Строително-ремонтните дейности на най-новия храм в морската столица Свети Прокопий

...
Строително-ремонтните дейности на най-новия храм в морската столица Свети Прокопий
Коментари Харесай

До къде стигна строежът на храма Свети Прокопий Варненски?

Строително-ремонтните действия на най-новия храм в морската столица " Свети Прокопий Варненски ", които от години се правят, към момента не престават.

До момента са приключени покривът и куполите на храма, инсталирано е ново подово отопление, както и иконостасът, само че към момента не са сложени икони, заяви за Moreto.net Варненският и Великопреславски митрополит Йоан.

По думите му остават довършителни работи по външната част на постройката, а занапред следва да бъде готова скалната планировка, обзавеждането и стенописите.

Ще продължим да работим до края на годината, уповавам се, че следващата година, когато се навършват 210 години от гибелта на Свети Прокопий Варненски, храмът ще бъде подготвен и осветлен, съобщи владиката.

Той изясни, че стенописите се вършат най-бавно, само че наред с това са и най-скъпи. Стойността им е не по-малко от 700 000 лева и с цел да бъдат напълно приключени, евентуално ще са нужни още средства.

Избраният екип, който ще ги изрисува е доцент Владимир Аврамов, който стенописва църкви към този момент над 20 години в България и Русия. Доц. Аврамов има над 10 000 кв.м зографисани църковни фрески и над 34 прокетирани и осъществени църковни обекта, сред които и стенописите на дребната черква в " Св. Св. Константин и Елена " край Варна.

Първата копка на " Св. Прокопий Варненски " беше направена през октомври 2006 година, само че действителната работа стартира към две години по-късно. По проект храмът ще бъде втори по размери във Варна, след Катедралата и ще има параклис, кръщелна, многофункционална зала, детска занималня, стаи за образование по иконопис, стая за обществени действия, предверие за отдих и игра на децата, библиотека, магазин-галерия, обществена кухня и лекарски кабинет.

До момента храмът е подкрепят с 800 000 лева от страната и още към 3 млн. лева от донори. От тях 400 000 лева бяха отпуснати от Община Варна. /moreto.net
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР