреева.

„ Студенти и преподаватели на ВТУ се включиха във форума „ Български витраж “, като експозицията обиколи Варна, Стара Загора, Сливен. За разлика от други европейски университети, където образованието по витраж е обособена компетентност, при нас то влиза в образователните стратегии на „ Стенопис “. В нашия факултет с изключение на витража, се учат и техниките фреско, сграфито, мозайка, което пък дава една по-широка подготовка на студентите и по-големи благоприятни условия за реализация “, безапелационен е проф. Желев.

С нескрита горделивост той осведоми, че сега ученици на ВТУ са привлечени за разработване на витражи при ремонта на една от най- огромните катедрали в Ловеч. Студенти са създатели на мозайки и витражи в Ректората и в Пети корпус на ВТУ.

„ През последните няколко години максимален е ползата на студентите към специалността „ Графичен дизайн “, като подборът е прицизен поради сериозните кандидатстудентски изпити “, акцентира проф. Борис Желев.

Той акцентира, че рецесията в компетентност „ Скулптура “ отпреди три години е преодоляна. Групите са от 7-8 студенти, като те вземат участие в разнообразни пленери в България, като да вземем за пример в Банско. За поредна година ситуират свои произведения от камък, метал и дърво измежду природата, направени по време на симпозиума в местността Ксилифор край Велико Търново.

„ Предлагаме образование по над 20 магистърски стратегии. Факултетът е един от тези във ВТУ с най-вече контракти по „ Еразъм + “- над 60 с страни от Европейски Съюз, както и с университети в Сърбия, Турция. Заради дребните групи от студенти сме наложили ограничения- до 50% от групите да се образоват по „ Еразъм+ “, защото има заплаха преподавателите да останат без студенти и хорариум “, споделя проф. Желев.

Факултетът посреща от своя страна непознати студенти по програмата за подвижност, като ползата на студенти от Полша, Франция и Испания е максимален. Испански студенти даже записват докторантури или магистратури по-късно във великотърновското образователно заведение.

През последните години се вършат взаимни изложения с произведения на преподаватели и техни студенти. По традиция към студентския празник 8 декември се открива Годишна студентска галерия. Преподаватели и студенти интензивно се включват и в събитието Арт Розалиада през февруари. „ Като практическа задача да вземем за пример, възпитаниците по „ Графичен дизайн “ тази година следва да изработят туристическа рекламна дипляна. Освен това във всяка компетентност са заложени и летни тематични практики “, прецизира проф. Желев.

Специалностите във факултета са с най-висока държавна дотация по отношение на останалите във ВТУ. Те изискват повече разноски поради материалното поръчителство на образованието. Таксите са малко по-високи, като семестриалните варират сред 400 и 450 лв.. Проф. Желев счита, че факултетът върви в вярната посока, още повече, че към този момент няколко негови ученици получиха Академичната премия на Община Велико Търново в навечерието на 8 декември.

Преди броени дни бе огласено, че следва да бъде вдигната постройка с 350 паркоместа и 24 ателиета за преподаватели и студенти в центъра на остарялата столица.

Ректорът на ВТУ проф. доктор Христо Бонджолов бе хазаин на работна среща за разискване на идейния план за многофункционална постройка зад Факултета по изобразително изкуство. В срещата участваха представители на бизнес консорциума, който финансира плана, кметът на остарялата столица Даниел Панов, губернаторът проф. доктор Любомира Попова и ръководителят на Общинския съвет на Велико Търново Венцислав Спирдонов.

Финансирането на плана е напълно частна инвестиция на Европейска капиталова група, в която вземат участие представители на бизнеса от Германия, Австрия, Италия, Македония, Сърбия и България – строителни компании, банки и капиталови фондове.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР