Стресът се смята за един от най-бързите убийци и основна

...
Стресът се смята за един от най-бързите убийци и основна
Коментари Харесай

Каква е тайната на сензорно депривационната камера

Стресът се счита за един от най-бързите убийци и съществена причина за по-кратък и не толкоз благополучен живот. И до момента в който имаме слогани като „ Гърците са го измислили “, дано погледнем и на запад, където хора като Меган Холидей са намерили решение на един по-сериозен проблем – шумът. Популярната диджейка има лично радио предаване и постоянно след под напрежение ден желае да се отдаде на тишината.

Проблемът в това отношение е, че Лос Анджелис не е един от най-тихите градове. Точно тогава се появяват резервоарите за сензорна депривация. Хора като Джо Роуган не стопират да ги промотират. Описанието на всичко претърпяно ще разсъни любознанието ѝ.

Описват тези дребни капсули като висшото преживяване на медитацията, безспорното изключване от външния свят и един паметен късмет за човек да остане единствено с мислите си. Все по-често и самите лекари виждат позитиви в сходни машини. А откакто йогата стартира да се разпространява в целия свят, какво може да се каже за нещо, което предлага галактическото преживяване.

Истината е, че до момента в който уредите набират известност през днешния ден, практиката е известна още от 50-те години на предишния век. Позната е като терапия на лимитирана външна среда посредством стимулации. Това е и началото на сензорната депривация – концепцията е, че се стопират всички усещания като взор, мирис, слух и други. Необходимо е да се употребява депривационна стая, която по-късно ще бъде капсула.

Това е преживяване, което трансформира мнозина и няма по какъв начин да избягаме от позитивите, които се разказват непрекъснато. Стаята за отдих включва легло и стая в цялостен мрак с съвършена шумоизолация. Това е един добър вид, само че технологията се трансформира и сега един от най-хубавите и качествени способи включва свободно корабоплаване на тялото. Това е допустимо посредством вода. Капсулата се цялостни до едно несъмнено равнище, а по-късно се прибавя голямо количество вода, което да поддържа тялото на повърхността.

След затварянето ѝ идва момента за затварянето на капсулата и изолирането от външния свят. Веднъж откакто вратата е затворена, човек може да се отдаде на безспорен покой, като единственият тон, който може да усети, е неговото лично сърце. За да се реши казусът с клаустрофобията, учени като Джъстин Фейнщайн основават специфични стаи с басейни, като всички стени са звукоизолирани и не разрешават никакъв звук да влезе извън. Контролира се светлината и температурата, само че се заобикаля чувството за затворено пространство, резервира се единствено резултатът от притъпяване на всички сетива.

Какви са позитивите, най-вероятно това е наложителен въпрос. Според тези, които са прекарали към час в една такава капсула или стая, всичкият стрес и напрежение просто изчезват. За разлика от доста други лечения, тук има висок % на успеваемост. Хората със съществено натоварване споделят, че чувството за безтегловност и носене във водата ще продължат през целия ден, доставяйки естетика. Някои от главните плюсове, посочени от другите спа салони са: утешение и време за медитация, съкращаване на напрежението, повишение на творчеството, по-добър сън, възобновяване на мускулите, възстановяване на имунната система и битка с депресията.

Какво е самото чувство? Всичко зависи от индивида. Всеки има  своя лична фикция и когато остави тялото си да се носи и да не изпитва никакво напрежение, мозъкът като че ли отваря всички порти за фантазията и развиването на най-различните мисли. В случай, че даже осветлението се изключи, резултатът на безтегловност може да се оприличи единствено на галактическо преживяване, като нищо друго на света. По-важното е, че водата се нагрява до 35 градуса по Целзий, тъкмо колкото е температурата на човешкото тяло или най-малко оптимално близка до него.

Някои го разказват като странствуване, други като хвърчене. Веднъж откакто мозъкът се успокои, човек може да се концентрира върху дишането си и най-странното е, че до момента в който някои мислят, че са прекарали часове вътре, действителното време може да е към 20-30 минути. Фантазията на един човек доближава до степен, в която счита, че е лежал два дни, а действително е прекарал единствено час. Има ли някакви опасности?

Мнозина ще кажат, че могат да се удавят и да се опасяват от водата, само че при голямото количество сол и плитката вода, възможностите в действителност са минимални. В избрани случаи се приказва даже за халюцинации, само че има и чести моменти, когато човек не се усеща изключително добре в мрак и тишина. Според откривателите няма доста регистрирани случаи на тежки проблеми, само че проучванията не престават. Изживяването е друго за всеки, само че доволните от тази терапия не са по никакъв начин малко. Не инцидентно и най-различни спортисти закупуват сходни екстри вкъщи си.

И до момента в който историята споделя, че американският невроучен Джон Лили е патентовал сходна камера, с цел да изследва съзнанието на човек, през 60-те години е трансформирал самото преживяване, като решил да опитва с LSD и кетамин, а по-късно се отдавал на доста забавни сесии. На финала се наложило да отиде в комуна, само че не поради камерата, а поради злоупотребата. Какво е видял, никой не може да каже.  

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР