Строителите предупреждават, че има риск от лошо качество при саниране

...
Строителите предупреждават, че има риск от лошо качество при саниране
Коментари Харесай

КСБ предупреди: Орязаните пари за саниране ще влошат качеств...

Строителите предизвестяват, че има риск от неприятно качество при саниране на жилищата. Причината за това могат да станат заложените  максимални референтни стойности за строително-монтажни действия. На тези равнища парите ще са извънредно незадоволителни за сполучливо постигане на заложените цели, като реализиране на клас на енергопотребление „ В “ или по-висок и най-малко 30% икономисване на първична сила, потребление на възобновими енергийни източници и други За това сигнализират от Камарата на строителите в България, разяснявайки насоките за кандидатстване по програмата за енергийно възобновяване на жилищния сграден фонд. 

В момента по програмата е заложено, че строително-монтажни работи могат да се правят при оптималната цена от 230 лв. за квадратен метър за жилищни здания до 8 етажа и 250 лв. на кв.м при по-високи блокове. Според представителите на КСБ, с цел да се изпълнят заложените в процедурата „ Подкрепа за стабилно енергийно възобновяване на жилищния сграден фонд - стадий 1 “ са нужни предели на цените от 310 лв. на квадрат за жилищни здания до 8 етажа и 330 лева./кв.м за тези над 8 етажа.

Ето за какво от браншовата организация предизвестяват, че понижените референтни стойности биха довели до риска от понижен обсег на дейностите, неприятно качество и до компрометиране на устойчивото енергийно възобновяване на жилищния сграден фонд в страната. 

Освен това от бранша регистрират, че е належащо да бъде направена единна директива за използването на методиката за индексация на строителни контракти с обществени възложители, с цел да се предотврати субективното <210> пояснение от другите възложители. За това настояха представителите на Камарата на строителите в България (КСБ) на среща с ръководителя на парламентарната комисия по районна политика, благоустройство и локално самоуправление в 48-ото Народно заседание инж. Коста Стоянов. В срещата участваха инж. Илиян Терзиев, ръководител на УС на КСБ, и членовете Любомир Пейновски, инж. Любомир Качамаков, инж. Благой Козарев и Савин Ковачев.

Експертите показаха, че България е единствената страна без работеща методика, а от това страдат и компаниите, и бюджетът, ще пострадат и плановете.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР