Стрес, напрежение, недоспиване, хронична умора… Всички ежедневни фактори, на които

...
Стрес, напрежение, недоспиване, хронична умора… Всички ежедневни фактори, на които
Коментари Харесай

Какво е бърнаут и как да се справим с него?

Стрес, напрежение, недоспиване, хронична умора… Всички ежедневни фактори, на които са изложени хората в шумния град водят до синдрома на прегряване!
Тези, на пръв взор, дребни неща, „ пилят нервната система “. Това повлиява психическото ни положение и може да се назова синдром на прегряването, прочут към този момент и като бърнаут!
С времето, потискайки отрицателните страсти, раздразнителност и напрежение, те срутват душeвността ни.

Бърнаут произлиза от жаргонно наименование за извънредно безсилие на страстите. Провокирано е основно от работата ни, само че повлиява всеки един миг от всекидневието ни. Така се стига до риск, от гърмеж в нервната система или бърнаут. Това е като „ бомба със закъснител “.
- Характерни признаци на бърнаут:
Най-честите прояви на синдрома на прегряването са незаинтересованост, липса на мотивация, прояви на яд, незадоволеност, пасивна експанзия и прочие
Какво е прегаряне?
Прегряването е положение на физическо, прочувствено и психическо безсилие, предизвикано вследствие на несъразмерен и дълготраен стрес. То се демонстрира вследствие на прекомерно претоварване, прочувствено безсилие и не положение да се посрещнат непрекъснатите условия.
Докато трае стресът, човек изгубва ползата и мотивацията, които са го подтиквали в миналото да реализира дадени позиции и да се заема основна роля, над дадени аспекти в кариерата.
Бърнаут води до ежечасово понижава продуктивността и силата, оставяйки пострадалият да се усеща все по-безпомощен, обезсърчителен, безсрамен и възмутен. В последна сметка засегнатият усеща морална, физическа, психична и прочувствена изтощеност.
Отрицателните резултати от бърнаут
Те се отразяват във всяка област от човешкия обичай. Това включва работа, дом, семейство и обществен живот. Прегряването води и до дълготрайни промени в тялото, които вършат организма уязвим на друг вид болести. Най-честите, измежду които са вируси и грип.
Кого визира Бърнаут
Терминът се появява в началото в Америка. Той визира чиновниците на огромни корпоративни компании и се свързва с големия стрес, на които са изложени всички фрагменти от асистенти до изпълнителен шеф.
Днес бърнаут е бичът на XXI век. Той е обхванала всеобщо всички развити и разрастващи се страни, пренесъл се е и у нас, дружно с концепциите да градим кариери, сходни на американските.
Превенция и лекуване на прегряването
Техники против стрес
При различаване на най-ранните предупредителни знаци, Бърнаут може да бъде преодолян.
Справянето със синдрома на прегряване, изисква метод в три стъпки:
Разпознаване – тук би трябвало да се следи за предупредителните знаци за прегряване;
- Ответен удар – понижаване вредите от прегряване, което може да стане, посредством търсене на поддръжка и ръководство на стреса;
Устойчивост - значима е персоналната грижа за физическото и прочувственото здраве.
Съветите на експерти в предварителната защита с Бърнаут
За да се справите с Бърнаут, потърсете други хора.
Когато сте на път към цялостно безсилие, може да се почувствате безпомощни. Съществуват и някои позитивни стъпки, които са от изгода при превъзмогване на непостижимия стрес и възобновяване салдото в живота. Едно от най-ефективните са обществените контакти.
Социалният контакт е антидотът на природата против напрежението.
Говоренето с добър слушател е един от най-надеждните способи да успокоите нервната система и да освободите напрежението. Човекът, с който разговаряте, не би трябвало да е експерт, който да свърши вашите задания, а добър слушател. Някой, който ще слуша деликатно, без да се разсейва или да показва преценка.
Друго значимо е, да не мислите за това, което ви тормози. По този метод може да направете положително и прелестно времето, което прекарвате с обичаните хора.
Бъдете по-общителни със своите сътрудници. Завързването на другарства в работната среда може да защищити от прегряване на работа. Важно е да се съблюдават, както ежедневните дребни почивки, по този начин и годишните отпуски. По време на тях е хубаво да се изключвате от мрежата, в т. ч. смарт телефон. Добър прийом е като пренасочите служебните позвънявания към различен сътрудник, който е акредитиран да ви замества.
Ограничете контакта си с негативни хора. Общуването с отрицателно настроени хора, може да задълбае казуса Бърнаут. Опитайте се да ограничите контактите с такива „ токсични “ персони.
Открийте нови другарства. Ако смятате, че няма към кого да се обърнете, постоянно може да изградите нови другарства и да разширите обществената си мрежа.
Силата на предоставяне
Да си потребен на другите, доставя големи щипки наслаждение. Благотворителност или положително дело, може да помогне за понижаване на напрежението и за разширение на обществените познанства.
Дори дребни неща като общителна дума или другарска усмивка, могат да накарат всеки да се почувства по-добре. Те ще оказват помощ да намалите напрежението, както за себе си, по този начин и за близките.
- Предефинирайте визията си за работа
Без значение, дали имате работа, която ви дава опция да плащате сметките си или такава, която умее да повдигне духа, значимо изискване е тя да ви доставя наслаждение. Дори в случай че се постанова да напуснете актуалната си работа или да вършите, това, което обичате за по-малко средства, рискът си заслужава.
Промяната в настройката ви към работата, може да е от изгода за нова цел и самоконтрол.
Открийте баланс
Ако не харесвате работата си, потърсете задоволство и смисъл другаде. Това може да са фамилията, приятелите, заниманията или доброволния труд. Съсредоточете се, над това, които ви носи наслада.
Дайте си отмора. Отидете на екскурзия, използвайте краткотрайното неявяване, да се откъснете от отрицателните чувства и създалата се обстановка. Използвайте разстояние, с цел да презаредите батериите си и да опитате други похвати за възобновяване.
Преоценка на целите
Прегряването Бърнаут е безспорен знак, че нещо значимо в живота ви не работи. Отделете време, с цел да помислите за своите цели, фантазии и очаквания. Помислете дали не пренебрегвате нещо, което е значимо за вас? Това може да е опция да откриете това, което ви прави същински щастливи.
Поставете граници
Не преувеличавайте. Научете се по какъв начин да кажете „ не “ на поръчките, който засягат персоналното ви пространство и време. Научете си урока, а точно: Казването „ не “, разрешава да кажете „ да “ на задължения, които бихте поели с отворено сърце.
Изградете си ежедневна отмора, като се откъсвате от технологиите. Поставете си час, в който всеки ден, да прекъснете връзката. Оставете преносим компютър, изключете телефона и спрете да проверявате имейла за час време, което да ви даде цялостен рестарт.
- Подхранвайте креативната си страна
Творчеството е мощен антидот, против прегряване. Опитайте нещо ново. Започнете муден план или възобновете обичано занимание. Изберете действия, които нямат нищо общо с работата или провокират стрес и суматоха.
Отделете време за релакс
Техники за релаксация са медитация, йога и надълбоко дишане. Те задействат релаксацията на тялото и спокойствието.
- Увеличете цялостното здраве и благополучие
Направете упражненията приоритет. Постарайте се да спортувате в продължение на 30 минути или повече дневно или да разбиете това време на къси, 10-минутни действия. Например, разходка 10 минути, може да усъвършенства настроението ви за 2-а часа.
Ритмичното упражнение с придвижване на ръцете и краката е извънредно ефикасен метод да повдигнете настроението. С него може да увеличите силата, да настроите фокуса, да отпуснете тялото и мозъка. Опитайте тичане, вървене, бойни изкуства, трениране с тежести, плуване или танци.
За да намалите напрежението, фокусирате мислите, върху тялото и това по какъв начин се усеща. Може да изпробвате с краката, удрящи по земята, или вятъра върху кожата и косата ви.
- Подсилете настроението и енергийните равнища със здравословно хранене
Това, което вкарвате в тялото си, може да окаже огромно въздействие, над настроението и равнищата на сила.
Намалете количествата захар и рафинирани въглехидрати. Може да жадувате за сладки закуски или калорични храни като макаронени произведения или пържени картофи. Помнете, обаче, храни с високо наличие на въглехидрати, водят до срив в настроението и силата.
Намалете приема на храни, които повлияят неподходящо над настроението. Такива са кофеин, трансмазнини, консерванти и хормони.
Хапвайте повече Омега-3 мастни киселини, за въодушевление.
Най-добри източници има в тлъстата риба. Такива са херинга, сьомга, аншоа, скумрия, сардини, всички типове морски водорасли, орехи и ленено семе.
Избягвайте банкет на никотин. Никотинът е мощен стимулант, само че усилва равнищата на тревога.
Приемайте умерени количества алкохол. Той краткотрайно понижава паниката, само че може да провокира безпокойствие не след дълго.
Спазвайки, тези лесни на пръв взор привички и похвати, може да изградите имунитет, против Бърнаут!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР